Sørlandets sang

Kan en sørlandsvise handle om opium? Jo da, det kan den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet) Fenomenet sørlandsvise er knyttet til Vilhelm Krag, en uvanlig musikalsk poet, med melodiske føringer i strofene sine. Etter Bjørnstjerne Bjørnson er Krag den mest tonsatte norske dikteren gjennom tidene. Bortimot hundre komponister har lagd musikk til rundt tre hundre av hans dikt, blant dem Edvard Grieg («Op. 60 Digte»). Nå er Krag igjen aktuell, når trubaduren og komponisten Ivar Bøksle sammen med Krisiansand Kammerorkester utgir CD-en «Øen».

Fra 1908 til 1911 var Krag sjef på Nationaltheatret, der komponisten Johan Halvorsen var kapellmester. Halvorsen tonesatte en rekke av Krags sørlandsdikt, blant annet om idyllen Ny-Hellesund i Søgne.

Dette er Ivar Bøksles musikalske landskap. Her har han latt seg inspirere til å lage moderne, stilriktige melodier til Krags dikt. Bøksle debuterte på NRK TV i 1968 med sangen «Dansen på Uvår» under det direktesendte «St. Hans i Brekkestø». I pøsende regnvær sang han på livet løs etter å ha blitt plukket ut i en talentkonkurranse. Interessen for viseskatten til Krag og Halvorsen, som få hadde holdt i hevd, ble vekket. Erik Bye oppdaget Bøksle og tok ham med på TV og radio.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer