Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørlandssenter-drapet: Aktor ber om elleve års fengsel

Den nå 16 år gamle jenta som er tiltalt for drapet på Sørlandssenteret i Kristiansand i fjor, bør dømmes til elleve års fengsel, mener aktor i saken.

SØRLANDSSENTERET: 26. juli i fjor tok den 15 år gamle jenta en kniv fra en av hyllene på Coop Obs på Sørlandssenteret i Kristiansand, og knivstakk to personer inne på kjøpesenteret. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SØRLANDSSENTERET: 26. juli i fjor tok den 15 år gamle jenta en kniv fra en av hyllene på Coop Obs på Sørlandssenteret i Kristiansand, og knivstakk to personer inne på kjøpesenteret. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Fædrelandsvennen tok aktor, statsadvokat Jan Tallaksen, utgangspunkt i en fengselsstraff på tolv år.

- Hun skal ha ett års fradrag for tilståelse, sa han i prosedyren sin i Kristiansand tingrett mandag.

Han slo fast at jenta mente å drepe.

- Hun planla å drepe nettopp på Sørlandssenteret, sa han.

Aktor viste blant annet til at jenta så filmer med virkelige knivangrep, samt at hun leste om kniver og bruk av dem og om andre drapssaker.

- Handlingene var kaldblodige, følelsesløse og feige, sa aktoren.

Hevder tilregnelighet
I prosedyren viste han til de sakkyndiges uttalelser og understreket at det ikke er grunnlag for å hevde at jenta var utilregnelig. Han trakk også fram at jenta langt på vei har erkjent de faktiske forholdene, men ikke gitt noen uforbeholden tilståelse.

Det var 26. juli i fjor at den da 15 år gamle jenta tok en kniv fra en av hyllene på Coop Obs på Sørlandssenteret i Kristiansand og knivstakk to personer inne på kjøpesenteret.

Den 17 år gamle sommervikaren Marie Skuland døde av skadene hun ble påført. En da 23 år gammel kvinne ble kritisk skadd. Det var ingen forbindelse mellom tiltalte og ofrene i forkant av drapet.

Barnevernets omsorg
Jenta som sto bak, er tiltalt for drap og drapsforsøk. Hun er i barnevernets omsorg og var i forkant av drapet inn og ut av en rekke forskjellige institusjoner. I tiden før drapet sto hun bak flere alvorlige hendelser, med hærverk, utagering og trusler mot ansatte på ulike institusjoner.

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder har konkludert med at jenta ikke fikk forsvarlig hjelp og behandling, verken av barnevernstjenesten eller helsevesenet. Både barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus har vedgått og beklaget svikt.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media