Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørlending (33) tiltalt for å ha smuglet 91 000 valium-piller gjennom Tyrkia

Ble tatt med 16 kilo piller i bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 33-åring fra Sørlandet er nå tiltalt for smugling av 91 000 valium-piller som han skal ha hentet ut av krigsherjede områder i Irak.

33-åringen ble tatt med ulovlige stoffer i bilen på vei ut av Tyrkia i oktober og har siden sittet varetektsfengslet.

- Hadde mottatt trussel De første undersøkelsene av pillene viste at det var amfetamin av typen Captagon, til en verdi av 5,4 millioner norske kroner. Men etter at politiet sendte pillene til analyse, viste det seg at de inneholder virkestoffet diazepam, også kjent som valium.

33-åringen skal ifølge venner ha blitt fortalt at det var snakk om beroligende piller før han reiste, og har ifølge familien hele tiden sagt at det var valium han hadde i bilen.

VARETEKTSFENGSLET:  Den tiltalte 33-åringen har sittet varetektsfengslet i Izmir i Tyrkia siden oktober. Foto: Privat
VARETEKTSFENGSLET: Den tiltalte 33-åringen har sittet varetektsfengslet i Izmir i Tyrkia siden oktober. Foto: Privat Vis mer

- Han sa at han før han dro hadde mottatt en trussel om at alle hans nærmeste skulle tas hvis han ikke tok den turen. Han har vært i Irak og skulle til Hellas, så til Italia og hjem, har tiltaltes mor tidligere uttalt til Dagbladet.

- Hentet i Irak Ifølge tiltalen kom nordmannen inn i Tyrkia fra Bulgaria-grensa i nordvest den 3. oktober i år. Han ble registrert på vei ut av Tyrkia ved den sørøstlige byen Sirnak den 4. oktober, og på vei inn i Tyrkia igjen den 7. oktober.

10. oktober ble han pågrepet med pillene i bilen på ferjeleiet i Cesme, på vei til å ta ferja over til Hellas.

Fraktet gjennom Tyrkia En 32-åring fra Sørlandet var også med og hentet pillene i Irak. Han var imidlertid ikke bilen da den tiltalte 33-åringen ble tatt på ferjeleiet.

- Det siste jeg så var en del tyrkiske militærbiler som sperret av havneområdet i Cesme. Jeg tok ferja over, sier 32-åringen til Dagbladet.

STORBESLAG: Totalt var det snakk om 91 000 piller, fordelt på 22 pakker. Foto: Tyrkisk politi / IHA
STORBESLAG: Totalt var det snakk om 91 000 piller, fordelt på 22 pakker. Foto: Tyrkisk politi / IHA Vis mer

Den tiltalte 33-åringen har ifølge tiltalen lagt skyld på turkameraten, men det er bare 33-åringen som er tiltalt i saken. Turkameraten har tidligere hevdet at han bare var med på smuglerturen som livvakt.

Valium-pillene de to fraktet gjennom Tyrkia, er psykoaktive stoffer under kategorien beroligende midler. De selges bare på resept i Tyrkia.

Sørlendingen er nå tiltalt for import eller eksport av «narkotika eller psykotrope stoffer» uten lisens eller tillatelse, etter den tyrkiske straffelovens paragraf 188/1, 188/6, 53, 54, 59 og 63. Ifølge sørlendingens familie skal saken opp for retten i starten av januar.

VAR MED PÅ TUREN:  En 32-åring fra Sørlandet var også med på turen til Tyrkia. Han har tidligere sagt til Dagbladet at de to reiste inn i Nord-Irak. Foto: Privat
VAR MED PÅ TUREN: En 32-åring fra Sørlandet var også med på turen til Tyrkia. Han har tidligere sagt til Dagbladet at de to reiste inn i Nord-Irak. Foto: Privat Vis mer
-INN I IRAk:  Ifølge tiltalen tok sørlendingen seg inn i Tyrkia fra grensa nordvest i landet og dro ut av Tyrkia igjen sørøst ved Sirnak (nær Silopi). 32-åringen som var med på turen, har hevdet at målet for reisen var fjellområder ved byen Tall Kayf, som ligger like nord for IS-byen Mosul.
-INN I IRAk: Ifølge tiltalen tok sørlendingen seg inn i Tyrkia fra grensa nordvest i landet og dro ut av Tyrkia igjen sørøst ved Sirnak (nær Silopi). 32-åringen som var med på turen, har hevdet at målet for reisen var fjellområder ved byen Tall Kayf, som ligger like nord for IS-byen Mosul. Vis mer