Sørlending i hundre

Navn: Jan A. ErichsenAlder: 64Yrke: Prest

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det var Kåre Valebrokk som minnet oss om at en kristiansander egentlig er en setesdøl som kom for seint til Amerikabåten. Det gjør ikke Jan A. Erichsen noe, for han er arendalitt. Og han har gjort den bragd å bli elsket og aktet nettopp i Kristiansand, der han i ni år har vært domprost. Nå har han permisjon uten kappe og krage for å lede feiringen av at det neste år er hundre år siden noen første gang fant på å kalle landsdelen Sørlandet.
  • Det var i denne egenskap som fanebærer at han i går gikk ut og på det sterkeste tok avstand fra at Vidar Kleppe utnytter navnet Sørlandet til politisk markedsføring: «Det oppleves som misbruk at et enkelt parti bruker navnet Sørlandet til inntekt for sitt program, for seg selv og sin politikk... Landsdelen bør bli spart for et parti som er så kontroversielt og snevert.»
  • Vidar Kleppe skal vite at han nå har skaffet seg en motstander som er langt mektigere og farligere enn Carl I. Hagen. For «Jappe», som han bare heter til hverdags, har vært i krigen før og kjempet mot verdens ondskap og elendighet. I 14 år var han generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, der han ledet et globalt hjelpearbeid i kirkelig regi. I den egenskap har han opplevd nød mer direkte og brutalt enn de fleste. Samtidig har han opplevd gleden over at hjelpen når fram og skaper livsgnist og håp.
  • Før det var han sjømannsprest i 21 år med tjeneste i New York, Hamburg og Dubai. Der opplevde han et miljø som var fritt for snever båstenkning. Der holdt det ikke et sekund å stå på prekestolen og svare på egne spørsmål. Han måtte forholde seg til livet og virkeligheten, leve seg inn i andres hverdag på godt og vond og formidle sitt kristne budskap inn i den situasjonen.
  • For to år siden spilte han en viktig rolle som uoffisiell mekler i krigen mellom Etiopia og Eritrea, der han fra tidligere hadde et stort og nært nettverk. Sommeren 1999 reiste han i skytteltrafikk mellom Etiopias statsminister Meles Zenawi og Eritreas president Isayas Afewerki. I fjor undertegnet de to landene en fredsavtale.
  • Nå kjemper han igjen for mangfold, nyskaping, toleranse og verdiskaping. På Sørlandet. Det skal Vidar Kleppe få merke.