Sørlending tatt for KRIGSFORBRYTELSER

Afghaneren med norsk statsborgerskap er anklaget for flere drap og grove krigsforbrytelser.

KRIGSFORBRYTESER: - Vi har siktet en norsk statsborger av afghansk opprinnelse for drap og krigsforbrytelser, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos. Ugjerningene skal skjedd mellom 1992 og 2000. Foto Knut Falch / SCANPIX
KRIGSFORBRYTESER: - Vi har siktet en norsk statsborger av afghansk opprinnelse for drap og krigsforbrytelser, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos. Ugjerningene skal skjedd mellom 1992 og 2000. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Min klient nekter for å ha gjort noe galt. Han forstår ikke at Kripos har siktet ham for flere drap og krigsforbrytelser i Afghanistan, sier advokat Svein Kjetil Stallemo til Dagbladet.

Advokat Stallemo er oppnevnt som forsvarer for mannen i 50 åra, som i går ble framstilt for fengsling i Kristiansand tingrett. Tingretten besluttet å varetektsfengsle norsk-afghaneren for fire uker med brev- og besøksforbud.

Taliban-fiende Norsk-afghanerens ugjerninger skal ha skjedd i perioden 1992 og fram til år 2000.

- Han tilhørte Nord-Alliansen som er fiender av Taliban, sier advokat Svein Kjetil Stallemo.

- Vi har pågrepet og fått fengslet en mann. Vedkommende er siktet for krigsforbrytelser og drap i Afghanistan, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til Dagbladet.

Zimmer ønsker ikke å gå ut med detaljer om den alvorlige drapssiktelsen.

Holder kortene tett - Etterforskningen er i en innledende fase. Derfor ønsker jeg ikke å si mer enn av vi har pågrepet og siktet en norsk-afghaner for drap. Krigsforbrytelsene skal ha skjedd i perioden 1992 og fram til 2000, sier Zimmer.

- Har siktelsen blitt utferdiget etter anmodning fra myndighetene i Afghanistan?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Zimmer.

- Bryter menneskerettighetene Norsk-afghaneren har ikke fått vite hvilke drap og krigsforbrytelser han er anklaget for.

- Siktelsen mot min klient er generell. Han har ikke fått vite konkret hva han skal ha gjort, utover det at han er anklaget for drap og krigsforbrytelser, sier advokat Stallemo.

I går kveld satt advokaten sammen med den siktede mannen.

- Han er dypt fortvilet. Han forstår ikke at han er siktet, og mener det må være en misforståelse. Verken min klient eller jeg som hans advokat har fått innsyn i dokumenter som underbygger den alvorlige siktelsen, sier advokat Svein Kjetil Stallemo.

Advokat Stallemo mener politiadvokat Per Zimmer, Kripos og norske myndigheter bryter menneskerettighetene, ved at de ikke lar den siktede norsk-afghaneren få vite hva han er anklaget for.

- Vil samarbeide - Det eneste vi får opplyst er at han er siktet for flere drap og krigsforbrytelser. Det er umulig å forsvare seg mot slike påstander uten at han får vite grunnlaget for den alvorlige siktelsen, sier Stallemo.

Norsk-afghaneren skal avhøres av Kripos i morgen.

- Han ønsker å samarbeide med etterforskerne, og på den måten oppklare at han ikke har noe med drapene og krigsforbrytelsene å gjøre, sier Stallemo.

- Hvor i Afghanistan har krigsforbrytelsene skjedd og hvem skal din klient ha drept?

- Det vet vi ikke. Kripos vil ikke fortelle det, sier advokat Stallemo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer