(Dagbladet.no): Det er sjelden at statsrådskontoret til Heidi Grande Røys er så stappfullt som det var under utnevningen av fire nye fylkesmennene i Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Oppland og Aust-Agder i dag.
Utnevnelsen av SV-politiker og tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal gjorde saken annerledes: «Partikameraderi» og «slett politisk håndverk», var bare noen av de kritiske kommentarene som kom i går og i dag.
- Det er en meget overraskende måte denne utnevnelsen skjer på. Djupedal søkte jo etter fristens utløp, og det har ikke vært noen ekstern utlysning sånn at også andre kunne søkt, sier redaktør i Agderposten, Stein Gauslaa, til Dagbladet.no.
- Det blir spennende å se hvordan statsråden forklarer dette, fortsetter han like før pressekonferansen med de fire nye fylkesmennene og fornyingsminister Heidi Grande Røys fant sted i formiddag.
- Ikke kameraderi
Et kvarter forsinket kom de nye fylkesmennene og Heidi Grande Røys til pressekonferanse, med Øystein Djupedal i spissen. Fornyingsministeren var tydelig fornøyd med å få besøk av så mange mediafolk og benyttet anledningen til å fortelle hva en fylkesmanns jobb innebærer. Så kom god-ordene om Norges nye fylkesmenn.
- Jeg synes kameraderi-påstandene er merkelige, og jeg vil si at det for Øystein Djupedal var en ulempe å komme fra SV i denne saken. Jeg ba Øystein Djupedal søke på stillingen som fylkesmann i Aust-Agder fredag i forrige uke fordi han var den både regjeringen og embetsverket mente hadde best kvalifikasjoner, sa Heidi Grande Røys.
Sørlandet håpet på lokal mann
Agderposten-redaktør Gauslaa og en rekke personer på Sørlandet hadde regnet med at det ble den nåværende konstituerte fylkesmannen i Aust-Agder, Svein Årli, som fikk jobben. Årli er ifølge Gauslaa en dyktig og godt likt mann som har vært konstituert i stillingen i ett år. Han har også jobbet som assisterende fylkesmann i Aust-Agder i en årrekke.
- Når du har en utlysning, må alle kandidatene forstå at de kan risikere å få et nei når de søker en jobb. Hvis ikke, blir det ingen reell prosess. Embetsverket har her vurdert søkerne, og Djupedal ble ansett som best kvalifisert. Dette har vært en helt normal - og god - prosess, sier Grande Røys til Dagbladet.no.
Hun fortsetter:
- De fleste ville ikke stilt spørsmål hvis Øystein Djupedal var blitt innstilt som fylkesmann i Nord-Trøndelag. For meg er Øystein Djupedal den beste kandidaten, og jeg er glad og stolt over at han nå blir fylkesmann.
- Gleder meg uhemmet
Hovedpersonen sjøl, Øystein Djupedal, skjønner at folk fra Sørlandet generelt, og Aust-Agder spesielt, er overrasket over utnevnelsen.
- Jeg gleder meg uhemmet, men jeg forstår at folk er overrasket og jeg skjønner at de trenger tid til å fordøye dette. Det trenger jeg også. Men jeg har lenge ønsket å bli fylkesmann, og når jeg ble bedt om å søke, ble jeg veldig stolt av at regjeringen føler jeg er kvalifisert til dette, smiler han til Dagbladet.no.
Djupedal har vært i Aust-Agder som stortingspolitiker, statsråd og som privatperson, men er langt fra noen kjentmann.
- Men jeg har et veldig godt forhold til Aust-Agder og bestemte jo at de fikk universitet i Grimstad. Like over nyttår drar jeg til Aust-Agder for å bli kjent med kontoret og folkene. Flere turer vil jeg også ta i løpet av våren og sommeren. Dette gleder jeg meg enormt til, gjentar Djupedal.
- Ikke murret
Djupedal sier han har fått en rekke gratulasjoner fra Sørlandet i dag.
- Men det har også kommet en rekke krasse uttalelser om at dette handler om politisk kameraderi, og om slett politisk håndverk fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet?
- Jeg har fått jobben på grunn av kvalifikasjoner, og hvis du vil vite mer om prosessen, må du snakke med fornyingsministeren, sier Djupedal. Han frtsetter:
- Jeg har ikke fulgt godt nok med i nyhetene i morges, men sørlendingene skal få se at de har fått en god fylkesmann.

- Onde tunger vil ha det til at du har fått jobben for at SV skal slippe å ha deg murrende i bakgrunnen. Hva er din kommentar til det?
- Jeg har fått jobben på grunn av mine kvalifikasjoner, og det har mer vært en ulempe for meg å komme fra SV i denne saken enn det har vært en fordel. Dessuten har jeg aldri sittet i bakgrunnen og murret. Jeg vil heller ikke gjøre det i framtida, forteller Djupedal til Dagbladet.no.
Foss: - Politisk dumskap
Frp-formann Siv Jensen sier utnevnelsen av fylkesmann Øystein Djupedal (SV) kan bli en sak for kontrollkomiteen på Stortinget.
— Jeg vil ta initiativ til at denne utnevnelsen blir gått etter i sømmene. Vi må vurdere om dette er en sak for kontrollkomiteen, sier Jensen ifølge NTB.
Frp-formannen mener ansettelsen av Djupedal er politisk motivert. — Dette er en partiutnevnelse. Det er åpenbart at regjeringen har brukt fylkesmannsembetet for å unngå en intern konflikt i regjeringspartiene, sier hun.
Også Høyres Per-Kristian Foss finner grunn til å kritisere ansettelsen.
—
Utnevnelsen oser av partipolitisk kameraderi, sier Foss til NTB. Han
tror likevel ikke saken vil få noe etterspill i Stortinget.— Kontrollkomiteen kan vanskelig overprøve politisk dumskap, mener han.
Sterke reaksjoner
En rekke personer i Aust-Agder reagerer på at Djupedal skal bli fylkesmann etter valget neste år. Ordfører
i Arendal, Torill Rolstad Larsen (Ap), er sint og oppgitt.
Fylkesvaraordfører Oddvar Skaiaa (KrF) er opprørt over det han kaller
lemfeldig behandling av fylkesmannssøkerne. Stortingsrepresentant
Freddy de Ruiter (Ap) har klaget til statsministeren over det han mener
er en uakseptabel avgjørelse, mens stortingsrepresentant Torbjørn Andersen
(Frp) mener Djupedal er inkompetent.
—
Det er et overtramp mot Aust-Agders befolkning når fylkets viktigste
stilling blir gitt til en som ikke fikk samme jobb i Nord-Trøndelag,
sier ordfører Rolstad Larsen ifølge Agderposten. Hun har ringt Statsministerens kontor for å gi uttrykk for sin vrede.
Fylkesvaraordfører
Skaiaa mener det er en provokasjon dersom noen kan få
fylkesmannsstillingen i Aust-Agder som plaster på såret.—
Man holder søkerne for narr, sier han og ble ifølge Agderposten
sjokkert da han i morges leste om den forestående utnevnelsen.
—
Det er merkelig at det skal være så vanskelig å føre en ryddig
personalpolitikk, og at staten går fram på denne måten. Det går ikke,
sier Skaiaa.
