Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sorry, Dolly

Den skotske professoren som ble verdensberømt etter å ha klonet sauen «Dolly», innrømmer nå at det ikke var han som sto bak prosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker vil blande kanin og menneske

LONDON (Dagbladet): I 1997 skapte «Dolly» store overskrifter. Professor Ian Wilmut ble verdenskjent, og hans navn har seinere vært knyttet til det vitenskapelige gjennombruddet. Men i en rettssak i Skottland innrømmer han nå at det ikke var han som var hjernen bak prosjektet, skriver britiske Daily Telegraph.

Wilmut må svare for seg etter at en tidligere kollega anklaget ham for etnisk motivert mobbing. Rettssaken har ingenting med «Dolly» å gjøre.

Hadde birolle

Molekylearbiolog professor Prim Singh, hevder også at Wilmut prøvde å stjele hans forskningsideer. På direkte spørsmål fra Singhs advokat, Lawrence Davies, slapp Wilmut bomba.

-  Er denne uttalelsen riktig: «Jeg klonet ikke Dolly»?, spurte Davies.

-  Ja, svarte Wilmut kort.

I stedet hadde han en birolle i prosjektet, og var ikke med på å utvikle teknologien eller på å gjennomføre eksperimentene som gjorde det mulig å klone et voksent dyr fra ei enkelt celle.

 TOK ÆREN:  I en rettssak er det nå kommet fram at professor Ian Wilmut slett ikke er «Dollys» far. For ordens skyld, «Dolly» er død, Wilmut lever. Her er de avbildet sammen i det skotske nasjonalmuseet i Edinburgh. Foto: Jeff J. Mitchell/Reuters/Scanpix
TOK ÆREN: I en rettssak er det nå kommet fram at professor Ian Wilmut slett ikke er «Dollys» far. For ordens skyld, «Dolly» er død, Wilmut lever. Her er de avbildet sammen i det skotske nasjonalmuseet i Edinburgh. Foto: Jeff J. Mitchell/Reuters/Scanpix Vis mer

Hjernen bak prosjekt «Dolly» var Dr. Keith Campbell. Ifølge Wilmut hadde de to en avtale om at han skulle stå oppført som hovedforfatter. Men Campbell fortjente «66 prosent» av æren for prosjektet, innrømte Wilmut.

Juksemaker

De første mot Wilmut anklagene kom i november.

-  Det var ikke han som hadde ideen og han sto ikke selv bak prosjektet. Men han er villig til å ta æren for det, sa Singh.

«Dolly» satte for alvor fart i debatten om de etiske grensene for kloning. Wilmut frontet debatten. Han samarbeidet en stund med den koreanske forskeren Hwang Woo-Suk, som seinere innrømmet å ha jukset, da han skulle ha klonet menneskeceller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!