Sorry, Einstein. Verden er mye særere enn du trodde

Kan være det endelige beviset på at partikler har spøkelsesaktige fjernvirkninger.

FOR SÆRT FOR ALBERT: Verdens kanskje mest kjente fysiker, Albert Einstein, og en rekke av fysikerne i den klassiske skolen klarte ikke å godta at partiklene påvirket hverandre uten noen form for kommunikasjon. Nå mener forskere i Nederland at de har bevist en gang for alle at et av hovedprinsippene i kvantemekanikken stemmer. Foto: AFP/NTB scanpix
FOR SÆRT FOR ALBERT: Verdens kanskje mest kjente fysiker, Albert Einstein, og en rekke av fysikerne i den klassiske skolen klarte ikke å godta at partiklene påvirket hverandre uten noen form for kommunikasjon. Nå mener forskere i Nederland at de har bevist en gang for alle at et av hovedprinsippene i kvantemekanikken stemmer. Foto: AFP/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Einstein trodde ikke på det, og i flere tiår har det vært en faglig disputt mellom flere av den gamle skolens fysikere og det som er konsensus i fysikermiljøet.

Kvantefysikk er stikkordet, og mer konkret gjelder det sammenfiltrede fotoner.

- Tanken er at vi kan ha to partikler her og nå. Jeg kan bli igjen på jorda og du dra til andre siden av universet. Hvis jeg gjør noe med det partikkelet her, vil det samme skje med partikkelet der du er helt samtidig, forklarer partikkelfysiker Bjørn H. Samset ved klimasenteret Cicero til Dagbladet.

I en ny studie fra Delft-universitetet i Nederland, publisert i den anerkjente tidsskriftet Nature, mener forskerne å ha luket ut alle mulige fallgruver og smutthull og bevist for godt at sammenfiltring er høyst reelt.

- Denne studien er nok en spiker i kista på dem som mener at kvantefysikken ikke stemmer, sier Stamset.

Skeptikere På 1920-1930-tallet fikk naturviterne virkelig utstyr som kunne hjelpe dem å finne ut hvordan naturens minste bestanddeler oppfører seg, blant annet elementærpartiklene fotoner.

Da kom også teoriene om sammenfiltring. Matematiske likninger sa det var mulig at objekter som var separert over svært lange avstander kunne påvirke hverandre øyeblikkelig. Fysikerne hadde imidlertid ikke utstyr til å avgjøre om det var reelt eller ikke, før Alain Aspect i sin doktoravhandling i 1980 klarte å bevise at det er slik.

Ved å sende partikler hver sin vei og gjennomføre målinger, viste han at partiklene reagerte så fort at det ikke var mulig for dem å kommunisere med hverandre.

GODE RESULTATER: Bas Hensen og Ronald Hansen fra Det tekniske universitetet i Delft i Nederland vekker oppsikt med resultatene, etter at de fikk til sammenfiltring på avstander over 1,3 kilometer. De mener å ha utelukket alle smutthull, men resultatene vil nok bli diskutert i fysikkmiljøer. Foto: Frank Auperle / Delft-universitetet
GODE RESULTATER: Bas Hensen og Ronald Hansen fra Det tekniske universitetet i Delft i Nederland vekker oppsikt med resultatene, etter at de fikk til sammenfiltring på avstander over 1,3 kilometer. De mener å ha utelukket alle smutthull, men resultatene vil nok bli diskutert i fysikkmiljøer. Foto: Frank Auperle / Delft-universitetet Vis mer

- Siden da har det vært en standhaftig gjeng som hevder fysikerne bak dette ikke har sjekket alt. Tvilerne har kommet med én sær teori etter den andre, som for eksempel at en demon har lurt oss, forklarer Stamset om de mange forskerne som har vært skeptiske.

«Gud spiller ikke terning» Sammenfiltring sees på som en av grunnsteinene i kvantemekanikk og kvantefysikk, som er naturlovene som styrer de minste bitene i naturen.

I prinsippet betyr det at to ting påvirker hverandre uten noen budbringer, i fysikken kalt å bryte lokalitet - som hevder at et objekt bare kan bli påvirket av sine umiddelbare omgivelser.

En av dem som var sterkt uenig i at noe slikt kunne være mulig, var den verdenskjente fysikeren Albert Einstein. Han klarte ikke å godta teoriene, og et av hans mest kjente sitater er tillagt det tilsynelatende tilfeldige i sammenfiltringen: «Gud spiller ikke terning».

- Det er fortsatt mange seriøse fysikere som ikke tror på det. Det mener det må ligge noe bak eksperimentet, en skjult variabel vi ikke har oppdaget som får det til å se ut som jorda er så sær. Det er også fysikere i Norge som ikke tror det er sånn, sier partikkelfysiker Bjørn H. Samset til Dagbladet.

En sær verden New York Times kaller sammenfiltringen «spooky action». Samset sier det er fordi det kan virke som om partiklene har spøkelsesaktige fjernvirkninger, selv om det bare er naturen som utfører sine dagligdagse prosesser.

- Naturen er mye særere enn vi tror. Hadde vi vært et atom, ville verden sett veldig annerledes ut. Vi kunne hoppet gjennom vegger, vært flere steder på en gang og en gammel mann kunne blitt til en liten jente eller gutt, sier han.

I studien gjennomført på det nederlandske universitetet har forskerne brukt kunstige diamanter og plassert dem på hver sin side av universitetsplassen. De gjennomførte 245 forsøk på sammenfiltring med en avstand på 1,3 kilometer og hadde sensorer som viste at partiklene ikke kommuniserte med hverandre.

Ifølge New York Times er studien det så langt sterkeste beviset på kvantemekanikkteorien om at det finnes en merkelig verden formet av partikler mindre enn atomer.

- Slike forsøk har blitt gjort siden 70-tallet, men alltid på en måte som førte til spekulasjoner. Nå har vi fått bekreftet at partiklene har spøkelsesaktige fjernvirkninger, sier forskningsleder Ronald Hansen.

Smutthull Forskerne hever å ha utelukket alle smutthull som tidligere kan ha forklart den umiddelbare fjernvirkningen.

- De har gjort dette grundig og med høy presisjon. Dette er virkelig gode resultatet hvis tallene de rapporterer er riktige. Det er et imponerende stykke arbeid, sier Stamset.

Men selv om forskerne hevder å ha utelukket alle smutthull og endelig bevist sammenfiltring, kommer nok skeptikerne til å dukke opp.

- Det er nok mange som kommer til å stille spørsmål ved studien, sier Stamset.