Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sorry Mac, dette er ikke akkurat festfood

Ikke mange fastfood-kjeder leverer det de lover på reklameplakatene sine.

MCDONALDS: Disse to Egg McMuffin er ikke så langt unna å se like ut, og kommer godt ut i testen. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg.
MCDONALDS: Disse to Egg McMuffin er ikke så langt unna å se like ut, og kommer godt ut i testen. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld tester «TV 2 hjelper deg» om det er mulig å kjøpe en hamburger fra Burger King og få den til å se like god ut som på reklameplakaten. Matprodukter fra fastfood-kjedene Burger King, McDonalds, 7-Eleven og Deli de Luca blir testet.

Fotografene Jon Marius Nilsson og Dröfn Grimsdottir fikk tildelt reklamebilder og skulle etterligne disse så godt de kunne med maten de fikk levert.

- Det var utfordrende for å si det mildt. Vi fikk et sett med bilder som vi skulle emulere med de samme matproduktene. Vi skulle bare konsentrere oss om maten og gjøre det beste vi kunne, sier Nilsson til Dagbladet.

Burgere fra McDonalds, Burger King og Deli de Luca ble kjøpt inn, sammen med pizza fra 7-eleven og wraps fra Burger King.

Begrensa med muligheter Vanligvis bruker matstylister og matfotografer ferske råvarer til å tilberede maten fra bunnen av. Dette fikk ikke Nilsson og Grimsdottir muligheten til.

- Vi fikk gjort litt, som å flytte rundt på noen deler av maten og oljet opp kjøttet så det skinte bedre. Får du varene hver for seg hadde du hatt mer kontroll, sier Nilsson.

7-ELEVEN: Dette skal være det samme pizzastykket. Stykket høyre ble kjøpt av «TV2 hjelper deg» hos en 7-Eleven. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg.
7-ELEVEN: Dette skal være det samme pizzastykket. Stykket høyre ble kjøpt av «TV2 hjelper deg» hos en 7-Eleven. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg. Vis mer

Noen av produktene fikk de nesten ikke gjort noe med.

- Det pizzastykket vi fikk hadde sikkert ligget der i flere timer, og de virket som om det manglet noe fra wrapen, sier Nilsson til Dagbladet.

Stiller seg skeptisk Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Burger King, Sven Hars, ble overrasket over bildene, men stiller seg skeptisk til fotografene TV2 Hjelper Deg brukte.

- Det er mulig å stille spørsmål til fotografene som ble brukt, matfotografi er en egen profesjon. Vi bruker egne fotografer og matstylister, sier Hars til Dagbladet.

Ifølge Hars er hamburger et vanskelig produkt å ta bilde av da den synker fort sammen, men bildet av wrapen syns han var merkelig.

- Wrapen overrasket meg. Jeg kjøper denne type wraps en god del, og det produktet jeg kjøper ser veldig delikat ut. Dette er også enklere å fotografere så jeg vet ikke hva som var tilfellet med den TV2 kjøpte, sier Hars. 

Skal vise innhold Reklamebilder av mat skal ikke ifølge Sven Hars i Burger King bare lokke kunder til å kjøpe produktet, men også vise klart hva maten de kjøper inneholder. 

DELI DE LUCA: Døm selv om burgeren til «TV2 hjelper deg» ser like delikat ut. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg.
DELI DE LUCA: Døm selv om burgeren til «TV2 hjelper deg» ser like delikat ut. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg. Vis mer

- Bildet skal også vise innholdet i produktet, og tilsvare innholdet i det produktet kundene kjøper, sier Hars til Dagbladet.

Idå Håvik er kommunikasjonsrådgiver i Reitan Convenience AS, som eier 7-Eleven. I en epost til Dagbladet skriver hun følgende om bildet av pizzastykket.

- Det er viktig for oss å fremstille maten vår på en så appetittvekkende måte som mulig, men for at pizzaen skal være mest mulig lik produktet i butikk, har vi ikke brukt pensling eller spraying for å "sminke" pizzaen, skriver Håvik.

- Vi selger utrolig mye av denne pizzaen på grunn av den gode smaken, og smaken er den samme selv om pizzastykket er fraktet fra butikk til studio, skriver Håvik.

Ser bra ut Kommunikasjonsdirektør i McDonalds, Margaret Brusletto, sier at bildet ikke er så ille og at det er meningen matproduktene skal ligne på reklamebildet.

- Jeg synes bildet ser bra ut. Bildene er ikke veldig ulike. Produktet gjesten får skal være så lik reklamebildet som mulig. Men dessverre, er det noen ganger det ikke stemmer.
 
Ingen hos Deli de Luca var tilgjengelig for kommentar.

BURGER KING: Dette bildet overrasket kommunikasjonsdirektøren i Burger King. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg.
BURGER KING: Dette bildet overrasket kommunikasjonsdirektøren i Burger King. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg. Vis mer

Reportasjen kan du se på TV2 Hjelper Deg i kveld klokka 20.30.

BURGER KING: Burgeren på reklamen ser større ut med sterkere farger enn «TV2 hjelper deg» sin. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg.
BURGER KING: Burgeren på reklamen ser større ut med sterkere farger enn «TV2 hjelper deg» sin. Foto: Jon Marius Nilsson/Dröfn Grimsdottir/TV2 hjelper deg. Vis mer