- Sorry McCain, vi bør gi opp presidentvalget

Det har vært for seint i flere måneder, sier kjent Bush-taleskriver til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON, D.C. (Dagbladet.no): Flere republikanere mener at slaget om Det hvite hus er tapt, og at det er mye viktigere å bruke de siste desperate dagene i valgkampen til å karre til seg så mange plasser i Senatet og Representantenes hus som man klarer, enn det er å pynte på tapssifrene til McCain.

Én Washington-ringrev som for lengst har begynt å snakke om presidentracet som et avsluttet kapittel er David Frum, en av de mest kjente neokonservative tenkerne i USA.

- De viktigste feilene i McCains valgkamp ble begått allerede for seks måneder siden, sier Frum til Dagbladet.no.

Han har vært taleskriver for George W. Bush, sto blant annet bak «Axis of Evil»-talen i 2002, var en ihuga forsvarer av Irak-invasjonen og er i dag tilknyttet den mektige konservative tenketanken American Enterprise Institute.

«Sorry, senator»

I en kommentar i Washington Post på søndag tok han til orde for å satse alt, inkludert resten av partiets valgkamppenger, på å berge stumpene av kongressvalget for å unngå at demokratene får "full" kontroll der.

«Det er mange måter å tape et presidentvalg på. John McCain taper på en måte som truer med å trekke hele det republikanske partiet ned sammen med ham», skriver Frum under tittelen «Sorry senator. La oss redde det vi kan».

Kommentatoren mener "McCains forferdelige valgkamp kan få forferdelige konsekvenser" også i kongressvalget.

RETNINGSLØS? John McCains valgkamp har verken vært relevant eller forståelig for velgerne på økonomifeltet, mener David Frum Foto: SCANPIX
RETNINGSLØS? John McCains valgkamp har verken vært relevant eller forståelig for velgerne på økonomifeltet, mener David Frum Foto: SCANPIX Vis mer

- Baserte seg ikke på virkeligheten

Frum mener altså at presidentkandidaten knapt kunne ha gjort noe de siste ukene som kunne fått valgkampen opp av hengemyra.

- Den største feilen var at McCain-leiren ikke var villige til å ta de dårlige økonomiske dataene fra de siste sju åra på alvor. Det er definitivt sant at denne finanskrisen har brakt ting til et crescendo. Men det er også sant at middelklassens inntektsnivå praktisk talt har stagnert de siste sju åra, lenge før krisen.

- Man måtte bygge en valgkamp basert på den virkeligheten, og det gjorde ikke McCain. Dermed var hans leir fra starten av sårbare for dårlige økonomiske nyheter, og nå har vi fått massevis av slike, sier Frum til Dagbladet.no.

- Så da ting eskalerte i september var det allerede for seint?

- Hans siste sjanse var partiets landsmøte, ved å komme med en tydelig, relevant og forståelig økonomisk plattform der. Det gjorde han ikke. Med en gang han gikk glipp av den sjansen er det svært vanskelig å komme etterpå og si til folk "nå skal jeg avduke en helt ny økonomisk plan", sier Frum.

- Verken tydelig eller relevant

Han har i likhet med mange andre høyreintellektuelle også gått hardt ut mot valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat.

- Sorry McCain, vi bør gi opp presidentvalget

"Jeg mener hun ganske grundig, og trolig ugjenkallelig, har bevist at hun ikke er klar for jobben som USAs president", sa Frum til New York Times for en måned siden.

Republikaneren tror demokratene kommer til å gjøre det aller best i stater som California og Nevada, der boligkrisen har vært mest akutt, et sentralt tema som McCain aldri klarte å håndtere med overbevisning.

- Det er enkelte ting han kunne sagt og gjort for å bedre sjansene noe. Men på økonomien var kampanjen hans aldri tydelig, konsistent, forståelig eller relevant - og alt det er kriterier de måtte ha oppfylt om det skulle fungert, konstaterer den konservative kommentatoren overfor Dagbladet.no. 

Krisen som ikke tar slutt

Finanskrisen og andre problemer i USAs økonomi har siden midten av september praktisk talt vært det eneste store temaet i presidentvalgkampen, og Obama har ledet tydelig på de fleste meningsmålinger siden økonomien ble dominerende.

Samtidig som boligkrisen har ført til stadig nye bølger av tvangssalg, har også flere titalls tusen arbeidsplasser i USA forsvunnet de siste månedene. Mange har mistet store penger i pensjonsfondene sine, og sammenbruddet i kredittmarkedet har gjort det umulig for store grupper å gjøre nye investeringer i for eksempel privatbiler.

Generelt har amerikanernes tro på den økonomiske framtida stupt til det laveste nivået på 40 år i oktober, ifølge en anerkjent måling gjennomført av den uavhengig tenketanken Conference Board, skriver New York Times, og det kan nå se ut som bare en helt uforutsett hendelse utenfor presidentkandidatenes kontroll kan ta fokuset bort fra økonomien de neste seks dagene.

Ifølge et gjennomsnitt av de siste nasjonale meningsmålingene leder Obama nå med 6,7 prosentpoeng over McCain. Viktigere er det at han ser ut til å ha vinnersjanser i hele ti av delstatene som George W. Bush vant i 2004. Om det skulle bli resultatet vil demokratenes presidentkandidat til knuse McCain 375-163 i antall valgmannstemmer.

McCain kan i praksis ikke miste en eneste av de større Bush-statene og samtidig vinne valget.

<B>NEOKONSERVATIV:</B> Den republikanske kommentatoren og forfatteren David Frum har gitt opp presidentvalgkampen for sitt partis del, og vil heller drive skadebegrensning i Kongressen.