Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SORRY! ...men Zorro var irsk

BERLIN (Dagbladet): Zorro, kvinnenes venn og skurkenes verste fiende, har ufortjent blitt hyllet som ildfull latiner. En historiker har funnet bevisene for at legenden virkelig levde og førte en eventyrlig tilværelse i Mexico. Men han var irsk...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irske adelsmannen William Lamport ble født i Wexford i 1615. Da engelskmennene ville arrestere ham for hans kritiske bemerkninger om tronen, stakk han av til Spania om bord på et piratskip. Derfra måtte han et par år seinere flykte videre til Mexico, fordi han hadde rotet seg inn i en kjærlighetsaffære med en gift kvinne.

Og ikke før var den rødhårede villmannen med det store skjegget kommet til det nye kontinentet, før bokstaven Z begynte å dukke opp på husveggene der han hadde slått til.

I eventyret framstilles Zorro som en tapper frihetskjemper på de undertryktes side. Sannheten var nok snarere at han røvet og stjal - og spionerte for det spanske kongehuset. Også i Mexico etterlot han seg et kjølvann av forsmådde elskerinner. Lamport ble til slutt grepet av inkvisisjonens folk og kastet i fengsel. Etter 10 år bak lås og slå ble han offentlig henrettet på hjul og steile - som var en populær metode i det katolske presteskapet.

Den italienske historikeren Fabio Troncarelli har hatt adgang til Vatikanets hemmelige arkiv, der han fant opplysningene om Zorro.

IKKE MØRK: Antonio Banderas (bildet) sjarmerte norske kinogjengere i sin tolkning av Zorro. Den ekte Zorro var imidlertid en rødhåret villmann.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media