Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sorry, Monica!

WASHINGTON (Dagbladet): Bill Clinton ba i går Monica Lewinsky om unnskyldning, gjennom sin advokat Nicole Seligman. Seligman møtte i går den jagede Monica da hun ble avhørt av senatorer. Kampen om Monicas gunst kan være avgjørende for utfallet av riksrettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fjernsynsselskapet CNN som melder om unnskyldningen.

I dag ser de hundre senatorene videoen av vitneforklaringen til Monica Lewinsky som ble tatt opp på eksklusive Mayflower Hotel i går. Torsdag bestemmer Senatet om riksrettssaken krever at Monica skal slepes fram på Senatets gulv. Senatorenes reaksjon på videoens innhold er avgjørende.

Tidlig i går var Mayflower Hotel som en festning. Alle utganger ble voktet av kamera- skoger. Politi med pistol og solbriller sto bredbeinte og holdt fotografene bak gule sperrebånd. Et par forstyrrete personer brukte oppstusset til å framføre forvirrete enetaler, og inne i marmor- og krystallpalasset satt Monica og ventet på spørsmål hun har fått et utall ganger tidligere.

Presidentens kvinner

Like før klokka ni kom presidentens kvinner. Det hvite hus-advokaten Cheryl Mills (33) og Clintons private advokat Nicole Seligman (42) var igjen eneste kvinner i hordene av riksrettsmenn. To lynende intelligente, vakre og repekterte advokater skulle snakke med nøkkelvitnet Monica Lewinsky. Det er første gang presidentens forsvarer snakker med Monica. Vitneforklaringen skjedde i presidentsuiten, som koster nesten 40000 kroner døgnet. Det hele varte i drøye seks timer. Åtte timer var satt av, hvorav forsvar og anklagere fikk fire timer hver. Ingen av de involverte har lov til å uttale seg om vitneforklaringen.

Starr-surr

Den tredje advokaten fra presidentens forsvar, David Kendall, ankom litt seinere. Informasjon om at spesialanklager Kenneth Starr vil sette i gang en kriminalsak mot Bill Clinton mens han sitter som president, fikk Kendall til å koke over. Han vil anmelde Starr for å lekke ulovlig informasjon fra en storjury, og holdt pressekonferanse utenfor Det hvite hus tidlig på morgenkvisten. Seinere på dagen ga Starr beskjed om at han vil etterforske sitt eget kontor for det samme.

I mellomtida dukket den anonyme Ed Bryant opp. Han er anklagernes utsendte. Det var Ed Bryant som stilte Monica spørsmålene som anklagerne og mange republikanere håper skal øke motstanden mot Clinton.

Uten Betty

Når to av Clintons advokater i går var kvinner, er det et bevisst valg. Kvinnene skulle gjøre det lettere for Monica å snakke om intime ting. Og de skulle gi jenta trygghet. Anklagerne på sin side håper videoen viser at Clinton har utnyttet en ung kvinne. At Monica skal gråte. Sentimentalitet virker ofte sterkere enn fakta i USA.

Mange mener at utelukkelsen av presidentens sekretær Betty Currie som vitne er ren taktikk. Det ville bli for sterkt at anklagernes hvite menn skulle forhøre en svart kvinne hvis eneste synd er å være lojal mot arbeidsgiveren sin. At Betty står utenfor, viser at republikanernes sak er svak, og at veien fram mot siste runde er ren psykologi. I tillegg viser meningsmålinger at republikanernes støtte raser nedover. Et klart mindretall vil ha forlenget riksrett, få vil avsette presidenten, og selv på politiske saker scorer nå demokratene bedre enn Kongressens flertallsparti, republikanerne.

I dag skal presidentens nære venn Vernon Jordan avhøres. I morgen er det den tidligere rådgiveren Sidney Blumenthals tur.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media