Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sorry Moria

Regjeringen Stoltenberg har endret den politiske kursen. Den kan bare lykkes hvis den også endrer samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN RØD-GRØNNE regjeringen befinner seg i et nokså stabilt sideleie. Forsvarsmuren er et komfortabelt flertall i Stortinget. Forpliktelsene er nedfelt i regjeringserklæringen og dokumentet fra Soria Moria. Men har Jens Stoltenberg og hans mannskap skjønt velgernes forventninger og utålmodighet? Regjeringen har fått mandat til å reformere markedsstaten, helst erstatte den med løsninger som er trygge, effektive og langsiktige. Det eneste regjeringen har levert er seks måneders reformpause.

RETT SKAL være rett: Kunnskapsminister Øystein Djupedal stanset privatiseringen av skolen, og kompromisset om oljeboring i nord er godt politisk håndverk. Vi ser også en dreining i utenrikspolitikken når det gjelder norske interesser i nordområdene. Selvfølgelig er mange reformforslag under arbeid i departementene og det er fremdeles tre og et halvt år til neste stortingsvalg. Likevel er det allerede noe anemisk, noe livstrett over regjeringen Stoltenberg. SV-leder Kristin Halvorsen er et godt eksempel på hva som har skjedd. Tidligere var hun som et ekorn: Blank i pelsen og høyt og lavt for å finne nøtter. Nå har hun låst seg inn i Onkel Skrues pengebinge der hun vokter den ansvarlige politikkens kronjuveler: Handlingsregelen og et balansert budsjett.

DEN PÅFALLENDE mangelen på initiativ og dristighet kan ikke bortforklares med tidsfaktoren. De tre partiene hadde god tid til å forberede seg på regjeringsmakt. Prosjektets hovedidé var dessuten å gi Norge en flertallsregjering, altså et Dovre-sikkert grunnlag for handlekraft og gjennomføringsevne. Dessuten skryter politikere fra alle de tre partiene av hvor lykkelige de er med hverandre, og hvor godt de samarbeider. Kanskje er det slik. Likevel etterlater de seg ofte et annet inntrykk, f.eks. av mannen som måtte gifte seg og så fant ut at bruden likevel ikke var gravid.

REGJERINGEN skal selvfølgelig bedømmes på gjennomføringen av sine løfter, men også på saker og områder hvor de politiske dokumentene bevisst er vage, f.eks. i miljø- og minoritetspolitikken. Det viktigste løftet er at regjeringen har lovet å avskaffe fattigdommen. Allerede nå tar partiene forbehold: De skal bare avskaffe fattigdom, ikke fattigdommen - og for øvrig er det uklart hvem de fattige er. Å bortforklare løfter med grammatikk og statistikk vil velgerne ikke akseptere. På dette området må Stoltenberg 2 levere. Det gjelder også løftene om full barnehagedekning og 10.000 flere ansatte i eldresektoren. Næringspolitikken er et annet viktig område hvor det finnes klare forventninger om ny kurs. Pant på tomflasker og en dørfabrikk på Vestlandet er ikke nok til å innfri.

DE VANSKELIGSTE, viktigste og mest langsiktige spørsmålene i norsk politikk er knyttet til miljø og minoriteter. Dette er også saker de yngste velgerne er spesielt opptatt av. Klimapolitikken vil f.eks. kreve tiltak som vil påvirke vår levemåte og som ikke kan løses av markedet. Vår framtid som et flerkulturelt samfunn er et spørsmål av like stor betydning og vanskelighetsgrad. Dette er områder hvor det ikke er tilstrekkelig å administrere politikken. De krever mot, dristige visjoner og handlingsvilje. Nettopp derfor blir det så synlig når det knapt er noen som våger å seile mot vinden i minoritetspolitikken. Det synes å ha blitt en politisk grunnlov at det bare er Frp som kan tjene på en aktiv holdning når det gjelder innvandring, integrering og vår flerkulturelle virkelighet. Er det virkelig ingen som våger å ta sjansen på at folkets varme og toleranse er sterkere enn fremmedfrykten?

VALGRESULTATER kan alltid tolkes til det ikke er annet enn flis igjen. Likevel er det trolig holdbart å hevde at regjeringsskiftet henger sammen med en voksende skepsis til markedsstaten. Fordi markedsreformene har kommet stegvis, har vi knapt merket at det de siste tjue åra er gjennomført en revolusjon i samfunnets organisering og tenkemåte. Marked og privatisering har levert mange varer, men slett ikke alle, og noen har tvilsom kvalitet. Det er dette velgerne har sett og gitt Stoltenberg i oppdrag å endre på. Når skal det gå opp for regjeringen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling