Sort boks funnet

Kan gi svar på årsaken til Airbus-flystyrten på Komorene.

STYRTET: Dette flyet styrtet i Indiahavet natt til i går. Bildet er fra juli 2002. Foto: REUTERS/Thomas Noack/SCANPIX
   REUTERS/Thomas Noack
STYRTET: Dette flyet styrtet i Indiahavet natt til i går. Bildet er fra juli 2002. Foto: REUTERS/Thomas Noack/SCANPIX REUTERS/Thomas NoackVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Et fly fra det jemenittiske flyselskapet Yemenia med 153 personer om bord styrtet i går i Indiahavet i nærheten av øystaten Komorene, nå melder AFP at flyets svarte boks er funnet.

Ifølge AFP, via BBC, vil man starte opphentingen av den svarte boksen  løpet av dagen.

En overlevende er funnet etter flyulykken, en fjorten år gammel jente ble reddet og fraktet til sykehuset i går formiddag.

Funnet feil på flyet
Det var dårlig vær og røff sjø da flyet forsvant fra flyplassens radar like før beregnet landing. Frankrikes transportminister, Dominique Bussereau, oppga først været som en sannsynlig årsak til ulykken.

- Opplysningene er noe vage, men det blir sagt at flyet gikk inn for landing, men avbrøt. Da det forsøkte å lande på nytt, gikk det galt, sier Bussereau.

Han sa først at det var lite som tydet på at feil på flyet var årsaken til ulykken, men senere på dagen forandret han oppfatning.

- Flyet ble undersøkt av franske luftfartsmyndigheter i 2007, og det ble påpekt en rekke feil. Flyet har ikke vært i Frankrike siden den gang, understreket Bussereau til kanalen I-tele, via Reuters.

To bokser
Funnet av den svarte boksen, eller ferdskriveren, kan gi viktige spor i etterforskningen til nøyaktig hva som forårsaket ulykken.

Det er ennå ikke klart hvilken av flyets bokser som er funnet. Det finnes to forskjellige bokser, den ene gjør et opptak om hva som skjer i flyets cockpit, mens den andre registrer data fra ulike sensorer.

Har man funnet boksen som loggfører pilotenes samtaler, vil kan det bidra til definitiv kunnskap til hva som forårsaket ulykken.