- Sorterer ikke mennesker!

Høyres ordfører Per Ditlev-Simonsen reagerer kraftig på Åse Klevelands beskyldninger om at Høyre står for en politikk som sorterer mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap's ordførerkandidat mener «det er et skremmende sammenfall mellom den sortering Høyre ønsker på et tidlig stadium i skolen og det Høyre står for i integreringspolitikken». Klevelands utsagn i Dagbladet i går kom på tampen av en nokså hissig debatt om partienes skolepolitikk. Kleveland utdyper sine uttalelser nærmere overfor Dagbladet:

God integrering

- Midt i det flerkulturelle samfunnet som vokser fram i Oslo, går Høyre inn for å prioritere en elite. Det er en gammeldags holdning jeg ikke hadde tiltrodd partiet. I en by hvor forskjellene mellom enkeltmennesker og bydeler øker, gjennomfører Høyre valgfrihet til videregående skoler basert utelukkende på karakterer. Det fører til A- og B-skoler og forsterker forskjellene mellom folk og kulturer i Oslo. Et samfunn med store forskjeller er et samfunn i ubalanse, og et dårligere samfunn for alle. Vi kan ikke lukke oss inne i pene villaer, for en slik utvikling vil ramme alle.

Ditlev-Simonsen slår nå kraftig tilbake.

- Kleveland har ved flere anledninger vist at hun ikke har kunnskap om hva som faktisk skjer i Oslo, og dette er nok et eksempel. Byrådets politikk skaper slett ikke økte sosiale skiller og inndeling i klasser - tvert imot. Innsatsen når det gjelder integrasjonsfremmende tiltak fra byrådets side er stor, spesielt i bydelene.

- Fritt skolevalg er et eksempel på god integreringspolitikk. Innvandrerne bor i dag ofte konsentrert i visse områder i byen. Hvis deres adresse skal avgjøre hvilken skole de går på, slik Ap vil, vil det bare være mulig for innvandrerungdom å gå på skole der de bor. Høyre ønsker å gi disse ungdommene muligheten til å gå på den skolen de ønsker, nettopp for å få en naturlig spredning etter elevenes egne interesser og ferdigheter.

Mangfold

- Men det er jo bare de flinkeste, med topp karakterer, som i realiteten har et valg?

- Ja, men innvandrerelever har samme muligheter til valg som andre.

- Men Høyre ønsker også flere private skoler. Det betyr vel at folk med penger kan kjøpe seg en form for valgfrihet som andre ikke har?

- Elever er forskjellige og har derfor forskjellige behov og interesser. Vi trenger et mangfold både av private skoler og innen den offentlige skolen for at forskjellige behov skal dekkes.

Enhetsskolen kan ikke dekke alles behov. Dessuten er det bare en dårlig offentlig skole som har noe å frykte fra privatskolene, sier Ditlev-Simonsen.

«Kleveland har ved flere anledninger vist at hun ikke har kunnskap om hva som faktisk skjer i Oslo»

Per Ditlev-Simonsen,

ordfører i Oslo