SOS-barnebyer etablerer tilbud i Norge for unge, enslige asylsøkere

- Nå er det tid for å tenke nytt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

PÅ VEI: Mange unge flyktningene som kommer til Norge uten foreldre kan hjelpes uten at barnevernet kobles inn, mener Venstre. Foto: scanpix
PÅ VEI: Mange unge flyktningene som kommer til Norge uten foreldre kan hjelpes uten at barnevernet kobles inn, mener Venstre. Foto: scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sissel Aarak, leder for nasjonale program i SOS-barnebyer, opplyser at organisasjonen jobber med å utvikle en ny modell for ivaretakelse av barn som kommer alene til Norge.

- Vi har som mål å lage en modell som kan være til inspirasjon for flere aktører i Norge, sier Sissel Aarak.
- SOS-barnebyer har erfaring fra andre land knyttet til omsorg for enslige mindreårige asylsøkere, som vi kan dra nytte av, sier hun.

Foreldreløse Venstre-leder Trine Skei Grande har vært i dialog med SOS-barnebyer og har stor tro på løsningen.

- De omsorgssentrene vi nå tilbyr unge asylsøkere er bygd over en slags barnevern-lest, mens vi i stedet burde bygge dem over en jeg-har-mistet-mine-foreldre-lest.

- Det vil være en helt annen tilnærming, fordi det handler om gi trygge rammer og forutsigbarhet for disse barna og ungdommene, sier Skei Grande.

Vanlige familier - Det kommer nå mange unge til Norge som trenger omsorg. De fleste av dem har opplevd tøffe ting, men er ikke skadde barnevernsbarn og kan leve gode, normale liv. De kommer fra vanlige familier, sier Venstre-lederen.

- Og selv om flukt for unger kan være traumatisk, så er det mange av dem som fikser dette bra også. Derfor må vi tenke mer kreativt på hvordan vi skal lage gode omsorgsrutiner. Det er tid for å tenke nytt, sier Trine Skei Grande.

Sissel Aarak i SOS-barnebyer opplyser at det foreløpig ikke er tatt stilling til hvor mange program som skal opprettes i Norge, eller hvor barnebyene skal ligge.

- Vi er ennå tidlig i prosjekteringsfasen, men har stor tro på å etablere en god modell som kan være et tilbud for mange barn som har flyktet fra hjemlandet, sier Aarak.

SOS-barnebyer har i dag en barneby i Bergen, som tilbyr forsterkede fosterhjem for barn i Norge. Barnebyen tilbyr nå også plass til flyktningbarn.