SOS-barnebyers direktør i Nepal: Vi vil huse barn som har mistet foreldrene sine permanent

- Vi har enda ikke oversikt over omfanget av krisen.

HUNDRETUSENVIS UTEN HJEM: SOS-barnebyer i Nepal skal hjelpe barn som har kommet bort foreldrene sine. På bildet overfor ser man folk som har søkt tilflukt i en av midlertidige leirene til SOS-barnebyer i Nepal. Foto: Privat / SOS-barnebyer i Nepal
HUNDRETUSENVIS UTEN HJEM: SOS-barnebyer i Nepal skal hjelpe barn som har kommet bort foreldrene sine. På bildet overfor ser man folk som har søkt tilflukt i en av midlertidige leirene til SOS-barnebyer i Nepal. Foto: Privat / SOS-barnebyer i NepalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): UNICEF opplyser at minst 940 000 barn i områder som ble rammet av dødsskjelvet i Nepal har et enormt stort behov for humanitær hjelp. Og det haster.

Det opplyses om at det er stor mangel på vann, at elektrisitetsnettet er nede og at veiene i landet er så ødelagte at redningsmannskaper ikke kommer fram til barnebyer utenfor Katmandu.

SOS-barnebyer har ti barnebyer i landet. De vil etablere barnevennlige områder, der barn rammet av jordskjelvet får en pause fra kaoset og en mulighet til å leke i trygge omgivelser.

SØKER TILFLUKT: Barn og foreldre søker tilflukt i SOS-barnebyer sine midlertidige leirer i Nepal. Organisasjonen gjør nå alt de kan for å nå barn som bor i avsidesliggende områder. Til nå har det vært umulig å komme seg til områder langt utenfor Katmandu. Foto: Privat / SOS-barnebyer
SØKER TILFLUKT: Barn og foreldre søker tilflukt i SOS-barnebyer sine midlertidige leirer i Nepal. Organisasjonen gjør nå alt de kan for å nå barn som bor i avsidesliggende områder. Til nå har det vært umulig å komme seg til områder langt utenfor Katmandu. Foto: Privat / SOS-barnebyer Vis mer

Barna skal også få medisinsk og psykososial hjelp.

Det forsikrer direktør for de nepalske barnebyene om overfor Dagbladet.

- Vil øke i omfang Organisasjonen kan melde om at ingen av deres barn eller ansatte ble alvorlig skadet som følge av jordskjelvet som til nå minst har tatt 2400 menneskeliv. Nepalske myndigheter frykter at dødstallene kan nå 4500.

- Dette er en humanitær krise som vil øke i omgang, sier Shankar Pradhananga, direktør for SOS-barnebyer i Nepal til Dagbladet.

FÅR RÅDGIVNING: I denne barnebyen i Jorpati får her barn og foreldre rådgivning. Myndighetene hadde liten beredskap på plass da jordskjelvet inntraff. Foto: Privat / SOS-barnebyer
FÅR RÅDGIVNING: I denne barnebyen i Jorpati får her barn og foreldre rådgivning. Myndighetene hadde liten beredskap på plass da jordskjelvet inntraff. Foto: Privat / SOS-barnebyer Vis mer

Han sier at de allerede er i gang med å huse barn som har kommet bort fra eller mistet sine foreldre som følge av naturkatastrofen. SOS-barnebyer fokuserer nå på å hjelpe barn som er kommet bort fra foreldrene sine og som står alene i krisen, sier Pradhananga, som skal lede arbeidet hvor organisasjonen skal stille barnebyene til disposisjon for Nepals barn i nød.

Det er og vil i lang framtid være en veldig krevende oppgave.

Mange utfordringer - Søndag startet vi opp med nødhjelpsarbeidet både i Katmandu og i barnebyer som ligger i Katmandu-dalen, sier Pradhananga, som forteller at situasjonen er dramatisk i landet, og at det er vanskelig å få informasjon fra områder utenfor Katmandu.

I barnebyen i Jorpati har de tatt i mot 1000 barn og foreldre. Arbeiderne i Nepal er blitt frarådet å dra til Sankhu, som ligger én mil utenfor Jorpati. De lokale der prøver fortsatt å rydde unna ødelagte hjem og bygninger.

VANN OG MAT: Det er stor mangel på både vann og mat i Nepal. I barnebyene til SOS-barnebyer får alle rent vann og mat. Foto: Private / SOS-barnebyer
VANN OG MAT: Det er stor mangel på både vann og mat i Nepal. I barnebyene til SOS-barnebyer får alle rent vann og mat. Foto: Private / SOS-barnebyer Vis mer

- Mandag skal vi sette opp flere leirer så vi kan huse flere barn. De som til nå har komme til oss, er veldig takknemlig for den hjelpen de får. Vi skulle gjerne gjort mer, men vi er fornøyde med den innsatsen vi har hatt muligheten til å gjøre. Nå bli utfordringen å nå barn som befinner seg i områder som er vanskelige å ta seg til, sier Pradhananga. 

Når Dagbladet ringer ham, sitter han sammen med familien innendørs i Katmandu. Mange andre velger å sove utendørs, på grunn av det fortsatte jordskjelvsfaren.

- Hundretusenvis uten hjem Da skjelvet rammet landet, var det total kaos i hovedstaden. Ingen visste hvor de skulle gjøre av seg, og lite organisert hjelp ble satt i gang før søndagen.

Fra flere hold, blant annet fra det norske Utviklingsfondet, er det blitt sagt at dette var en forutsett krise. Likevel har ikke myndigheter og byggherrer tatt forbehold om jordskjelvet, som også var varslet i år. Pradhananga kunne også ønsket seg større beredskap fra myndighetene.

MIDLERTIDIGE LEIRER I åpne parker er det satt opp midlertidige teltleirer. Her føler folk seg mest trygge, ettersom det går mange etterskjelv. Foto: Private / SOS-barnebyer
MIDLERTIDIGE LEIRER I åpne parker er det satt opp midlertidige teltleirer. Her føler folk seg mest trygge, ettersom det går mange etterskjelv. Foto: Private / SOS-barnebyer Vis mer

- Hundretusenvis av hjem er blitt ødelagt som følge av jordskjelvet, sier Pradhananga, som selv har vært vitne til frykten i Katmandus gater de siste dagene.

- Vanskelig arbeid Han kan fortelle at nødhjelpsarbeidet er veldig vanskelig. De humanitære organisasjonene kommer seg ikke ut til kriserammede områder utenfor Katmandu på grunn av at veiene er ødelagte. Det går også etterskjelv med korte mellomrom.

- Vi har hatt muligheten til å hjelpe barn i områdene rundt Katmandu, blant annet i Jorpati, som ligger et stykke utenfor sentrum. Her har vi satt opp midlertidige leirer hvor barnefamilier og barn som er alene kan sove trygt om natta. Her får de rent vann og mat. De som trenger medisinsk hjelp får det, sier Pradhananga, som er bekymret for barna som befinner seg ute på landsbygda.

- Vi har store problemer med å få ut mannskaper til avsidesliggende landsbyer. Vi er veldig bekymret for hvordan barna har det i disse områdene. Det er veldig vanskelig å komme seg ut til områder som ble rammet hardt av skjelvet, sier han.

Skal huse barn permanent - Mandag skal vi sette opp flere midlertidige leirer. Vi er sikre på at veldig mange barn trenger midlertidig hjelp, men det er også barn som har mistet sine nære som vil trenge hjelp i framtiden. Vi skal gjøre alt vi kan for å gi dem et nytt hjem hos oss i barnebyene våre, sier Pradhananga.

- Ikke oversikt  - Vi har ennå ikke oversikt over konsekvensene av denne katastrofen eller situasjonen for utsatte barn, sier Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer.

- Men det er grunn til å frykte det verste. SOS-barnebyer har omfattende programmer for barn i 10 byer i Nepal, flere av dem i nærheten av Katmandu i tillegg til i hovedstaden. De er nå i gang med nødhjelpsarbeidet, og forbereder seg på å ta imot barn som er alene i katastrofen, avslutter han.