SOS-leder hevder varsler tok pengene selv

Svarte på påstandene under politirazzia i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): I morgentimene fredag slo politiet til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund.

Dagbladet har denne uka skrevet en rekke saker om SOS Rasisme. Blant annet har Bård Frantzen hevdet overfor Dagbladet at han har tatt ut penger fra lokallagskontoer i organisasjonen og overlevert dem til organisasjonens daglige leder, Kjell Gunnar Larsen.

Frantzen har tidligere vært en sentral figur i organisasjonens indre sirkel. Pengene skal ha blitt tatt ut på grunn av at namsmannen ville gjøre arrest i organisasjonens verdier under rettssaken i Haugaland tingrett i fjor.

På direkte spørsmål om han har mottatt en konvolutt med penger fra Frantzen, svarer Larsen følgende:
- Nei, det er løgn. Dere burde heller spørre Frantzen om 45 000 som har forsvunnet fra fylkeslaget i Østfold, for de har han tatt ut. De 114 000 kronene totalt burde han klargjøre for.
Makulerte materiale Frantzen tilbakeviser dette.

- Jasså, har Larsen kommet ut av vinterhi? Det kan vise seg å være en tabbe. Den manne har en egen evne til å gjøre en tragedie til en farse. Mitt forslag til arbeidstittel for dette er: Dynamittharry går amok. Håper han tar godt vare på pengene. De kan han få behov for senere. Larsen må ta innover seg at dette har en helt annen alvorlighetsgrad enn baksmell på skatten. Han slipper ikke unna med å lempe ansvaret for sine disposisjoner over på meg, sier han.

En annen påstand som har kommet den siste uka er at potensielt bevismateriale til bruk under rettsaken i fjor ble makulert og til slutt brent. Ifølge Frantzen skal det ha vært snakk om hele åtte plastsekker med medlemslister fra 2005.

- Nei vi har ikke brent noen bevis, vi har makulert ting vi ikke hadde oppbevaringsplikt på lenger, sier Larsen til Dagbladet.

SOS Rasisme-lederen forteller til Dagbladet at denne oppbevaringsplikten er fem år for dokumentene det er snakk om.

Dette står stikk i strid med det SOS Rasismes revisor forklarte i Haugaland tingrett i fjor. Der tok revisoren til ordet for at materialet måtte regnes som såkalt primærdokumentasjon, som har en oppbevaringsplikt på ti år.

Statsrevisor Terje Tvedt er heller ikke enig.

- Fem år kan det vanskelig være. Dette baserer seg på om materialet er å regne som primærdokumentasjon eller sekundærdokumentasjon.

- Etter bokføringsreglene er oppbevaringsplikten for dette henholdsvis ti år og tre og et halv år, sier Tvedt til Dagbladet.

Generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), Martin Østedal, mener også at dette påstanden er feil.

- SOS Rasisme har fått støtte fra Fordelingsutvalget, i forskriften for fordelingsutvalget er det fem års oppbevaringsplikt for medlemslister. Det har han rett i. Men disse listene regnes også som primærdokumentasjon i regnskapet. For dette finnes det regler, som går foran forskriften og her er oppbevaringsplikten 10 år. Dette var og noe SOS Rasismes egen revisor forklarte i tingretten i oktober.

Holder lokalene en uke Under aksjonen på SOS Rasismes kontor i dag beslagla politiet nærmere et titalls harddisker og en en rekke pappesker med papirer og ringpermer.

- På bakgrunn av de vurderinger vi har gjort,  har vi fått kjennelse av retten til å ransake lokalene. I dag sikret vi oss det utstyret som var av interesse. Dette var en del IT-materiale og partidokumentasjon, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik.

Han opplyser til Dagbladet at politiet nå vil holde på disse lokalene i en uke, slik at de kan ta seg inn igjen og gjøre grundigere undersøkelser ved en senere anledning. Sikringen av kontoret er gjort ved at låsen er skiftet ut.