REGNSKAP: I går var regnskap og utbetalinger sentralt i rettssaken mot SOS Rasisme i Haugesund. Kjell Gunnar Larsen i samtale med sin advokat Peter Skarbøvig om den omdiskuterte «konto 4600», som motparten mener huser en rekke mistenkelige transaksjoner.  Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
REGNSKAP: I går var regnskap og utbetalinger sentralt i rettssaken mot SOS Rasisme i Haugesund. Kjell Gunnar Larsen i samtale med sin advokat Peter Skarbøvig om den omdiskuterte «konto 4600», som motparten mener huser en rekke mistenkelige transaksjoner. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADETVis mer

SOS Rasisme betalte ikke arbeidsgiveravgift for 29 ansatte

Lønnet personer med flere hundre tusen kroner, men brøt klart med loven, mener skatterettseksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): SOS Rasisme har 29 ansatte lønnet gjennom et lokallag, og på den måten unngått å betale arbeidsgiveravgift for dem i minst ett år.

Det kom fram i Haugaland tingrett i går, da daglig leder og tillitsvalgt Kjell Gunnar Larsen ble konfrontert med flere funn i organisasjonens regnskaper og bilag for år 2008.

- De er ikke folk som har blitt registrert i Arbeidsgiver- arbeidstakerregisteret. Men det er utbetalt lønn til ansatte, slik det står i regnskapene, sa Larsen.

Rettssaken mellom støttegiveren Landsrådet for Norges barne- og ungdomsoranisasjoner (LNU) og SOS Rasisme går for andre uke. LNU har saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner, for blant annet omfattende medlemsjuks.

Nå kommer helt andre sider ved organisasjonens drift til syne.

Flere skatteeksperter Dagbladet har snakket med, karakteriserer funnet som er lovbrudd. Flere av mottakerne av lønna er fremdeles sentrale tillitsvalgte og ansatte i organisasjonen.

Larsens eget lokallag Det er lokallaget der Larsen selv er leder, Haugesund lokallag, som sto for de ovennevnte lønnsutbetalingene i 2007 og 2008. Blant annet har lokallaget utbetalt Larsen selv hele 40 000 kroner, noe LNUs advokat Steffen Brandstad spurte ut ham ut om i går.

- Hvem fikk utbetalt lønn fra Haugsund SOS Rasisme i 2007 og 2008?

- Det husker jeg ikke, svarte Larsen.

- Fikk du lønn?

- Nei, ikke lønn. Jeg får utbetalt honorarer.

- Fikk du honorar de årene, da?

- Vet ikke, svarte Larsen.

- Jeg kan hjelpe når det gjelder hukommelsen. Du fikk 40 000 kroner i lønn fra Haugesund SOS Rasisme i 2008.

- Ja, det er slik at alle honorarene jeg fikk i organisasjonen, blir ca. 70 000 kroner i 2008. Det er trukket i skatt, og det er rapportert inn, svarte Larsen.

Larsen ville ikke fortelle hvor de øvrige 30 000 kronene stammet fra, men Dagbladet har dokumenter som viser at utbetalingen kom fra Rogaland fylkeslag. Larsen også er leder her. I begge lagene er Bjarne Stokke kasserer.

- Skal betales Som Larsen selv forklarte, ble det ikke betalt arbeidsgiveravgift for noen av lønnsmottakerne. Dette overrasker professor i bedriftsøkonomi Lars Fallan ved Handelshøyskolen i Trondheim. Han er klar på reglene:

- Når lønnen er forskuddstrekkspliktig og de har trukket skatt, så skal det betales arbeidsgiveravgiftt i henhold til folketrygdloven, sier Fallan til Dagbladet.

Fallan trekker fram ett unntak. Det gjelder for små utbetalinger i frivillige organisasjoner. Men taket er likevel lavere enn de 40 000 kronene som Larsen kaller «et honorar» for tillitsvervet.

- Er lønn - Det spiller ingen rolle hva han kaller det. Man kan kalle det en gave, for den saks skyld. Men om han har gjort en jobb for dem og han har fått en utbetaling, så er det lønn.

- Er utbetalingen unnatatt arbeidsgiveravgift, dersom det kalles et honorar for å være tillitsvalgt?

- Nei. Har man gjort en jobb og får en lønn for det, så er det skattepliktig, og arbeidsgiver skal opplyse til Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret om arbeidsforholdet, sier Fallan.

Totalt ble det utbetalt 434 362 kroner i lønn fra Haugesund lokallag i 2008, ifølge deres egne tall i et brev av 2010.

Lovbrudd Fallan får følge av partner Elin Sarai i advokatfirmaet PwC Bergen, som i januar forsvarte sin doktorgrad om arbeidsgiveravgift ved Universitet i Bergen.

- Loven er klar på at det må betales arbeidsgiveravgift i slike tilfeller, også innen frivillige organisasjoner, sier Sarai til Dagbladet.

I et regnskap for 2009 og et budsjett for 2010 Dagbladet har fått utlevert av Haugesund kommune, opplyser Haugesund SOS Rasisme at de betaler ut 330 000 kroner i lønn og 67 500 kroner i forskuddstrekk på skatten. De samme sifrene går igjen i 2010.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er et alvorlig brudd på loven å ikke betale inn pålagt arbeidsgiveravgift, sier Fallan.

- Det er særlig alvorlig, siden systemet er basert på tillit til at arbeidsgiver selv beregner og betaler avgiften, sier Sarai.

Hovedkasserer i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen har på gjentatte forespørsler ikke villet kommentere saken overfor Dagbladet.