<strong>I RETTEN:</strong> Nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo forlot retten etter vitneavhøret. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
I RETTEN: Nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo forlot retten etter vitneavhøret. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

SOS Rasisme dømt til å betale over 10 millioner kroner

Dommen etter søksmålet for medlemsjuks har falt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SOS Rasisme dømmes til å betale 9 708 501 kroner til Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). I tillegg kommer saksomkostninger.

Dagbladet avslørte allerede i fjor flere falske medlemmer i SOS Rasisme, og har skrevet flere artikkelserier om organisasjonens håndtering av medlemslister.

En tidel Det er konklusjonen i dommen fra Haugaland tingrett, etter rettssaken som gikk over to uker i oktober og begynnelsen av november.

LNU anklaget SOS Rasisme blant annet for omfattende medlemsjuks over flere år, som skal ha ført til for høye utbetalinger i støtte fra en rekke offentlige institusjoner.

Pengene har tidligere blitt utbetalt i støtte til SOS Rasisme, men i fjor varslet LNU at de ville gå til søksmål for å få dem tilbake. LNU mente at SOS Rasisme hadde brutt retningslinjene for å motta støtte.

SOS Rasisme har selv hevdet å ha rundt 40 000 medlemmer de siste årene. LNU mente at antallet støtteberettigete medlemmer ikke var høyere enn maksimum 5000, altså rundt en tidel.

- Fullstendig klar over feil Retten konkluderer i SOS Rasismes disfavør på en rekke punkter:

«Som retten har påpekt flere ganger tidligere, måtte de sentrale personene i SOS Rasisme ha vært fullstendig klar over at de oppgitte medlemstall og antall lokallag var for høyt og at støtten som ble utbetalt som følge av dette, også var for høy.», står det.

SOS Rasisme dømmes også til å betale sakskostnader til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner med til sammen 819 000 kroner.

<strong>DAGLIG LEDER:</strong> Daglig leder og SOS Rasismes mektigste mann, Kjell Gunnar Larsen står sammen med nestleder Kenneth Fuglemsmo. Larsen er styremedlem i den kommunistiske gruppa Tjen Folket. Fuglemsmo leder ungdomsavdelingen der, Revolusjonær kommunistisk Ungdom. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DAGLIG LEDER: Daglig leder og SOS Rasismes mektigste mann, Kjell Gunnar Larsen står sammen med nestleder Kenneth Fuglemsmo. Larsen er styremedlem i den kommunistiske gruppa Tjen Folket. Fuglemsmo leder ungdomsavdelingen der, Revolusjonær kommunistisk Ungdom. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Retten har stilt seg kritisk til SOS Rasisme sin drift og håndheving av regelverket:

«Retten sitter likevel tilbake med et klart inntrykk av at det som lå bak både organisasjonens tolking av regelverket, instruksene ved verving og registreringen av medlemmer, var styrt av behovet for å få et så høyt medlemstall som mulig.»

Dommen fastslår videre at SOS Rasisme også har oppgitt feil medlemstall til andre støttegivere enn LNU. Blant disse er staten, som allerede har politianmeldt SOS Rasisme for dokumentforfalsk og bedrageri.

Demokrati Retten er også kritisk til SOS Rasismes interne demokrati:

«Etter rettens vurdering må det også stilles spørsmål med den demokratiske oppbyggingen av organisasjonen SOS Rasisme. Bevisføringen har vist at det kun er en håndfull personer som går igjen i de sentrale ledd i organisasjonen og i de større lokallagene. Dette er i utgangspunktet heller ikke helt ukjent i frivillige organisasjoner, der ildsjeler går igjen år etter år og deltar i flere deler av organisasjonen. Det som imidlertid er bekymringsfullt i SOS Rasisme er at de aller fleste, som organisasjonen definerer som medlemmer, i realiteten er fratatt muligheten til å påvirke beslutninger i organisasjonen.»

SOS Rasisme mener seg forfulgt og at de er ofre for en heksejakt igangsatt av nazister. De nekter for å ha bedrevet medlemsjuks. Dommen kan ankes.

Allerede før rettssaken var ferdig ble det på vegne av (LNU) tatt arrest i verdier opp til 9,7 millioner kroner hos SOS Rasisme. Det var namsmannen som stod for arresten, etter å ha fått tingrettens medhold.

Trolig disponerer SOS Rasisme langt mindre verdier, men gjennom det heleide selskapet Aktivisteiendom AS sitter de på eiendommer for over 10 millioner kroner.

Fratas aksjer I kjennelsen namsmannen overleverte den gang, var det klart at kontorlokalene i Haugesund er tatt i arrest, samt 100 prosent av aksjene i Aktivisteiendom AS.

- To av eiendommene eies av Aktivisteiendom AS. Selv om dette selskapet er heleid av SOS Rasisme er det fremdeles et eget rettssubjekt, og det kan dermed ikke tas arrest i formuesgodene uten at selskapet er gjort til part. Det kan imidlertid tas arrest i SOS Rasismes aksjer i selskapet, samt eiendommen i Haugesund, stor det i kjennelsen.

Oslo kommune har krevd 2,2 millioner kroner tilbakebetalt fra organisasjonen. SOS Rasisme mottar offentlig støtte for medlemmer under 26 år.

Dagbladet har ikke fått svar på henvendelser til ledelsen i SOS Rasisme.

Dagbladet kommer med mer.

Dette er saken:

• Medlemstriksingen som SOS Rasisme er anklaget for, er norgeshistoriens største kjente tilfelle.

• Nå kreves SOS Rasisme for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttebevilgere. Kravene kan stige.

• Staten, Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonen (LNU) startet i 2009 og 2010 en gransking av SOS Rasisme.

• De tre instansene mener å ha funnet for høye medlemstall, investeringer i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer