- SOS Rasisme er et sugerør i statskassa for Tjen Folket

Hordaland trekker all støtte til SOS Rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hordaland fylkeskommune krever nå at all støtte til SOS Rasisme betales tilbake. Nye tilskudd blir ikke utbetalt.

Det skriver fylkeskultursjefen i et notat Dagbladet har fått tilgang til.

- Et sugerør Fylkestingsrepresentant Petter Tvedt (Frp) har tidligere bedt fylkeskommunen stoppe alle utbetalinger til SOS Rasisme i påvente av en gransking. Forslaget er nå etterkommet.

- Dette viser at at min påstand stemmer. SOS Rasisme er ikke noe annet enn et sugerør i statskassa for Tjen Folket, sier Tvedt til Dagbladet.

Som Dagbladet har påvist er et flertall av de sentralt tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme knyttet til det maoistiske partiet Tjen Folket. 

Les mer om:
Tjen Folket
SOS Rasisme

- SOS bør dø SOS Rasisme i Hordaland har i sum blitt tildelt 28 000 kroner fra fylkeskommunen de siste par åra. Ikke noe stort beløp, men Tvedt oppfordrer nå andre fylker til å gjøre det samme: Stoppe alle utbetalinger.

- LAR OSS IKKE KNUSE: Hovedkasserer/ og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme hevder Fremskrittspartiets våte drøm er å knuse hans organisasjon.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- LAR OSS IKKE KNUSE: Hovedkasserer/ og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme hevder Fremskrittspartiets våte drøm er å knuse hans organisasjon. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Den eneste måten å gjøre noe med SOS Rasisme er å kutte all pengestøtte, slik at organisasjonen dør ut. Deretter kan man starte en ny antirasistisk organisasjon med seriøse folk bak, sier Tvedt.

Han stiller spørsmål ved hva SOS Rasisme har gjort for det antirasistiske arbeidet - med de 40 millionene organisasjonen har mottatt i støtte de siste åra.

- Misbruk av offentlige midler er et stort problem. Det sverter alle organisasjoner som gjør et positivt bidrag i kampen mot rasisme, sier han - og legger til:

- SOS Rasisme er en skamplett mot det antirasistiske arbeidet. Den eneste måten å knuse SOS Rasisme er ved å avslå deres søknader om penger.

- Frps våte drøm Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ber seg frabedt den slags beskyldninger:

- Midler som er bevilga til SOS Rasisme har kun blitt brukt til å drive organisasjonen, ingen ting annet, sier han i en e-post til Dagbladet.

MILLIONSTØTTE: SOS Rasisme har mottatt over 40 millioner kroner i offentlig støtte de siste åra. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no
MILLIONSTØTTE: SOS Rasisme har mottatt over 40 millioner kroner i offentlig støtte de siste åra. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no Vis mer

Og legger til:

- Vi forstår at Frp har våte drømmer om å knuse SOS Rasisme. Dette er heller ikke noe nytt for oss. Frp har alltid hata alle organisasjoner som arbeider mot rasisme. Hverken Frp eller noen andre kommer til å klare å knuse SOS Rasisme.

Ingen er dømt Hordaland er styrt av KrF, Høyre og Frp. Ifølge Larsen har SOS Rasisme ikke mottatt noen melding fra Hordaland fylkeskommune om tilbakebetaling.

- Dagbladet har tidligere satt frem påstand om at SOS Rasisme er blitt undersøkt av 20 personer i to år. Vi kan slå fast at SOS Rasisme ikke er anmeldt for noe som helst, ikke er blitt etterforska av politiet for noe som helst, ikke er tiltalt for noe som helst og derfor heller ikke er blitt dømt for noe som helst. Det gjelder ikke bare organisasjonen, men også alle våre sentrale tillitsvalgte gjennom 25 år.

Hindret av avsløringer Hordaland fylkeskommune avholdt 28. januar et møte med Kaspar Vigestad i SOS Rasisme. Ifølge referatet opplyste Vigestad at tiltak ikke var gjennomført og at pengene står urørt på konto.

- Grunngjevinga var at organisasjonen ikkje hadde hatt kapasitet til å gjennomføre tiltaket og rapporteringa, belastninga som følgde av granskinga, medieoppslag m.m. Det vart gjort merksam på at grunnleggjande føresetnader for vedtaket ikkje var oppfylt og at midlane difor ville bli kravd tilbakebetalt. Representanten hadde ingen innvendingar til dette og opplyste at midlane vil bli ført attende til Hordaland fylkeskommune, skriver fylkeskultursjefen.

Dagbladet har vært i kontakt med Vigestad. Han har så langt ikke besvart Dagbladets spørsmål.

PS! SOS Rasisme har lagt ut sitt kontorlokale i Bergen for salg, men vil ikke opplyse av hvilken årsak.

TIL SALGS: SOS Rasisme har lagt ut sine lokaler i Kong Oscarsgate 25 i Bergen for salg. Foto: Leif Stang / Dagbladet
TIL SALGS: SOS Rasisme har lagt ut sine lokaler i Kong Oscarsgate 25 i Bergen for salg. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer