<strong>LANDSMØTE:</strong> Landsmøtet i SOS Rasisme er slunkent, med bare 45 av rundt 270 lokale delegater tilstede. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
LANDSMØTE: Landsmøtet i SOS Rasisme er slunkent, med bare 45 av rundt 270 lokale delegater tilstede. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

SOS Rasisme får plass i en liten buss

De hevder å ha over 40 000 medlemmer og 278 lokallag, men nesten ingen kom på kanskje det viktigste landsmøtet i organisasjonens historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| LØRENSKOG (Dagbladet): På Fjellhamar skole på Lørenskog minner lite om at Europas største antirasistiske organisasjon, med 40 000 medlemmer, avholder landsmøte.

I den lille salen SOS Rasisme har leid for å holde sitt viktigste møte kanskje noensinne, befinner det seg bare 65 personer. Like etter vedtar delegatene å kaste avisas reportere ut av salen, til applaus fra flere personer med sentrale verv.

- Du skal ikke snakke med rasshøla, er beskjeden fra en ansatt når et medlem prater med Dagbladets reportere.

- Askeskyen Organisasjonen anklages for å mangle demokratiske prinsipper, granskes av staten og en rekke instanser for omfattende penge- og medlemsrot og kan være på vei mot økonomisk ruin.

Nestleder Ola Melbye Pettersen bekrefter det lave oppmøtet.

- Det skyldes blant annet at vi måtte avlyse møtet vi innkalte til i april på grunn av askeskyen, sier Pettersen.

En av seks Trolig er rundt 45 delegater fra lokallagene tilstede, resten er ansatte eller har sentrale verv. Det er ikke nok til å fylle opp en vanlig rutebuss. Oppmøtet er langt lavere enn organisasjonens egne regler legger opp til.

På bakgrunn av SOS Rasismes egne vedtekter og medlemstall i lokallagene har Dagbladet regnet ut at rundt 270 personer har rett på delegatskilt under årets landsmøtet.

Det betyr at bare en sjettedel av delegatene stiller opp for å velge nytt lederskap, godkjenne regnskap, legge budsjett og stake ut den politiske kursen for SOS Rasismes. Landsmøtet er organisasjonens øverste organ og samlingen regnes som svært viktig.

På landsmøtene til Natur og Ungdom, med 70 lokallag og rundt 7 000 medlemmer, møter det rundt 235 delegater på landsmøtene. Frafallet er knappe ti prosent.

Ikke annonsert Tid og sted for landsmøtet er ikke annonsert på nettsidene til SOS Rasisme, men ble sendt ut til delegatene i skoleferien 11. august. De fikk ni dagers frist til å bestille flybilletter med garantert reisedekning.

<strong>TAUS:</strong> Leder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme ønsket ikke å uttale seg til Dagbladet på landsmøtet før Dagbladet ble kastet ut. 
Foto: SOS Rasisme
TAUS: Leder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme ønsket ikke å uttale seg til Dagbladet på landsmøtet før Dagbladet ble kastet ut. Foto: SOS Rasisme Vis mer

SOS Rasisme oppgir i støttesøknader å ha godt over 40 000 medlemmer og hele 278 lokallag i Norges 430 kommuner.

Barne- og likestillingsdepartementet mistenker tallene for å være sterkt overdrevne, og har sammen med andre offentlige instanser iverksatt en granskning.

Millionstøtte Dagbladets har skrevet en rekke artikler om Europas største anti-rasistiske organisasjon.

Organisasjonen hevder å ha over 40 000 medlemmer, og har de siste årene mottatt over 40 millioner kroner i offentlig støtte.

Tre statlige etater gransker SOS Rasisme under mistanke om omfattende misbruk av offentlige støtteordninger.

Så langt har SOS Rasisme ikke etterkommet granskernes krav om å vise fram organisasjonens regnskaper.

Som konsekvens risikerer SOS Rasisme å tape 25 millioner kroner.

<strong>SIGNERTE:</strong> Ken Jackson var leder i SOS Rasisme i Fredrikstad og signerte på papirer som han mener ble brukt til medlemsjuks og hevder det er mange ikke-fungerende lag i organisasjonen som det heves penger for. SOS Rasisme avviser anklagene. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
SIGNERTE: Ken Jackson var leder i SOS Rasisme i Fredrikstad og signerte på papirer som han mener ble brukt til medlemsjuks og hevder det er mange ikke-fungerende lag i organisasjonen som det heves penger for. SOS Rasisme avviser anklagene. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet Vis mer

Som Dagbladet tidligere har omtalt innehar sentrale personer i den revolusjonære organisasjonen Tjen Folket de høyest lønnede
stillingene og en rekke fremtredende verv i SOS Rasisme.

• Les mer om SOS Rasisme

<strong>- MANGLER DEMOKRATISKE PRINSIPPER:</strong> Leder av Akershus barne- og ungdomsråd Hans Kristian Solberg er sterkt kritisk til demokratipraksisen i SOS Rasisme og har holdt tilbake støtte.
Foto:Torbjørn Grønning/Dagbladet
- MANGLER DEMOKRATISKE PRINSIPPER: Leder av Akershus barne- og ungdomsråd Hans Kristian Solberg er sterkt kritisk til demokratipraksisen i SOS Rasisme og har holdt tilbake støtte. Foto:Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer