I RETTEN: Rettssak mellom SOS Rasisme og Landsrådet for Norges- barne og ungdomsorganisasjoner har gått i to uker i Haugaland tingrett. Til venstre står hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen og til høyre står nestleder Kenneth Fuglemsmo, som vitnet denne uka. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
I RETTEN: Rettssak mellom SOS Rasisme og Landsrådet for Norges- barne og ungdomsorganisasjoner har gått i to uker i Haugaland tingrett. Til venstre står hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen og til høyre står nestleder Kenneth Fuglemsmo, som vitnet denne uka. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

- SOS Rasisme har brutt FNs barnekonvensjon

Siste dag i retten i SOS Rasisme-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): - SOS Rasisme har brutt både FNs barnekonvensjon paragraf 15 og barnelovens paragraf 32, hevder advokat Steffen Brandstad i sin prosedyre på den siste dagens i rettssaken mellom SOS Rasisme og Landsrådet for Norges- barne og ungdomsorganisasjoner (LNU).

LNU har i et sivilt søksmål saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner for omfattende medlemsjuks og misbruk av midler. SOS Rasisme hevder de har mellom opp mot 40 000 medlemmer, LNU mener bare 5 000 kan telle.

Fettere og kusiner Loven omhandler barns rett til å selv velge hvilke organisasjoner de skal være medlemmer av. LNU mener loven er brutt av SOS Rasisme ved en rekke tilfeller.

Brandstad og LNU mener lovbruddet bevises av det store antallet barn som er oppført som medlemmer i organisasjonen, men som ikke er meldt inn av foreldrene.

- Et av LNUs grunnkriterier, som er at folk individuelt og frivillig må melde seg inn i organisasjonen som skal få støtte, er brutt.

I en rekke tilfeller er barn under 15 år meldt inn av andre barn eller fettere og kusiner. Ofte har oppfordring fra ververne i SOS Rasisme, ifølge flere personer Dagbladet har snakket med som selv er oppført i medlemslistene lagt fram i retten de to siste ukene.

SOS Rasisme har i flere år innrapportert rekordhøye medlemstall, basert på et stort antall såkalte familiemedlemmer.

- Medlemstallene er det mest lettfattelige for å forstå at dette er pill råttent. Det har foregått en massiv juks. Det er falske navn, manglende fornavn og fødselsdato i medlemsregisteret, sier Brandstad.

Lettfattelige regler - Man vet at det er gitt falske opplysninger om demokrati, medlemstall og forvaltningen av midlene de har mottatt fra min klient, LNU, sier Brandstad videre.

Brandstad mener reglene SOS Rasisme skulle følge for å motta støtte ikke har vært vanskelige å forstå.

I ARREST: Namsmann Geir Vagle Stangeland (midten) orienterer her daglig leder Kjell Gunnar Larsen (t.h.) og hans advokater om at det er tatt beslag i 9,7 millioner kroner tilhørende organisasjonen. Til venstre SOS Rasismes advokater Arne Heiestad (t.v.) og Peter SkarbøvigFoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
I ARREST: Namsmann Geir Vagle Stangeland (midten) orienterer her daglig leder Kjell Gunnar Larsen (t.h.) og hans advokater om at det er tatt beslag i 9,7 millioner kroner tilhørende organisasjonen. Til venstre SOS Rasismes advokater Arne Heiestad (t.v.) og Peter SkarbøvigFoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Støttegiverne for frivillige organisasjoner har lettfattelige regler. Man behøver ikke være jurist for å forstå dem. I flere organisasjoner er det snakk om tenåringer, som er nyvalgt inn i styre og verv, som bruker dem. Og skjønner man det ikke, så kan man komme på kurs og lære. Og søker man om offentlige midler, så har man faktisk plikt til å sette seg inn i dem, sier Brandstad.

Daglig leder Kjell Gunnar Larsen har vært hovedkasserer i SOS Rasisme i 18 år. Også flere andre sentrale personer, som leder Trond Thorbjørnsen og ansatt Henrik Ormåsen, har lang fartstid i organisasjonen.

- Vi har dokumentert massive og gjennomgående brudd på LNUs retningslinjer, sier Brandstad.

Demokrati SOS Rasisme har fått mye pengestøtte for sine mange lokallag. LNU mener mange har vært falske, såkalte papirlag, bare opprettet for å hente ut penger fra støtteordninger.

- Det er et krav fra retningslinjene for støtte at styrene i SOS Rasismes lokallag er valgt av og blant sine egne medlemmer. Det er også stort fravær av lokal aktivitet i mange lag, sier Brandstad.

En rekke av SOS Rasismes vitner har innrømmet at de ikke visste om flere verv de har hatt i organisasjonen. Ofte har disse vært sentrale personer i både kommunistgruppa Tjen Folket og SOS Rasisme. Flere ganger har de innrømmet å kjenne få eller ingen av medlemmene i lokallagene de har vært oppført som styremedlemmer eller kasserere.

Økonomi - Man har også sett gjennom bevisførselen hvordan det manipuleres med reisestøtte, sier Brandstad.

Millionbeløpene som har strømmet fra SOS Rasisme ut til det heleide aksjeselskapet Aktivisteiendom AS er et tema i LNUs prosedyre. De mener investeringen har skjedd i strid med retningslinjene.

I går tok namsmannen arrest i aksjene, for å sikre LNU de mange millionene i eiendom i Oslo, Trondheim og Haugesund, dersom de skulle vinne fram i retten.

Bevis forsvant Brandstad kritiserte også SOS Rasisme i sterke ordlag for å holde tilbake bevis eller forsinke fremleggelsen av bevis.

- Da vi i retten ba om medlemslistene fra 2005 og 2006, så blir det ikke bare sabotert fra SOS Rasismes side, noe som er illustrerende for denne saken, men listene for 2005 er plutselig slettet.

Etter flere dager ble listen for 2006, som SOS Rasisme hevdet både var feilfrie og relevante for rettssaken, utlevert.

- I løpet av et døgn, så klarer assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot fra LNU, som også passer et lite barn, å finne masse feil. Ikke bare slurv, men systematisk feil. Som SOS Rasismes tidligere revisor Sigurd Østensen sa, dette ser nesten manipulert ut, sier Brandstad.

Dagbladet kommer snart med sak på SOS Rasismes prosedyreinnlegg, som pågår nå.

LEDER I SOS RASISME: Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme har ikke blitt ført som vitne i retten. Foto: SOS Rasisme
LEDER I SOS RASISME: Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme har ikke blitt ført som vitne i retten. Foto: SOS Rasisme Vis mer