KRASS KRITIKK : Leder av Akershus barne- og ungdomsråd Hans KristianSolberg er sterkt kritisk til demokratipraksisen i SOS Rasisme. 
Foto:Torbjørn Grønning/Dagbladet
KRASS KRITIKK : Leder av Akershus barne- og ungdomsråd Hans KristianSolberg er sterkt kritisk til demokratipraksisen i SOS Rasisme. Foto:Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

- SOS Rasisme har totalt fravær av demokratiske prinsipper

Toppledelsen i SOS Rasisme valgte seg selv til alle verv på årsmøter i flere fylkeslag med tusenvis av medlemmer. De var også de eneste som var til stede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Blant de seks instansene som kontrollerer SOS Rasisme for medlems- og pengerot går Akershus fylkeskommune lengst i å beskrive demokrati- situasjonen i organisasjonen.

- Det synes å være et totalt fravær av demokratiske prinsipper, sier leder av Akershus barne- og ungdomsråd (ABUR) Henrik Kristian Solberg til Dagbladet.

I et brev fra januar 2009 med nådeløs kritikk av SOS Rasisme, konkluderer ABUR at ungdomsorganisasjonen med 40 000 medlemmer mangler de demokratiske prinsippene og praksisen som skal til for å få pengestøtte.

Dobbeltroller Solberg behandlet støttesøknaden fra SOS Rasisme. Han trodde ikke sine egne øyne da den vedlagte årsmøteprotokollen fra april 2008 viste at bare tre personer var tilstede, og at de tre valgte seg selv til alle styreverv, uten valgkomite.

«Med 11 oppførte lokallag og 593 medlemmer under 26 år kan ikke dette sies å være demokrati i praksis» skriver daglig leder Hans Kristian Solberg i ABUR i avslagsbrevet.

De tre som ble valgte seg selv til ledertrio utgjør også det sentrale arbeidsutvalget i organisasjonen. Disse er  leder Trond Thorbjørnsen, nestleder Christiane Waalther Muribø og nestleder Ola Melbye Pettersen.

FÅR KRASS KRITIKK: Kjell Gunnar Larsen (53) er SOS Rasismes mektigste mann. Han er også nestelder i den ytterliggående kommunistiske organisasjonen Tjen Folket. Her forlater han kontoret til SOS Rasisme i Haugesund. SOS Rasisme får krass kritikk av Akershus fylkeskommune for manglende demokrati.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FÅR KRASS KRITIKK: Kjell Gunnar Larsen (53) er SOS Rasismes mektigste mann. Han er også nestelder i den ytterliggående kommunistiske organisasjonen Tjen Folket. Her forlater han kontoret til SOS Rasisme i Haugesund. SOS Rasisme får krass kritikk av Akershus fylkeskommune for manglende demokrati. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Dobbelrollene fremgår av Akershus fylkeskommunes knusende avslag av på en støttesøknad signert 13. januar 2009. Les hele avslaget i bunn av saken.

De tre har de samme rollene i det økonomisk sterke Oslo-laget i dag. Laget er under gransking av Oslo kommune, som har etterspurt nytt regnskap og medlemstall fra organisasjonen.

I fjor strammet økonomien seg for hele organisasjonen, fordi en rekke instanser holder tilbake penger. Også ansatte er permittert.

- Det mest pussige er at de ikke klaget på avslaget. Det sier vel egentlig sitt, sier Solberg til Dagbladet.

Fattet mistanke Han fattet mistanke om at ting ikke var som det skulle allerede for flere år siden, uten at dette har fått oppmerksomhet.

- De sendte de tynneste årsmeldingene jeg har sett, år etter år - og det var de samme navnene som gikk igjen. Jeg syntes det var rart at en organisasjon med så mange medlemmer hadde så tilsynelatende lite aktivitet, sier Solberg.

Dette er hva han fant:

• De samme personene avholdt årsmøte i andre fylkeslag samme dag.
• Kun én av de tre representerer Akershus.
• To regnskap viste ulike resultat.
• Regnskapene var revidert i etterkant av årsmøtene
• Revisor var Kjell Gunnar Larsen, hovedkasserer, styremedlem og ansatt i SOS Rasisme.
• Valgkomiteer synes å være fraværende
• Lokalt tillitsvalgte så aldri noen innkalling
• Kun tre av nærmere 600 medlemmer deltok på årsmøtet i Akershus.
• De valgte seg selv til alle verv.
• De samme tre personene sitter i ledelsen nasjonalt.
• De samme tre fordeler vervene i Oslo fylkeslag.

- Ødelegger - Det er ingen andre som dem. SOS Rasisme ligger helt på siden av alle andre organisasjoner som søker om støtte og ødelegger for de ryddige. Og ledelsen sentralt ødelegger for de mange flinke folkene i lokalleddet, som ikke vet hvordan organisasjonen drives, sier Solberg.

Leder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme er utilgjengelig for kommentar grunnet familiære forhold. På SOS Rasismes hjemmesider har han derimot lagt ut følgende melding:

«...hverken Dagbladet eller andre medier har klart å presentere noen som helst bevis for at SOS Rasisme ikke er en demokratisk oppbygd organisasjon.»

Solberg mener SOS Rasisme ikke har imøtekommet kritikken hans.

- Hemmelige møter Da Solberg ba om mer dokumentasjon på medlemsaktiviteter, skal ledelsen i SOS Rasisme ha kritiserte ham for utidig overvåkning.

AVVISER KRITIKKEN: Nestleder i SOS Rasisme nasjonalt og i Oslo og Akershus og leder av Lørenskog lokallag, Ola Melbye Pettersen, avviser kritikken fra Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix .
AVVISER KRITIKKEN: Nestleder i SOS Rasisme nasjonalt og i Oslo og Akershus og leder av Lørenskog lokallag, Ola Melbye Pettersen, avviser kritikken fra Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix . Vis mer

- Det er for meg merkelig at en organisasjon med 40 000 medlemmer skal ha hemmelige møter og i så stor grad la hemmelighold prege organisasjonen, sier Solberg til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan lokallag hevdes opprettet ene og alene for å hente ut ekstra støttekroner fra staten, mens de i virkeligheten er lag uten aktivitet.

Vil ikke dokumentere SOS Rasisme er blant de organisasjonene i Norge som har mottatt mest pengeri offentlig støtte over mange år. Likevel ønsker ikke daglig leder Kjell Gunnar Larsen å gi Dagbladet årsmeldinger som viser aktivitet, verken sentralt eller lokalt i SOS Rasisme.

- Vi rapporterer til de som har krav på det. Vår respekt for dere som journalister er ikke slik at vi tror at en sånn dokumentasjon vil bli behandla på en seriøs måte, sier Larsen i en e-post.

Han henviser også til at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har mottatt 3000 sider med dokumentasjon, men disse er ikke tilgjengelige for pressen.

Avviser kritikk Nestleder i SOS Rasisme, Ola Melbye Pettersen, mener ABUR ikke kunne dokumentere det han beskriver som «særegne krav» for SOS Rasisme.

- Det ble etterhvert klart for oss at uansett hvor mye vi dokumenterte så kom vi ikke til å få støtte fra denne ordningen. Vi valgte derfor å ikke bruke mer tid på dette, av og til må en prioritere hvor en skal bruke kreftene.

- Hvorfor ble dere tre valgt?

- Styret består av disse personene fordi det var disse som stilte til valg og ble valgt på det innkalte årsmøtet, sier Pettersen.

- Er SOS Rasisme en demokratisk organisasjon?

- Jeg reagerer på antydningen i dette spørsmålet, selvsagt er SOS Rasisme en demokratisk organisasjon. Det at det er dårlig oppmøte på et fylkesårsmøte betyr ikke at organisasjonen er udemokratisk.

Ledelsen i SOS Rasisme mener at alle som skulle ha innkalling til årsmøtet fikk det og at saken ble påklaget.

AVSLAG: Dette er avslaget SOS Rasisme i Akershus fikk i 2009. Side 1
AVSLAG: Dette er avslaget SOS Rasisme i Akershus fikk i 2009. Side 1 Vis mer

Like før fylkesårsmøtet var en rekke representanter fra de elleve lokallagene i Akershus tilstede for å velge delegater til det kommende landsmøtet. Disse reiste hjem like før fylkesårsmøtet ble avviklet.

Muribø bekrefter at de bare var tre tilstede.

- Jeg stilte til valg og ble valgt på et demokratisk innkalt årsmøte, sier Muribø.

SIDE 2
SIDE 2 Vis mer
SIDE 3
SIDE 3 Vis mer