SKYLDER PÅ ANDRE: Kjell Gunnar Larsen møter i vitneboksen for SOS Rasisme, som saksøkt av LNU. Foto Jacques Hvistendahl
SKYLDER PÅ ANDRE: Kjell Gunnar Larsen møter i vitneboksen for SOS Rasisme, som saksøkt av LNU. Foto Jacques HvistendahlVis mer

SOS Rasisme innrømmer flere feil i medlemslistene

Daglig leder skylder på unge aktivister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Daglig leder i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen innrømmet en rekke feil og mangler i medlemslistene, da han på ny inntok vitneboksen i Haugaland tingrett i går.

SOS Rasisme er saksøkt for 9,7 millioner kroner i norgeshistoriens største sak om medlemsjuks. Saksøker er støttegiveren over mange år, Landsrådet for Norges- barne og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Unge aktivister Blant anklagene er oppføringen av falske identiteter i stort omfang.

Larsen beskriver vervelederne på kampanjer som «erfarne», mens de som har registrert verveslippene for nye medlemmer på datamaskin, har vært «unge aktivister» i SOS Rasisme.

- Det er unge aktivister som har skrevet det inn i Excel. Ikke alt er like bra når det gjelder den jobben, sa Larsen.

Han trakk blant annet fram historien Dagbladet omtalte forrige uke, om en adresse i Horten som hadde 28 personer oppført som medlemmer. Huseieren vitnet i går i retten, og gjentok at han stilte seg uforstående til hvordan han skulle ha innlosjert 28 medlemmer av SOS Rasisme i kjellerleiligheten sin.

- Dette er vervelista som aldri skulle vært godtatt. Dette er sterkt beklagelig. I stedet for å si fra at dette er for dårlig, så er bare personene ført på. Det er brukt «klipp og lim». Dette er som sagt ei veldig dårlig liste, understreket Larsen.

Dette er nye takter fra organisasjonen og Larsen, som tidligere har avvist alle feil. Men at flere personer oppført i medlemsregisteret ikke er mulige å finne i virkeligheten, og har etternavn Folkeregisteret sier ikke finnes i Norge, tar ikke SOS Rasisme like tungt.

Maskin genererer navn Larsen innrømmet ingen fiktive identiteter i sin forklaring. Årsaken var heller feilstavinger utført av aktivistene. Blant annet er en rekke medlemmer oppført med et fornavn som etternavn.

- Man har byttet om navnene. Fornavnet er generert av vår maskin som familienavn for medlemmene. Det er altså en innskrivingsfeil fra vår side, men har ikke konsekvenser for medlemstallet, sa Larsen.

SOS Rasismes medlemsregister genererer automatisk etternavn og gateadresse for familiemedlemmer som blir tilknyttet et hovedmedlem. Det betyr at en rekke fettere og kusiner, eller helt ukjente personer, har fått samme gateadresse og etternavn som sin fjerne slektning. De mottar heller ikke egen medlemspost og har ingen rettigheter i medlemsdemokratiet.

Styremedlemmer Likevel har SOS Rasisme krevd full pengestøtte for dem fra det offentlige i en årrekke.

- Det blir forsøkt gjort til et problem at vårt register genererer etternavn og gatenavn. Det viser bare at vi hele tida har tenkt at familiemedlemmene bor på samme adresse og har samme etternavn, Larsen.

- FULLE AV FEIL: Fungerende generalsekretær i LNU, Martin Østerdal, viser fram medlemslister som han mener er fulle av falske identiteter, doble navnoppføringer og feilføringer. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
- FULLE AV FEIL: Fungerende generalsekretær i LNU, Martin Østerdal, viser fram medlemslister som han mener er fulle av falske identiteter, doble navnoppføringer og feilføringer. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Larsen innrømmet også at en rekke styremedlemmer på lokalt plan i organisasjonen i en periode ikke var medlemmer av SOS Rasisme. Dette skal være ryddet opp i.

Han gikk til angrep på mediene i vitnemålet.

- Det finnes ikke eksempler på at noen synes våre familiemedlemmer var et problem, før dette kjøret i mediene kom, sa Larsen.

Maks fem tusen medlemmer Fungerende generalsekretær Martin Østerdal i LNU sa til Dagbladet forrige uke at de mener det reelle medlemstallet i SOS Rasisme ikke er rundt 40 000, men snarere 5000 personer.

- LNU vil bevise at det fantes et sted mellom tre og fem tusen tellende medlemmer i SOS Rasisme i 2008, og ikke 37 000 tellende medlemmer, som SOS Rasisme både rapporterte inn og mottok pengestøtte for, sa han.

- Vi har da luket ut alle identitetene som er falske, ført opp flere ganger, har feil fødselsdato, mangler sentrale opplysninger, ikke har betalt kontingent eller er ført i strid med retningslinjene, sier Østerdal.