<strong>- NEI TAKK:</strong> SOS Rasisme ser ingen grunn til å gi retten innsyn i medlemslister fra 2005 og 2006. Det til tross for at støttegiverne mener å ha full rett til innsyn etter å ha bidratt med nærmere ti millioner kroner i tilskudd.  Her er SOS Rasisme representert ved advokat Arne Heiestad (t.v.), advokatfullmektig Peter Skarbøvig og daglig leder Kjell Gunnar Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl
- NEI TAKK: SOS Rasisme ser ingen grunn til å gi retten innsyn i medlemslister fra 2005 og 2006. Det til tross for at støttegiverne mener å ha full rett til innsyn etter å ha bidratt med nærmere ti millioner kroner i tilskudd. Her er SOS Rasisme representert ved advokat Arne Heiestad (t.v.), advokatfullmektig Peter Skarbøvig og daglig leder Kjell Gunnar Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

SOS Rasisme nekter å vise fram medlemslister

Nekter for medlemsjuks, men ønsker ikke å vise retten listene de selv mener kan løse spørsmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Landsrådet for Norges Barne- og ungdoms- organisasjoner (LNU) har saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner, etter mistanker om omfattende medlemsjuks og misbruk av pengestøtte.

Partene møtes denne uka i Haugaland tingrett.

I dag har SOS Rasisme avvist å legge sine omstridte medlemstall for 2005 og 2006 fram for retten.

- Vi takker nei - Vi takker nei til tilbudet om å levere ut medlemslistene for 2005 og 2006, sa advokat Arne Heiestad under dagens rettsmøte.

- «Takker nei til forslaget.» Det var vel ikke et forslag, men en anmodning om innsyn fra vår side. Dette er en begjæring om innsyn, svarte LNUs advokat Steffen Brandstad.

Medlemslistene for 2005 og 2006 er blant en rekke dokumenter LNU mener SOS Rasisme bevisst holder tilbake, for å hindre kontroll av organisasjonens reelle medlemstall og pengebruk.

- Aldri opplevd maken Dette ble understreket i retten da LNUs kontrollør Lasse Narjord Thue gikk i vitneboksen:

- Jeg har aldri fra noen organisasjon opplevd maken til negativ holdning. SOS Rasisme har ikke på noe tidspunkt ønsket å bidra til å oppklare eventuelle misforståelser. Det kan ikke oppfattes annerledes enn at de aktivt trenerer fordi det er noe man ønsker å skjule, sa Thue.

Og la til:

- Når vi har bedt om dokumentasjon som er viktig for at LNU kan føre kontroll, er vi blitt møtt med at dette er noe vi ikke har noe med.

- Kan det være fordi SOS Rasisme ønsker å være herrer i eget hus? spurte SOS Rasismes advokat.

- Det kan vel heller spørres om det var SOS Rasisme eller hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen selv, som ikke ønsket å besvare våre spørsmål, svarer Thue.

Listeforvirring LNU har riktignok fått innsyn i medlemslister fra 2007 og 2008 som inneholder rundt 80 000 navn. Men SOS Rasisme mener innholdet i disse, som ble lagt fram i retten denne uka,  ikke er relevant for rettssaken.

Listene SOS Rasisme faktisk mener er relevante, vil de ikke gi fra seg.

- Det kan se ut som LNU selv har bommet. De har bedt om å få medlemstallene for 2007 og 2008. Men grunnlaget for støtten som ble utbetalt i 2008 er jo medlemstallene fra 2005 og 2006, sier advokat Peter Skarbøvig.

- For nye feil Skarbøvig hevder at LNU sitter i retten og påviser feil i SOS Rasismes medlemsregister som er av nyere dato enn de relevante årene - og dermed blir uten innvirkning på spørsmålet om medlemsjuks som retten skal ta stilling til.

<strong>- ALDRI OPPLEVD MAKEN:</strong> Rådgiver for LNU, Lasse Narjord Thue, forklarte seg i dag i Haugaland tingrett under sakens tredje dag i retten. Foto: Jacques Hvistendahl
- ALDRI OPPLEVD MAKEN: Rådgiver for LNU, Lasse Narjord Thue, forklarte seg i dag i Haugaland tingrett under sakens tredje dag i retten. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Uten de riktige listene har LNU ingen mulighet til å bevise at det har forekommet avvik, og at de er vesentlige, hevder Skarbøvig.

LNU hevder striden om listene ikke er av betydning for saken retten skal ta stilling til, men merker seg motviljen mot innsyn.

- Viser feil forvaltning LNUs fungerende generalsekretær Martin Østerdal tilbakeviser påstandene og mener derimot at listene over rundt 40 000 medlemmer i 2008, som han og ansatte i LNU har saumfart på jakt etter feil siden sommeren, bekrefter mistankene de har hatt om juks.

- Det stemmer at midlene som SOS Rasisme fikk utbetalt i 2008 baseres på medlemstallene fra 2006. Men de er fordelt internt i organisasjonen, etter medlemstallene og lokallagene pr 2008, slik de er oppgitt i medlemsregisteret fra 2008. Dette har vi kontrollert, sier Østerdal.

Og disse listene er lagt fram i retten.

- Funnene våre viser en rekke feil og mangler og dermed er forvaltningen i SOS Rasisme i strid med reglene, sier Østerdal.

Også Thue mener de allerede utleverte medlemslistene er sentrale for saken.

- Da LNU fikk medlemslistene for 2007 og 2008 i sommer, så ga det et bekreftende bilde på hvorfor det ikke har vært ønskelig at vi har fått innsyn fra SOS Rasismes side, sier Thue.

<strong>STØTTEKONGER:</strong> SOS Rasisme har i flere år hentet store beløp inn i offentlig støtte. Nå vil de ikke vise fram medlemslistene de har rapportert inn totaltallene fra.
STØTTEKONGER: SOS Rasisme har i flere år hentet store beløp inn i offentlig støtte. Nå vil de ikke vise fram medlemslistene de har rapportert inn totaltallene fra. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer