BER OM MEDLEMSKAP: Dette er en kopi av et av brevene sendt ut til flere tusen husstander i Norge. Dagbladet har pixelert mottakeren. Faksimile: Dagbladet
BER OM MEDLEMSKAP: Dette er en kopi av et av brevene sendt ut til flere tusen husstander i Norge. Dagbladet har pixelert mottakeren. Faksimile: DagbladetVis mer

SOS Rasisme sender ut tusenvis av medlemsblanketter i strid med reglene

- Regelverket er gjort veldig tydelig for dem flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): SOS Rasisme har de siste ukene sendt ut tusenvis av innbetalingsblanketter der de oppfordrer søsken til å melde hverandre inn i organisasjonen.

Brøt reglene - Dersom barn under 15 år fortsatt blir meldt inn i organisasjonen av andre enn foreldre eller verge, eller personer over 15 blir meldt inn uten at de vil det selv, så strider det mot reglene, sier leder Ingrid Bergum i det statlige Fordelingsutvaglet til Dagbladet.

I henhold til loven har bare foreldre eller verge muligheten til å melde barn på under 15 år inn i organisasjoner. Det tar åpenbart ikke SOS Rasisme hensyn til.

I brevet fra SOS Rasisme legges det opp til at søsken skal betale for slektninger.

«Hvis de skal telle som medlemmer så må du betale kr. 50 for hver av dem»

Uten å vite Med mange søsken kan hundrelappene fly fort. I praksis vil de nye medlemmene nødvendigvis ikke få vite om at de er blitt medlemmer:

«Disse familie- medlemmene vil ikke få egen post, alt går til deg,» heter det i brevet fra SOS Rasisme.

I juni slo Barne- og  likestillingsdepartementet (BLD) fast at SOS Rasisme i lang tid har brutt reglene ved å oppgi mange tusen såkalte «familiemedlemmer» i søknader om penger fra staten.

- Hvordan regelverket fungerer er gjort veldig tydelig for dem flere ganger, sier Bergum, som stiller spørsmål ved om ungdomsorganisasjonen har forstått regelverket.

Nekter SOS Rasismes hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen mener han har skjønt regelverket, men nekter å følge vedtakene fra departementet.

-  SOS Rasisme er uenig med Fordelingsutvalget i forhold til deres nye definisjon av familiemedlemsskap, sier Larsen til Dagbladet.

Han mener at utvalget endret reglene tidligere i år. Utvalget mener de bare har klargjort regler som har vært gjeldende i mange år.

SOS Rasisme har heller ikke sendt inn nye medlemstall, hvor de utelukker de mange tusen familiemedlemmene staten mener de ikke skal få støtte for. Dette til tross for gjentatte anmodninger fra Fordelingsutvalget.

Holder tilbake penger Fordelingsutvalget har flere år på rad delt ut millionstøtte til SOS Rasisme. Grunnlaget for årets utbetaling var medlemstallene SOS Rasisme opplyste for år 2008 - hele 34 738 medlemmer under 26 år.

SKAL SENDES HIT: SOS Rasisme har sitt økonomiske og administrative hovedkvarter i Haugesund. Her er hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) på vei inn til kontoret. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SKAL SENDES HIT: SOS Rasisme har sitt økonomiske og administrative hovedkvarter i Haugesund. Her er hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) på vei inn til kontoret. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Det gir grunnlag for utbetaling av 3,5 millioner kroner i støtte for 2010. Men pengene holdes tilbake.

Mistankene om medlemsjuks og støttepenger på avveie hos ungdomsorganisasjonen gjør at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) krever tilbake nesten 10 millioner kroner, og har stevnet SOS Rasisme for retten.

SOS Rasismes økonomi er i hardt prøvet etter en rekke konflikter med offentlige instanser som holder tilbake penger. Blant annet er flere ansatte blitt permitterte.

700 000 minus I en kopi av det revisorgodkjente regnskapet og årsberetningen som Dagbladet har fått tilgang til, opplyser SOS Rasisme at driftsinntektene ble redusert med 41 prosent i 2009. Driftsresultatet ble minus 700 000 for fjoråret.

Det er inntektsført 439 000 kroner i kontingent fra de 40 000 medlemmene SOS Rasisme oppgir å ha. Det gir en snittkontingent på 11 kroner. I 2008 fikk SOS Rasisme inn kroner 6,50 pr medlem i kontingent.

Egenkapitalen ved utgangen av 2009 var ifølge regnskapet på hele sju millioner kroner.

Lønnskostnadene sank fra 1,85 millioner i 2008 til 616 tusen i 2009.

Fire av fem foreslo seg selv På landsmøtet i begynnelsen av september foreslo Kjell Gunnar Larsen (54), som var valgkomiteens leder, seg selv til en ny runde i organisasjonens landsstyre.

Larsen er også daglig leder og hovedkasserer.

Store deler av Larsens økonomiske arbeid i SOS Rasisme står sentralt i granskningene som nå gjennomføres av flere statlige instanser. Uten mer offentlig støtte kan dette ruinere organisasjonen.

Ny nestleder To andre medlemmer av valgkomiteen, Kenneth Fuglemsmo (leder av Trondheim SOS Rasisme) og Sara Marie Bjørkly (leder av Hordaland SOS Rasisme), foreslo også seg selv til sentrale verv. De ble valgt henholdsvis som nestleder av organisasjonen og medlem av landsstyret.

Innstillingen kan lastes ned her (datert april, grunnet tidligere avlyst landsmøte).

Fuglemsmo er også leder av Revolusjonær kommunistisk ungdom, som er tett tilknyttet gruppen Tjen Folket. Dagbladet har tidligere avslørt hvordan medlemmer av Tjen Folket innehar flertall av de best betalte og viktigste posisjonene i SOS Rasisme.

Valgkomitemedlem Oda Kyrkerud (19) ble valgt til vara i arbeidsutvalget. Trond Thorbjørnsen (33) ble gjenvalgt som leder.

Enstemmig Dagbladet fikk opplyst at valgkomiteens innstilling var enstemmig og ble fulgt av de rundt 65 delegatene i salen. Over 250 delegater skulle egentlig dukket opp på landsmøte, i hanhold til delegatlistene.

Ola Melbye Pettersen (27), som har vært både presseansvarlig og nestleder i organisasjonen, gikk over i til posisjonen som 2. vara i arbeidsutvalget.

Kastet ut Dagbladets reportere på landsmøtet ble kastet på dør etter at landsmøtesalen var satt lørdag morgen. Begrunnelsen var blant annet Dagbladets kritiske journalistikk og dekningen av de mange granskningene av organisasjonen.

- Dette er på grunn av tidligere oppførsel og dekning, og fordi dere tok bilder av personer som ankom skolen i går, sa presseansvarlig Ola Melbye Pettersen.

REAGERER: Leder i Fordelingsutvalget, Ingrid Bergum. Foto: Marie von Krogh
REAGERER: Leder i Fordelingsutvalget, Ingrid Bergum. Foto: Marie von Krogh Vis mer