INGEN LØNN: Tidligere ansatt i SOS Rasisme  og aktivist i Tjen Folket, Bård Franzen har slått sin tidligere arbeidsgiver, SOS Rasisme, konkurs. Han er for lengst ute av begge av organisasjonene. Foto: Jacques Hvistendahl
INGEN LØNN: Tidligere ansatt i SOS Rasisme og aktivist i Tjen Folket, Bård Franzen har slått sin tidligere arbeidsgiver, SOS Rasisme, konkurs. Han er for lengst ute av begge av organisasjonene. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

SOS-Rasisme slått konkurs av tidligere ansatt

Fikk ikke lønn og feriepenger. Nå rømmer styremedlemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SOS Rasisme er slått konkurs av en tidligere ansatt i organisasjonen.

- SOS Rasisme har en dom mot seg fra Oslo tingrett fra i fjor, som slår fast at de skylder meg 130 000 i lønn og feriepenger og 40 000 i tort og svie, sier Frantzen til Dagbladet.

Torsdag la Frantzen fram sin sak i Haugaland tingrett, som raskt oppnevnte advokat Jens Otto Haugland til å håndtere boet. Haugland sier til Dagbladet at SOS Rasisme er slått konkurs.

TRAKK SEG: Mangeårig nestleder Kenneth Fuglemsmo (t.v.) har trukket seg som fra vervet. Daglig leder i organisasjonen, Kjell Gunnar Larsen, er fremdeles med. Her er de avbildet i Haugaland tingrett i 2011, da de tapte et søksmål fra LNU på 9,7 millioner kroner. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
TRAKK SEG: Mangeårig nestleder Kenneth Fuglemsmo (t.v.) har trukket seg som fra vervet. Daglig leder i organisasjonen, Kjell Gunnar Larsen, er fremdeles med. Her er de avbildet i Haugaland tingrett i 2011, da de tapte et søksmål fra LNU på 9,7 millioner kroner. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Jeg skal starte arbeidet med å få oversikt over verdiene i organisasjonen, sier Haugland til Dagbladet.

Krav på 20 millioner SOS Rasisme kreves allerede for rundt 20 millioner kroner av flere offentlige støttegivere. Til tross for at de uten hell har bedt om å få pengene tilbakebetalt i flere år, har verken Barne- og likestillingsdepartementet eller Oslo kommune slått organisasjonen konkurs for å kreve pengene.

Bostyreren frykter at SOS Rasismes regnskap ikke lenger er tilgjengelige. Dagbladet har før avslørt hvordan mangeårige aktivister i SOS Rasisme brant store mengder sensitive dokumenter og dumpet dem på søppelfyllinga og i skogen. Haugalnd vil be om å få innsyn i politiets beslag som inngår i en omfattende etterforskning av organisasjonen og ledelsen på 2000-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SOS Rasisme har gjentatte ganger avvist at de har brutt loven eller drevet med medlemsjuks. De siste månedene har det vært store endringer i SOS Rasismes ledelse.

Lederen gikk av Etter det Dagbladet kjenner til trakk styreleder Trond Thorbjørnsen (36) seg fra organisasjonen i vinter. Han er fremdeles styreleder i Antirasistisk opplæringslag. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken. SOS Rasisme står nå uten styreleder, ifølge Brønnøysundregistrene.

OMSTRIDT: SOS Rasisme ble svært omstridt blant flere foreldre som hadde barn i organisasjonen, fordi kommunistpartiet Tjen Folket brukte organisasjonen som rekrutteringsplattform. Dagbladet møtte blant annet denne moren i 2010, som fortalte at sønnen ble satt til å lage grafittibilder av Stalin og fikk dekknavn. Den felles ledelsen i SOS Rasisme og Tjen Folket svarte på anklagene med å hevde at kvinnen var "sterkt fiendtlig til kommunister". Faksimile: Dagbladet, 24. juni 2010.
OMSTRIDT: SOS Rasisme ble svært omstridt blant flere foreldre som hadde barn i organisasjonen, fordi kommunistpartiet Tjen Folket brukte organisasjonen som rekrutteringsplattform. Dagbladet møtte blant annet denne moren i 2010, som fortalte at sønnen ble satt til å lage grafittibilder av Stalin og fikk dekknavn. Den felles ledelsen i SOS Rasisme og Tjen Folket svarte på anklagene med å hevde at kvinnen var "sterkt fiendtlig til kommunister". Faksimile: Dagbladet, 24. juni 2010. Vis mer

Mangeårig nestleder, Kenneth Fuglemsmo (30), sier til Dagbladet at han har trukket seg fra styret.

- Når trakk du deg?

- Det kan du finne ut selv, sier Fuglemsmo.

Flere har trukket seg Også Christiane Muribø (30) og Nasim Ahzami (28) forlot organisasjonens styre i vinter, ifølge Brønnøysundregistrene.

UT AV STYRET: Mangeårig styremedlem og aktivist i SOS Rasisme, Nasim Ahzami (28), gikk også ut av styret i organisasjonen i vinter, ifølge opplysninger fra Brønnøysundregistrene.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
UT AV STYRET: Mangeårig styremedlem og aktivist i SOS Rasisme, Nasim Ahzami (28), gikk også ut av styret i organisasjonen i vinter, ifølge opplysninger fra Brønnøysundregistrene. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

De har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken.

Styret i den engang brede ungdomsbevegelsen utgjøres nå av daglig leder Kjell Gunnar Larsen (56), Idris Aziz Sabir (42) og Bjarne Stokke (60).

- Finnes verdier Frantzen jobbet i SOS Rasisme fra 2007 til 2011. Han ble usaklig oppsagt i 2011. Frantzen skal ikke ha fått lønn i oppsigelsestiden og ikke feriepenger. Han håper å få ut pengene fra boet.

- Jeg vet det finnes verdier i systemet fortsatt. Det er advokatmat for å si det sånn, sier Frantzen.

Lokallaget Haugesund SOS Rasisme eier fremdeles et kontor til en verdi av over to millioner kroner. Bygget har i flere år fungert som SOS Rasisme nasjonale kontor for økonomi og administrasjon, med flere ansatte.

Penger i lokallag Lokallaget som eier bygget har eget organisasjonsnummer og inngår derfor ikke automatisk i boet. Men laget mottok over flere år store pengesummer fra sentralleddet på feilaktig grunnlag, ifølge en dom fra Haugaland tingrett i 2011. Dommen slår fast at lokallaget feilaktig ble tilført mange tusen medlemmer fra andre deler av landet over flere år på 2000-tallet.

Dette har medført at laget fikk en stor andel av sentralleddets inntekter overført i en årrekke, penger som kunne inngått i boet. Lokallaget ledes av Kjell Gunnar Larsen, som også var hovedkasserer i sentralleddet.

Et av styremedlemmene i lokallaget hadde også ansvaret for det sentrale medlemsregisteret i organisasjonen.

TRAKK SEG I VINTER: Mangeårig leder i i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, trakk seg fra organisasjonen i vinter, viser opplysninger i Brønnøysundregisteret. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TRAKK SEG I VINTER: Mangeårig leder i i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, trakk seg fra organisasjonen i vinter, viser opplysninger i Brønnøysundregisteret. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Dagbladet får opplyst at bostyrer kommer til å se nærmere på pengeoverføringene.

Tømte kontoer Bostyreren vil neppe finne store beløp på noen av de andre kontoene i organisasjonen, til tross for at SOS Rasisme mottok over 40 millioner kroner i offentlig støtte utover 2000-tallet. Organisasjonens bankkontoer landet rundt ble tømt for penger i en koordinert aksjon vinteren 2011, for å unndra penger fra politiets namsmann.

Ifølge interne dokumenter sikret operasjonen at ledelsen i SOS Rasisme fikk tilgang på pengene via en konto i Haugesund sparebank. Flere personer med kjennskap til saken anslår beløpet til å være minst en halv million kroner, trolig langt mer.

Politiet etterforsker nå hvor pengene har tatt veien.

Nye organisasjoner Mens SOS Rasisme mistet tusenvis av medlemmer i 2010, 2011 og 2012, ble det etablert to nye organisasjoner med formål om å bekjempe rasisme. Den ene, Nye SOS Rasisme, ble startet av et miljø tilhørende det lille kommunistpartiet Tjen Folket, som også styrte SOS Rasisme. Målet er å komme inn i støtteordningene igjen, med nytt organisasjonsnummer.

Nye SOS Rasisme har i dag godt fotfeste i flere byer, blant annet Trondheim og Bergen og mottok offentlig støtte fra Trondheim kommune i fjor. Denne og en rekke andre bevilgninger er nå under gransking, etter at Dagbladet avslørte hvordan kommunen og Sør-Trøndelag fylke støttet SOS Rasismes-miljøet med flere hundre tusen kroner i flere år etter at medlemsjukset ble avslørt i 2010.
Den andre organisasjonen, Ungdom mot rasisme, ble startet i fjor av Antirasistisk senter i samarbeid med alle ungdomspartiene. Målet var å gi ungdom et alternativ til SOS Rasisme, som er dømt flere ganger for medlemsjuks. Ungdom mot rasisme har nå lokallag i flere byer. Organisasjonen har medlemmer med politisk bakgrunn som spenner fra Rød ungdom til Fremskrittspartiets ungdom. Mange er også uten partitilhørighet.

- Tyngre etisk ansvar Frantzen mener at SOS Rasismes opprinnelige formål gjør at man må kunne stille høyere etiske krav til dem som arbeidsgivere. At flere personer i ledelsen har kalt seg kommunister og hevdet å være på arbeidernes side mener han også er paradoksalt.

UT AV STYRET: Mangeårig styremedlem i SOS Rasisme Christine Muribø (30), trakk seg i vinter, ifølge opplysninger fra Brønnøysundregisteret.
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
UT AV STYRET: Mangeårig styremedlem i SOS Rasisme Christine Muribø (30), trakk seg i vinter, ifølge opplysninger fra Brønnøysundregisteret. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Vis mer

- Norge er et gjennomregulert moderne kapitalistisk samfunn, der arbeidsgivere må følge lover og regler. Det ligger et tyngre etisk ansvar på en arbeidsgiver som påberoper seg et høyverdig formål å følge lover og regler.

- Det vil sikkert ta et år til før jeg får de pengene. Det viser hvor vanskelig det er for vanlige arbeidsfolk å gå til sak mot tidligere arbeidsgiver, sier Frantzen.
Tvangsselger eiendom SOS Rasismes heleide eiendomsselskap, Aktivisteeiendom AS, sitter på verdier for 10 millioner kroner og ble slått konkurs i vinter. Bostyrer jobber med å selge unna kontorer for å betale kreditoren Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner som har pant i aksjene i selskapet.

Dagbladet har ikke lykkes med å komme i kontakt med den nåværende ledelsen i SOS Rasisme i anledning denne saken.

I en e-post til NRK skriver daglig leder Kjell Gunnar Larsen: «Vi var godt kjent med situasjonen og dette var ikke overraskende. Det har ikke vært virksomhet av betydning i SOS Rasisme det siste året, slik at det får ingen praktiske konsekvenser.» (...) «Vi gjør ikke mer med denne saken, vi har som bobestyrer sier ingen midler.»

Her kan du lese alle Dagbladets artikler om SOS Rasisme.