SOS Rasisme stifter ny organisasjon

Under en uke etter at politiet tok en omfattende razzia mot lokalene deres.

POLITIET BRØT SEG INN: Få dager ette at politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund, starter en rekke sentrale personer i SOS Rasisme opp en ny organisasjon, som skal søke støtte hos offentlige myndigheter som SOS Rasisme er utestengt fra. Foto: Jacques Hvistendahl
POLITIET BRØT SEG INN: Få dager ette at politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund, starter en rekke sentrale personer i SOS Rasisme opp en ny organisasjon, som skal søke støtte hos offentlige myndigheter som SOS Rasisme er utestengt fra. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På grunn av den vanskelige situasjonen SOS Rasisme er i ser vi oss tvunget til å starte en ny antirasistisk organisasjon, skriver Jan Erik Skretteberg i en pressemelding.

Det er lokallag av den gamle organisasjonen som tar initiativ til Nye SOS Rasisme.

- I snart tre år har enkelte myndigheter og medier drevet en regelrett heksejakt på gamle SOS Rasisme, heter det i uttalelsen.

Beslag Organisasjonen påpeker at sentralleddet og ledende personer har fått grove anklager mot seg.

- Vi avviser disse anklagene. Vi vet at våre tillitsvalgte på ærlig vis har jobbet for oss som lokallag og for organisasjonen som helhet. Vi vet at uten disse menneskene er det ikke sikkert at organisasjonen hadde eksistert, skriver Nye SOS Rasisme, som viderefører den gule hånden som symbol.

Før helgen beslagla politiet PC-er og dokumenter i lokalet til SOS Rasisme i Haugesund, på jakt etter dokumentasjon på medlemsjuks.

DØMT FOR MEDLEMSJUKS: SOS Rasisme ble sømt for medlemsjuks. Nå vil krefter som ifølge sin egen pressemelding "vet at våre tillitsvalgte på ærlig vis har jobbet for oss som lokallag" starte en ny organisasjon. Her er hovedkasserer i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen og nestleder Kenneth Fuglemsmo. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DØMT FOR MEDLEMSJUKS: SOS Rasisme ble sømt for medlemsjuks. Nå vil krefter som ifølge sin egen pressemelding "vet at våre tillitsvalgte på ærlig vis har jobbet for oss som lokallag" starte en ny organisasjon. Her er hovedkasserer i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen og nestleder Kenneth Fuglemsmo. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Tidligere ansatt og tillitsvalgt i organisasjonen Bård Frantzen uttalte seg i forrige uke om metodene SOS Rasisme brukte for å få mer statlig tilskudd. Blant annet skal medlemskontingenter ha blitt betalt med penger fra lokallagene, for å motta statlig støtte for flere medlemmer enn foreningen hadde. Frantzen hevdet også at bankkontoer i lokallagene var blitt tømt.

Stevnet av staten Daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, svarte fredag at Frantzen er en mann uten troverdighet. Men Larsen innrømmet at det er blitt tatt ut penger.

I november i fjor ble organisasjonen dømt i Haugaland tingrett til å betale tilbake 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Organisasjonen har anket denne dommen.

I desember ble SOS Rasisme stevnet av staten for 6,8 millioner kroner fordi organisasjonen ikke hadde betalt tilbake penger etter avsløringer om medlemstriksing.

Ungdom mot rasisme Men Nye SOS Rasisme får konkurranse. Samme dag som politiet aksjonerte i Haugesund, ble det kjent at ungdomspartiene siden i fjor vår har jobbet sammen med Antirasistisk Senter for å få på plass en ny organisasjon mot rasisme. Organisasjonen med arbeidstittelen Arbeid mot rasisme skal være en reaksjon på skandalen i SOS Rasisme.

- Mange er veldig skuffet over det som har skjedd i SOS Rasisme, sier lederen i Kristelig Folkepartis Ungdom, Elisabeth Løland, til Dagbladet.

- Det er på tide at vi får denne organisasjonen, siden det er lenge siden SOS Rasisme har fungert godt. Vi forsøker å unngå slike feil som SOS Rasisme har gjort, ved å lage en strukturelt sterkere organisasjon slik at en gruppe ikke får for mye makt, sier Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk Senter.

(NTB)

STARTER OGSÅ NY ORGANISASJON. Lederne for ungdomspartiene starter Antirasistisk Ungdom 21. mars: Fra venstre, Sveinung Rotevatn (UV) Olav Magnus Linge (SU) Iver Aastebøl (RU) Eskil Pedersen (AUF) Ingvild Ofte Arntsen (KRF) Ove Vanebo (FPU) Henrik Asheim (UH). Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
STARTER OGSÅ NY ORGANISASJON. Lederne for ungdomspartiene starter Antirasistisk Ungdom 21. mars: Fra venstre, Sveinung Rotevatn (UV) Olav Magnus Linge (SU) Iver Aastebøl (RU) Eskil Pedersen (AUF) Ingvild Ofte Arntsen (KRF) Ove Vanebo (FPU) Henrik Asheim (UH). Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer