SOS Rasisme stryker 16 000 medlemmer

I søknad om millionstøtte for neste år er medlemstallet kraftig justert ned. Nye tall viser at SOS Rasisme har mottatt mer i støtte enn den har hatt krav på, noe som kan koste millioner av kroner.

KUTTER HARDT I EGNE TALL: Organisasjonen anslår at under halvparten av medlemmene bør telle i de nye søknadene om offentlig pengestøtte. Det kan koste mange støttekroner. Her er landsmøtet i SOS Rasisme på Fjellhamar skole i september. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
KUTTER HARDT I EGNE TALL: Organisasjonen anslår at under halvparten av medlemmene bør telle i de nye søknadene om offentlig pengestøtte. Det kan koste mange støttekroner. Her er landsmøtet i SOS Rasisme på Fjellhamar skole i september. Foto: Sigurd Fandango/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mens en rekke statlige og offentlige institusjoner har pågående granskninger av SOS Rasisme for mulige juks med medlemstall, ber organisasjonen om offentlig millionstøtte for neste år. Det fremgår av en søknad sendt til Barne- og familiedepartementet i september.

I søknaden kutter organisasjonen kraftig i medlemstallet de ber om støtte for. Samtidig oppgir de nye og langt lavere tellende medlemstall for tidligere år.

I 2010 ba SOS Rasisme om støtte for 34 738 personer under 26 år, basert på medlemstallene for 2008. Nå er tallet i søknaden for 2011 senket til 19 579 medlemmer, basert for medlemstallene i 2009.

Trekker fra 16 000 Som et ledd i granskningene har organisasjonen også måttet oppgi nye medlemstall for grunnlagsårene 2007 og 2008. I de nye tallene er rundt 16 000 såkalte «familiemedlemmer», folk som er registrert i medlemsarkivet utifra sitt slektskap til SOS Rasismes vanlige medlemmer, trukket fra.

De nye tallene betyr at de trolig ikke var kvalifisert til vesentlige deler av støtten de har mottatt de siste årene. Dette kan koste SOS Rasisme millioner av kroner, dersom departementet ber om å få tilbake den utbetalte statsstøtten.

De nye tallene Dagbladet har fått utlevert viser nemlig at andelen «tellende medlemmer» i SOS Rasisme, som betyr antall personer under 26 år, over flere år har utgjort godt under halvparten av den totale medlemsmassen SOS Rasisme har innrapportert, inklusive familiemedlemmene.

Dette kan bryte med kriterier for støtte i regelverket, der en andel «tellende medlemmer» over 50 prosent belønnes med større midler.

Les alle saker om SOS Rasisme

Bestrider I brevet opplyser SOS Rasisme om at de bestrider departementets praksis og regelverk om at familiemedlemmer ikke kan telle som vanlige medlemmer.

Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen mener også at medlemstallene viser at SOS Rasisme er innenfor regelverket og ikke har fått utbetalt for mye tidligere år.

BESTRIDER: SOS Rasisme bestrider departementets praksis om at familiemedlemmer ikke kan telle som vanlige medlemmer og utløse støtte. Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes hovedkasserer. - Medlemstallene viser at vi har godt over 50 prosent under 26 år, sier Larsen til Dagbladet.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
BESTRIDER: SOS Rasisme bestrider departementets praksis om at familiemedlemmer ikke kan telle som vanlige medlemmer og utløse støtte. Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes hovedkasserer. - Medlemstallene viser at vi har godt over 50 prosent under 26 år, sier Larsen til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- I vårt brev til Fordelingsutvalget har vi telt opp på nytt både under 26 år og totalt. Disse medlemstallene viser at vi har godt over 50 prosent under 26 år. Derfor vil et redusert medlemstall ikke ha den virkningen, sier Larsen.

Fiktive «familie- medlemmer» Dagbladet har avslørt at SOS Rasisme gjentatte ganger har sendt ut krav om kontingentinnbetaling med navn på personer som ikke finnes.

Gjennom høsten har SOS Rasisme også sendt ut tusenvis av medlemsblanketter som oppfordrer mindreårige søsken til å melde hverandre inn i organisasjonen. Barne- og Familiedepartementet slo i september fast at praksisen er i strid med regelverket.

Investert i eiendom Dagbladet og Klassekampen har tidligere omtalt hvordan mye av SOS Rasismes overskudd er investert i eiendomsmasse i flere byer.

En rapport Dagbladet avslørte i mai, som stammer fra 30. oktober 2009, viser at mange personer oppført i medlemsregisteret i SOS Rasisme ikke er klar over det selv. I tillegg fant revisjonsselskapet KPMG spedbarnsmedlemmer og dobbeltoppføringer.

Stortingsrepresentant og leder av familie- og kulturkomiteen, Gunn Karin Gjul, går hardt ut mot SOS Rasismes medlemsverving og kaller praksisen overgrep, etter Dagbladets avsløringer

STOR ØKNING: Både økningen i medlemmer (til høyre) og statsstøtte har de siste årene vært eksplosiv. Nå kan det vise seg at den trekkes tilbake. Grafikk: Nyhetsgrafikk
STOR ØKNING: Både økningen i medlemmer (til høyre) og statsstøtte har de siste årene vært eksplosiv. Nå kan det vise seg at den trekkes tilbake. Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

Gjul foreldrene til medlemmer av SOS Rasisme om å gripe inn.

- Man kan kaste kontingentkravet eller giroen i søpla, sier hun om kontingentkrav som strider mot regelverket.

Halvparten visste ikke I et brev til Fordelingsutvalget, som gir offentlig støtte fra Barne- og likestillings- departementet, skriver KPMG at 27 av totalt 56 medlemmer de tok kontakt med i Molde, Haugesund og Trondheim ikke bekreftet sitt medlemskap for 2008.

Lista KPMG brukte for å sjekke om enkeltpersoner kjente til at de var medlemmer, var den samme SOS Rasisme brukte for å søke om statsstøtte i fjor. Leder Trond Thorbjørnsen ville den gang ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

EIER I FLERE BYER: Gjennom Aktivisteiendom AS, som igjen er heleid av SOS Rasisme, eier organisasjonen en rekke eiendommer i Bergen, Oslo, Haugesund og Trondheim. FOTO: LENA KNUTLI/Dagbladet
EIER I FLERE BYER: Gjennom Aktivisteiendom AS, som igjen er heleid av SOS Rasisme, eier organisasjonen en rekke eiendommer i Bergen, Oslo, Haugesund og Trondheim. FOTO: LENA KNUTLI/Dagbladet Vis mer