SOS Rasisme-topp i ny medlemsskandale

Dagbladet avslørte i fjor en rekke falske oppføringer i SOS Rasismes medlemsregister. Nå mener staten at ungdomspartiet RKU, som ledes av det samme miljøet, har trikset med medlemsregisteret.

«MEDLEMMENE» NEKTER: Talsperson Mehrnaz Bambadsoofi og leder Kenneth Fuglemsmo, i Revolusjonær kommunistisk ungdom krevde støtte for 359 medlemmer hos staten. I en statlig kontroll hevder over halvparten av de som svarer at de ikke er medlemmer. Foto: Kommunisme.no
«MEDLEMMENE» NEKTER: Talsperson Mehrnaz Bambadsoofi og leder Kenneth Fuglemsmo, i Revolusjonær kommunistisk ungdom krevde støtte for 359 medlemmer hos staten. I en statlig kontroll hevder over halvparten av de som svarer at de ikke er medlemmer. Foto: Kommunisme.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet krever nå tilbake 146 000 kroner som partiet Revolusjonær kommunistisk ungdom (RKU) fikk tildelt i 2010 for å drive politisk aktivitet.

«Medlemmene» nekter Fordelingsutvalget sendte i februar ut brev til rundt 98 av de 359 medlemmene RKU opplyste at var medlemmer i organisasjonen. Hele 54 prosent av respondentene nektet deretter for at de var medlemmer i RKU.

Ifølge et møtereferat Dagbladet har fått tilgang til krever utvalget nå tilbake bevilgningen og avslår samtidig en ny pengesøknad for 2011. Tilsammen koster dette RKU rundt 300 000 kroner.

Vil klage - Undersøkelsen har gitt et skjevt bilde og metoden er svak. Det stinker antikommunisme og politisk agenda og vi kommer til å klage, sier leder i RKU, Kenneth Fuglemsmo til Dagbladet.

Ba folk svare «ja» Etter det Dagbladet kjenner til er tilbakemeldingene i kontrollen det dårligste resultatet i noen undersøkelse Fordelingsutvalget har utført siden det ble stiftet på 90-tallet.

Dette til tross for at ledelsen i RKU skal ha kontaktet mange av personene som fikk kontrollbrevet og innstendig bedt dem bekrefte medlemskapet overfor myndighetene.

Fuglemsmo er forøvrig nestleder i SOS Rasisme. Flere flere andre i RKU og moderpartiet Tjen Folket har sentrale posisjoner, verv eller betalte jobber i SOS Rasisme. Hele Tjen Folkets ledelse er ansatt i SOS Rasisme.

Avslørt før Dagbladet har ved en rekke anledninger dokumentert hvordan TF og RKU siste årene har brukt SOS Rasisme som front for egne interesser og til verving av nye medlemmer. Både Dagbladet og Oslo kommune har flere ganger avslørt omfattende medlemstriksing i SOS Rasisme.

MISTER PENGER: Revolusjonær kommunistisk ungdom fikk i fjor utbetalt 146 000 kroner i støtte for å drive politikk, nå mister de pengene. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
MISTER PENGER: Revolusjonær kommunistisk ungdom fikk i fjor utbetalt 146 000 kroner i støtte for å drive politikk, nå mister de pengene. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

I fjor avslørte Dagbladet en revisorrapport som viste at under halvparten av SOS Rasismes medlemmer i tre byer bekreftet at de var medlemmer i 2008.

Andelen som nektet for å være medlemmer var høyest i Trondheim. Fuglemsmo tiltrådte som leder i Trondheim SOS Rasisme i 2008.

- Kommunister er fritt vilt Vedtaket om å gi støtte ifjor skapte protester fra stortingspolitikere. De mente ledelsen i RKU ikke var troverdige søkere.

Den gang svarte Fuglemsmo følgende:

- At Frp og Høyre er mot kommunister er ingen nyhet fra oss. De plasserer seg i en mørk politisk tradisjon, der kommunister er fritt vilt og det ikke er likhet for loven.

FAKTA: RKU

Ideologi: Marxisme-leninisme-maoisme
Stiftet: i 2008
Hovedbase: Trondheim

Hevder å ha 421 medlemmer i 2011. Er ungdomspartiet til Tjen Folket

Leder: Kenneth Fuglemsmo (28)
Nestleder: Håkon Norby Bjørgo (21)
Styremedlem: Mehrnaz Bamdadsoofi (23)

Alle de tre holder tillitsverv i SOS Rasisme, som for tiden er under kontroll fra en rekke instanser.

Siden den gangen er det reist krav på over 15 millioner kroner mot SOS Rasisme. Nå reises det altså krav også mot RKU.

RKU fikk nasjonal oppmerksomhet i februar da en sentral tillitsvalgt stjal et Israel-flagg fra fra en stand på gaten i Trondheim. Kvinnen er også sentral i SOS Rasisme. Fuglemsmo var den gang til stede, men grep ikke inn.

Norske jøder brøt samarbeid Dagen etter annonserte forstander i Det mosaiske trossamfunn, Anne Sander, at hun og norske jøder ville bryte alt samarbeid med SOS Rasisme om arrangementer som Krystallnatt-markeringene, på grunn av hendelsen i Trondheim.

Personen som stjal flagget ble bøtelagt av trondheimspolitiet med 4 000 kroner.

FØLG SAKEN:

Disse gransker SOS Rasisme:
• Fordelingsutvalget (Barne- og likestillingsdepartementet)
• Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU)
• Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
• Kulturetaten i Oslo kommune

LNU nektet SOS Rasisme støtte i 2010 og gikk i fjor til sivilt søksmål for å få tilbake 9,7 millioner kroner de mener er brukt i strid med regelverket.

Saken skulle gått i mars, men er utsatt.

Les alle sakene om SOS Rasisme
HALVPARTEN NEKTET I 2008: En rapport utarbeidet av KPMG som Dagbladet avdekket i fjor viste at halvparten av de spurte medlemmene i SOS Rasisme i tre byer  hevdet de ikke var medlemmer i organisasjonen.
HALVPARTEN NEKTET I 2008: En rapport utarbeidet av KPMG som Dagbladet avdekket i fjor viste at halvparten av de spurte medlemmene i SOS Rasisme i tre byer hevdet de ikke var medlemmer i organisasjonen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer