STOR, FEILFØRT KJØREGODTGJØRELSE: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (55) er SOS Rasismes mektige mann. I 2008 utbetalte han kilometergodtgjørelse på 21 500 kroner for 6 390 kilometer kjøring, i hovedsak lokalt i Haugesund. Han er også nestleder i den ytterliggående stalindyrkende organisasjonen Tjen Folket. Her forlater han kontoret til SOS Rasisme, i bil, i 2009. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
STOR, FEILFØRT KJØREGODTGJØRELSE: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (55) er SOS Rasismes mektige mann. I 2008 utbetalte han kilometergodtgjørelse på 21 500 kroner for 6 390 kilometer kjøring, i hovedsak lokalt i Haugesund. Han er også nestleder i den ytterliggående stalindyrkende organisasjonen Tjen Folket. Her forlater han kontoret til SOS Rasisme, i bil, i 2009. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

SOS Rasisme-topper hentet ut titusenvis av kroner med råtne bilag

Nå nekter de å svare på spørsmål om skatt, store kjøregodtgjørelser og omfattende drosjeregninger. Revisor slakter regnskapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet avslørte forrige uke hvordan tillitsvalgte i SOS Rasisme har dekket ferier og andre private goder, med penger som skulle gått til antirasistisk arbeid.

Dagbladet trykker i dag dokumenter som viser hvordan ledelsen og tillitsvalgte i 2008 hentet ut titusenvis av kroner i kjøregodtgjørelser når de brukte sine private biler for SOS Rasisme.

DAGBLADET 24.12: De siste ti årene har SOS Rasisme mottatt flere titalls millioner kroner i offentlig støtte. I tillegg har skoleklasser, fagforeninger og privatpersoner gitt store beløp til SOS Rasisme. Ledelsen og ansatte har brukt pengene på andre ting enn antirasistisk arbeid. Faksimile: Dagbladet
DAGBLADET 24.12: De siste ti årene har SOS Rasisme mottatt flere titalls millioner kroner i offentlig støtte. I tillegg har skoleklasser, fagforeninger og privatpersoner gitt store beløp til SOS Rasisme. Ledelsen og ansatte har brukt pengene på andre ting enn antirasistisk arbeid. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Revisoren og skatteeksperten som har vurdert dokumentasjonen på forespørsel fra Dagbladet, mener at mange bilag er ført stikk i strid med Skatteetatens regelverk.

De siste årene har SOS Rasisme mottatt flere titalls millioner kroner fra staten og store summer fra private givere for å drive antirasistisk arbeid.

- Bilagene holder ikke
Ifølge Skatteetaten kan kjøregodtgjørelser som er korrekt redegjort for utbetales uten beskatning og arbeidsgiveravgift. Det kreves blant annet datoer for avreise og hjemkomst, formålet med reisen, kjørerute og navn på passasjerer sjåføren har mottatt ekstra godtgjørelse for.

Spesielt hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (55) har vært sparsommelig med opplysningene.

- På dette bilaget er det bare påført «kjøring lokalt», for å forklare en utbetaling på 7000 kroner for 2000 kilometer bilkjøring. Dette holder ikke, sier statsautorisert revisor Terje Tvedt til Dagbladet, mens han leser seg gjennom dokumenter fra SOS Rasismes regnskaper.

- MANGLER DET MESTE: Bilagene vi ser her mangler jo det meste, sier statsautorisert revisor Terje Tvedt til Dagbladet, mens han blar gjennom flere av papirene fra regnskapet. FOTO: Eiliv Frich Flydal
- MANGLER DET MESTE: Bilagene vi ser her mangler jo det meste, sier statsautorisert revisor Terje Tvedt til Dagbladet, mens han blar gjennom flere av papirene fra regnskapet. FOTO: Eiliv Frich Flydal Vis mer

Tvedt er medlem av Bokføringsstandardstyret og har vurdert bilagene sammen med skatteekspert Anne Mette Torjussen.

- Skal beskattes Manglene på tillitsvalgtes kjørebilag er omfattende og utløser skatt, mener de to ekspertene.

- Flere av de innleverte kjørebilagene er ført i strid med
skattebetalingsforskriften. Da skal utbetalingene skattes som lønn og det skal betales arbeidsgiveravgift, sier Torjussen.

SOS Rasisme sendte et omfattende brev om sitt 2008-regnskap til Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) i fjor.

ENKELT OG GREIT: Slik leverer sentrale tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme oppgjørskjemaer for bilgodtgjørelse. Bilaget mangler avreisested, ankomststed, tidspunkter og flere andre detaljer som Skatteetatene stiller krav om. En rekke uavhengige kilder i og rundt  SOS Rasisme hevder overfor Dagbladet at kjøregodtgjørelse har fungert som skjult lønn til ansatte. SOS Rasisme vil ikke kommentere saken. Faksimile: SOS Rasismes regnskap 2008.
ENKELT OG GREIT: Slik leverer sentrale tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme oppgjørskjemaer for bilgodtgjørelse. Bilaget mangler avreisested, ankomststed, tidspunkter og flere andre detaljer som Skatteetatene stiller krav om. En rekke uavhengige kilder i og rundt SOS Rasisme hevder overfor Dagbladet at kjøregodtgjørelse har fungert som skjult lønn til ansatte. SOS Rasisme vil ikke kommentere saken. Faksimile: SOS Rasismes regnskap 2008. Vis mer

- Vi tolket opplysningene i brevet slik at det ikke var utbetalt godtgjørelser til tillitsvalgte og ansatte i 2008 utover lønn, som det skulle skattes av, sier rådgiver i Fordelingsutvalget i BLD, Carl Gjerdrum.

På spørsmål fra Dagbladet nekter nå SOS Rasisme å svare på skatterelaterte spørsmål om de mangefulle bilagene i 2008.

- Det er umulig å utelukke manglende innbetaling av skatt, fordi dokumentasjonen i disse bilagene er såpass mangelfull, sier Tvedt.

Norge rundt Hovedkasserer Larsen i SOS Rasisme leverte inn krav om kjøregodtgjørelser på hele 21 500 kroner for 6390 kilometer bak rattet i 2008. Det tilsvarer strekningen Nordkapp-Lindesnes tre og en halv ganger i luftlinje. På bilagene oppgir Larsen at hoveddelen av kjøringen skjedde lokalt.

Refunderingene til Larsen er signert av ham selv to ganger: Først i feltet for som mottaker og deretter i feltet for utbetaling, i kraft av sitt verv som hovedkasserer i SOS Rasisme.

Pengene for bilaget «kjøring lokalt» ble utbetalt til Larsens konto ved årets slutt, 27. desember 2008. Men også tidligere samme året utbetalte han en rekke kjøregodtgjørelser til seg selv for flere enkeltreiser.

Larsen er 79 prosent uføretrygdet og allerede under etterforskning av politiet for urettmessig mottak av trygdeytelser, etter at NAV politianmeldte ham i sommer.

MANGLER PASSASJERNAVN OG DATO: Bilaget på 3250 kroner levert av ansatt Henrik Ormåsen mangler flere opplysninger for å tilfredsstille Skatteetatens regelverk slik at det ikke skal trekkes skatt av utbetalingen. Ormåsen er ellers leder i Tjen Folket, viss medlemmer innehar de fleste betalte stillinger og sentrale verv i SOS Rasisme. Ormåsen ønsker ikke å kommentere saken. Faksimile: Bilag fra SOS Rasismes regnskap.
MANGLER PASSASJERNAVN OG DATO: Bilaget på 3250 kroner levert av ansatt Henrik Ormåsen mangler flere opplysninger for å tilfredsstille Skatteetatens regelverk slik at det ikke skal trekkes skatt av utbetalingen. Ormåsen er ellers leder i Tjen Folket, viss medlemmer innehar de fleste betalte stillinger og sentrale verv i SOS Rasisme. Ormåsen ønsker ikke å kommentere saken. Faksimile: Bilag fra SOS Rasismes regnskap. Vis mer

Hverken NAV eller politiet har sett dokumentene Dagbladet avslørerer i dag. Larsen vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Vil ikke svare for tusener til drosjer I regnskapene ligger også flere bilag for drosjereiser, på totalt 6 300 kroner. Bilagene er levert av SOS Rasismes leder fram til 2004, Anne Elisabeth Hansen (44). I dag er hun styremedlem i fylkeslaget i Rogaland og Haugesund SOS Rasisme. Larsen har verv i de samme styrene.

Taxi-bilagene er merket med «reiser» og «reiser i taxi». Verken formålet eller reiserutene for turene oppgis på bilagene. Larsen har godkjent samtlige bilag. Verken Larsen eller Hansen har besvart Dagbladets spørsmål om hvordan reisene var relevante for SOS Rasismes aktiviteter.

Privat bor Hansen sammen med Larsen på en adresse i Haugesund.

Politiet: - Klart relevant Politiet etterforsker allerede SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring til offentlig myndighet.

VIL IKKE SVARE FOR TUSENER I TAXIBRUK: Tidligere leder og fremdeles tillitsvalgt i SOS Rasisme, Anne Elisabeth Hansen (44), vil ikke svare på hvordan hennes taxiregninger på 6300 kroner havnet i  regnskapene. Her gående utenfor Haugaland Tingrett under rettssaken mot SOS Rasisme i november. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VIL IKKE SVARE FOR TUSENER I TAXIBRUK: Tidligere leder og fremdeles tillitsvalgt i SOS Rasisme, Anne Elisabeth Hansen (44), vil ikke svare på hvordan hennes taxiregninger på 6300 kroner havnet i regnskapene. Her gående utenfor Haugaland Tingrett under rettssaken mot SOS Rasisme i november. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Informasjonen som framkommer nå er relevant for politiets etterforskning, sier politioverbetjent ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik, til Dagbladet.

Politiet ønsker ikke å kommentere etterforskningen av SOS Rasisme ytterligere, men Dagbladet får bekreftet fra flere hold at det ikke er tatt beslag i regnskaper fra de siste årene og andre dokumenter fra SOS Rasismes kontorer i Haugesund, der økonomiarbeid er drevet.

Fikk månedskort Dagbladet har snakket med flere tidligere sentralt tillitsvalgte i SOS Rasisme som bekrefter at gratis månedskort til kollektivtrafikk var en vanlig gode på sentralt nivå. I regnskapet for 2008 ligger bilag for rundt 10 000 kroner for slike månedskort.

VEKKER OPPSIKT: Politioverbetjent ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik, leder etterforskning mot SOS Rasisme. Han mener Dagbladets avsløringer er interessant for politiet. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
VEKKER OPPSIKT: Politioverbetjent ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik, leder etterforskning mot SOS Rasisme. Han mener Dagbladets avsløringer er interessant for politiet. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Bilagene viser at SOS Rasismes leder Trond Thorbjørnsen fikk utbetalt 18 493 kroner i refundering av månedskort for lokaltog i 2008. I tillegg tjente Thorbjørnsen 314 921 kroner i vervet som leder.

To tidligere tillitsvalgte og ansatte i organisasjonen i 2008 svarer vidt forskjellig på om slike godtgjørelser ble ført på lønnsslipper og skattet for. Ledelsen vil ikke svare på spørsmål om saken.

TAUS: Leder i SOS Rasisme, Trond Torbjørnsen, har ikke besvart henvendelser om hvorvidt goder som månedskort har blitt skattet av i SOS Rasisme. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TAUS: Leder i SOS Rasisme, Trond Torbjørnsen, har ikke besvart henvendelser om hvorvidt goder som månedskort har blitt skattet av i SOS Rasisme. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Revisoren stiller spørsmål ved hvor vidt ledelsen i SOS Rasisme har mottatt godtgjørelser de ikke har skattet for.

- Disse utbetalingene skal det skattes av, fordi han som styreleder også fikk lønn. Månedskortene er ikke reiseutlegg, men en løpende godtgjørelse som også kan brukes privat, på linje med en firmabil, sier Tvedt.

Verken Thorbjørnsen eller Larsen har svart på spørsmål fra Dagbladet om det ble betalt skatt av denne og andre liknende godtgjørelser i organisasjonen.