SOS Rasisme-topper i nytt medlemsrot

Fikk penger til sin egen kommunist-organisasjon, men så nektet «medlemmene» for at de faktisk var medlemmer. Nå kommer regningen fra staten.

PENGEKRAV ETTER MEDLEMSROT: Mehrnaz Bamdadsoofi (24) og Kenneth Fuglemsmo (29) leder Revolusjonær kommunistisk ungdom. Nå varsler staten at de vil vurdere å sende RKU et krav på 146 000 kroner, etter at en kontroll avslørte at over halvparten av de 359 registrerte medlemmene under 26 år deres nektet for at de var medlemmer. Foto: Kommunisme.no
PENGEKRAV ETTER MEDLEMSROT: Mehrnaz Bamdadsoofi (24) og Kenneth Fuglemsmo (29) leder Revolusjonær kommunistisk ungdom. Nå varsler staten at de vil vurdere å sende RKU et krav på 146 000 kroner, etter at en kontroll avslørte at over halvparten av de 359 registrerte medlemmene under 26 år deres nektet for at de var medlemmer. Foto: Kommunisme.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2010 ble partiet Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU) tildelt 146 000 kroner for de 359 medlemmene under 26 år, som de oppga til det statlige Fordelingsutvalget.

Da Dagbladet omtalte pengestøtten, reagerte flere stortingspolitikere kraftig, ettersom personene som ledet RKU allerede var under gransking for medlemsjuks i SOS Rasisme.

I fjor gjorde Fordelingsutvalget en kontroll av et tilfeldig utvalg fra RKU sitt medlemsregister. Blant de som returnerte brevet fra Fordelingsutvalget svarte over halvparten at de aldri har vært medlemmer av RKU.

- Skjult agenda RKU slaktet undersøkelsen og varslet en klage.

REAGERTE: Flere stortingspolitikere reagerte i 2010 da Dagbladet skrev at RKU fikk statsstøtte. Nå kreves støtten tilbake på grunn av feil i medlemstallene. Faksimile: Dagbladet
REAGERTE: Flere stortingspolitikere reagerte i 2010 da Dagbladet skrev at RKU fikk statsstøtte. Nå kreves støtten tilbake på grunn av feil i medlemstallene. Faksimile: Dagbladet Vis mer

- Undersøkelsen har gitt et skjevt bilde og metoden er svak. Det stinker antikommunisme og politisk agenda, sa leder i RKU, Kenneth Fuglemsmo til Dagbladet den gang.

Klagene fra RKU ble avvist av Barne- og likestillingsdepartementet.

I et brev til RKU, varsler nå Fordelingsutvalget at de vil vurdere å trekke tilbake 146 000 kroner. De ber videre RKU om å komme med en uttalelse.

AVVISER KRAV: Nestleder Mehrnaz Bambadsoofi (24) i RKU. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
AVVISER KRAV: Nestleder Mehrnaz Bambadsoofi (24) i RKU. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Dersom Fordelingsutvalget vedtar å kreve tilbake pengene vil RKU få to år på å tilbakebetale pengene.

RKU avviser fremdeles alle krav om tilbakebetalinger.

- RKU har dokumentasjon på alle medlemmer i 2009. Det er ikke noe saklig grunnlag for å kreve statlig støtte tilbakebetalt. Departementet - som tidligere var ledet av Audun Lysbakken - driver undertrykking av systemkritiske RKU. Vi behandles dårlig av departementet, og av Dagbladet, fordi vi er kommunister. Samtidig får nazistene side opp og side ned i Dagbladet til å reklamere for seg selv. RKU har vårt på det tørre og kan dokumentere det. Om departementet krever en krone tilbake så beviser de at Lysbakken bare var toppen av isfjellet og at ukulturen gjennomsyrer hele tilskuddssystemet, sier nestleder Mehrnaz Bamdadsoofi (24) i RKU til Dagbladet.

SOS Rasisme-topper RKU-leder Fuglemsmo er nestleder i SOS Rasisme, som er under under etterforskning for bedrageri og medlemsjuks som politiet mener kan ha strukket seg over sju år.

Også de to nestlederne, Bamdadsoofi og Håkon Norby Bjørgo (22) er tillitsvalgte på både nasjonalt og lokalt nivå i SOS Rasisme.

RKU er kommunistpartiet Tjen Folkets ungdomsgruppe. Tjen Folket har i mange år dominert SOS Rasismes ledelse. Et stort flertall av de ansatte og de med høyest lønninger i SOS Rasisme, har vært medlemmer Tjen Folket.

Norske jøder brøt samarbeid RKU fikk nasjonal oppmerksomhet i februar 2011, da en sentral tillitsvalgt stjal et Israel-flagg fra fra en stand på gaten i Trondheim. Kvinnen er også sentral i SOS Rasisme. Fuglemsmo var den gang til stede, men grep ikke inn.

Dagen etter uttalte forstander i Det mosaiske trossamfunn, Anne Sander, at hun og norske jøder ville bryte alt samarbeid med SOS Rasisme om arrangementer i framtida. Personen som stjal flagget ble bøtelagt av trondheimspolitiet med 4 000 kroner.