- FEIL TALL: Forsvarerne Arne Heistad (t.v.) og Peter Skarbøvig mener SOS Rasisme kan gå fri fra kravet om tilbakebetaling av nærmere ti millioner kroner. Lite ville gledet daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (t.h.) i SOS Rasisme mer. Foto: Jacques Hvistendahl
- FEIL TALL: Forsvarerne Arne Heistad (t.v.) og Peter Skarbøvig mener SOS Rasisme kan gå fri fra kravet om tilbakebetaling av nærmere ti millioner kroner. Lite ville gledet daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (t.h.) i SOS Rasisme mer. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

SOS Rasisme tror tabbe frikjenner dem for juks

Hevder triksing med medlemmer er for nytt til å kunne straffes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I hele dag har Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) under en rettssak i Haugesund rettet anklage etter anklage mot SOS Rasisme for omfattende medlemsjuks og misbruk av pengestøtte.

LNU krever tilbakebetalt hele 9,7 millioner kroner fra SOS Rasisme. Penger de hevder er tilegnet gjennom triksing med medlemstall og brukt til helt andre formål enn tilskuddets formål. 

Kravet gjør saken til den største av sin art i norsk historie.

- Feil tall i retten I ettermiddag fikk advokatfullmektig Peter Skarbøvig legge fram SOS Rasismes forsvar. Ifølge ham bør ikke SOS Rasisme ha stort å frykte. Han mener motparten kan ha gjort en kardinalfeil ved å peke på feil i medlemslistene for 2007 og 2008.

- Det kan se ut som LNU selv har bommet. De har bedt om å få medlemstallene for 2007 og 2008. Men grunnlaget for støtten som ble utbetalt er medlemstallene fra 2005 og 2006, sier Skarbøvig.

Påpekte selv feil Skarbøvig hevder LNU dermed sitter i retten og påviser feil i registre som er av nyere dato - og dermed uten innvirkning på spørsmålet retten skal ta stilling til.

SOS Rasisme har mottatt 9,7 millioner kroner i støtte for 2007 og 2008, basert på tall fra 2005 og 2006.

Medlemtriksing LNU presenterer i retten, mener Skarbøvig derfor blir irrelevant i denne sammenheng.

- Uten de riktige listene har LNU ingen mulighet til å bevise at det har forekommet avvik, og at de er vesentlige. Det eneste LNU kan påvise er avvik SOS Rasisme selv har påvist, sier han med henvisning til 300 feilførte medlemmer organisasjonen selv har gjort LNU oppmerksom på.

- Feil vil forekomme - Til tross for at de visste om feilen, ble pengene utbetalt av LNU. Så reglene praktiseres åpenbart skjønnsmesig, sier Skarbøvig.

Skarbøvik mener SOS Rasisme er en så stor organisasjon at det alltid vil kunne være feil i medlemsregistrene:

- Nærmere 50 000 medlemmer tilsier at det vil kunne være avvik og ikke helt nøyaktige tall. SOS Rasisme har ikke bevisst gitt feil tall til LNU, sier han.

- Klamme hender LNUs advokat Steffen Brandstad mener årstallet ikke er avgjørende for spørsmålet om medlemstriksing.

- SOS Rasisme har jo selv anført at medlemspraksisen har vært lik i alle disse årene. 

- Det vi har her er en sentral kjerne bestående av et fåtall personer som har holdt en klam hånd over alle midlene i organisasjonen, legger han til.

- Bare en brøkdel - Korrekt beregnet har de bare en brøkdel av medlemmene de hevder å ha. Det er omfattende avvik man ser når man går gjennom medlemslistene, sier Brandstad.

- Det er ikke mulig å feste lit til tallene SOS Rasisme oppgir, sier LNUs advokat.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan fiktive personer er oppført i SOS Rasismes medlemsregistere.

Les mer om SOS Rasisme her