RETTSOPPGJØR: SOS Rasismes sterke mann, hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen, rådfører seg med sine advokater  Arne Heiestad (t.v.) og Peter Skarbøvig utenfor Tinghuset i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
RETTSOPPGJØR: SOS Rasismes sterke mann, hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen, rådfører seg med sine advokater Arne Heiestad (t.v.) og Peter Skarbøvig utenfor Tinghuset i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

SOS Rasisme vil kaste ut vitner fra rettssaken

Vil ikke høre sentrale vitner fortelle om mangelen på demokrati og omfattende medlemstriksing i organisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): 34 personer er kalt inn som vitner i rettssaken hvor Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner har saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner.

Det er et høyt antall. Ifølge SOS Rasismes advokater; for høyt.

Nå vil organisasjonens advokater kaste flere av motpartens vitner ut av rettssaken. LNU anklager SOS Rasisme for omfattende medlemsjuks og misbruk av pengestøtte.

- Vi mener at en del vitner ikke er egnet til å kaste lys over saken, sier advokatfullmektig Peter Skarbøvig på vegne av SOS Rasisme.

De tre personene Skarbøvig ber tingrettsdommer Svein Åge Skålnes om å droppe er Ingrid Stenstadvold Ross (saksbehandler i Østfold barne- og ungdomsråd), Ragnhild Dugstad (seniorrådgiver i IMDI) og Rune Gustavsen (saksbehandler i Oslo kommune).

- Udemokratisk Gustavsen har i flere år vært saksbehandler for SOS Rasisme og en rekke andre ungdomsorganisasjoner i Oslo kommune. Han har i et brev datert 15. juni 2010 beskrevet Oslo SOS Rasisme slik:

«Vi ser deltakelsen i årsmøtene over flere år som udemokratisk. Det er uklart hvem eller hvor mange som deltar. Årsmøteprotokoll fra 2008 dokumenter ikke at det er mer enn tre styremedlemmer som deltar. Det samme styret legger fram en innstiling på gjenvalg av seg selv. De samme personene utgjør også sammensetningen av styret i Akershus fylkeslag, som i en rekke år gjennomfører årsmøtene på samme dato. De samme tre er også ledertrio i SOS Rasisme sentralt. Videre er en av de tre nestleder, og de andre to styremedlemmer i Aktivisteiendom AS som fylkeslaget har lånt penger til.»

Valgte seg selv Samme praksis har Dagbladet tidligere avslørt hvordan Akershus fylkeskommune har reagert på.

Det skjedde eter at toppledelsen i SOS Rasisme valgte seg selv til alle verv på årsmøter i flere fylkeslag med tusenvis av medlemmer. De var også de eneste som var til stede.

Tidligere har Dagbladet også avslørt hvordan flere av SOS Rasismes fremste tillitsvalgte utgjorde flertallet i valgkomiteen som innstilte seg selv til ledelsen i organisasjonen før landsmøtet i fjor. De ble - ikke overraskende - også valgt.

VURDERER VITNER: Tingrettsdommer  Svein Åge Skålnes vil fortløpende vurdere hvilke vitner som skal slippe til. Foto: Jacques Hvistendahl
VURDERER VITNER: Tingrettsdommer Svein Åge Skålnes vil fortløpende vurdere hvilke vitner som skal slippe til. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Hele fire av fem medlemmer i valgkomiteen ba den gang om å få bekle sentrale verv i organisasjonen, og fikk ja fra landsmøtesalen.

Avslått støtte De tre vitnene er alle kalt inn av LNU, og de har vært saksbehandlere for institusjoner som har gransket og avslått støtte til SOS Rasisme, på bakgrunn av manglende medlemsdemokrati eller mistanke om medlemstriksing og uryddighet i organisasjonen.

SOS Rasisme mener de tre vitnene ikke kan belyse kjernen i striden mellom LNU og SOS Rasisme, og at deres vitnemål derfor ikke er relevant for spørsmålet retten skal ta stilling til.

Vil vurdere Dommer Skålnes uttalte i retten at han ikke vil kaste vitnene, men vurdere forespørselen fortløpende.

Saken er ventet å ta to uker. SOS Rasisme har meldt inn 21 vitner i saken. LNU har meldt inn 13 vitner.

Les mer om SOS Rasisme her