SOS Rasismes advokater ber namsmannen skaffe én million kroner fra klienten

SOS Rasismes egne advokater hevder de ikke har fått betalt.

- HAR IKKE FÅTT OPPGJØRET: SOS Rasismes advokat Arne Heiestad (t.h) hevder at SOS Rasisme ikke har gjort opp regninga for arbeidet advokatene har gjort for dem. Her er SOS Rasismes hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (midten) og ansatt Henrik Ormåsen (t.v.) utenfor Haugaland tingrett. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
- HAR IKKE FÅTT OPPGJØRET: SOS Rasismes advokat Arne Heiestad (t.h) hevder at SOS Rasisme ikke har gjort opp regninga for arbeidet advokatene har gjort for dem. Her er SOS Rasismes hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (midten) og ansatt Henrik Ormåsen (t.v.) utenfor Haugaland tingrett. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SOS Rasismes egne advokater har begjært utlegg på over én million kroner fra SOS Rasisme.

Dermed satser de på at namsmannen skal hjelpe dem å kreve inn pengene fra skandalerammede organisasjonen, om ikke SOS Rasisme betaler selv.

Kravet er rettet direkte til SOS Rasismes pengebinge, investeringsselskapet Aktivisteiendom, som eier flere lokaler i Trondheim og Oslo.

- Ikke vanlig - Vi har bare fått delvis oppgjør for det arbeidet vi har gjort. Det er ikke vanlig. Men denne saken er jo ikke helt vanlig heller, sier advokat Arne Heiestad til Dagbladet.

Heiestad og hans kollega Peter Skarbøvig i Advokat.no har jobbet for SOS Rasisme i fjor og i år. De representerte blant annet SOS Rasisme under fjorårets rettssak i november, der organisasjonen ble saksøkt for medlemsjuks og 9,7 millioner kroner av Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Kan fratre SOS Rasisme tapte rettssaken, men anket. Ankesaken er berammet til desember i år.

Kort tid etter rettssaken ga SOS Rasisme selv en frivillig pant til advokatene sine på én million kroner i Aktivisteiendom.

Pantet skulle fungere som sikkerhet for at advokatene skulle få sitt oppgjør, fikk Dagbladet opplyst den gang. Når krever altså advokatene pengene.

POLITIET SLO TIL: Da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund fredag morgen kl. 09:00 hentet de ut en rekke dokumenter. Her er hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen inne i kontorlokalet sammen med politiet. Foto: Jacques Hvistendahl
POLITIET SLO TIL: Da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund fredag morgen kl. 09:00 hentet de ut en rekke dokumenter. Her er hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen inne i kontorlokalet sammen med politiet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Dersom de ikke får oppgjøret sitt, kan SOS Rasisme miste advokatene sine.

- Kravet gjelder både for arbeidet med rettssaken i fjor og forberedelsene til ankesaken. Om ikke kravet blir gjort opp frivillig, så må namsmannen ta stilling til det. Får vi ikke oppgjør vil vi eventuelt fratre oppdraget, sier Heiestad.

Kravet fra advokatene er på 1 028 657 kroner. Fra før har LNU, staten og Oslo kommune rettet krav på over 17 millioner kroner mot SOS Rasisme.

Razzia Forrige uke ble SOS Rasismes lokaler i Haugesund endevendt av politiet, på jakt etter bevis til den pågående etterforskningen av medlemsjuks i organisasjonen.

Dagbladet har stilt en rekke spørsmål til SOS Rasismes ledelse angående kravet fra advokatene deres, både per epost og telefon. Ingen av henvendelsene er besvart.