PÅ VEI TIL LANDSMØTET: Her ankommer hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen SOS Rasismes landsmøte på Lørenskog i helgen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
PÅ VEI TIL LANDSMØTET: Her ankommer hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen SOS Rasismes landsmøte på Lørenskog i helgen. Foto: Sigurd Fandango/DagbladetVis mer

SOS Rasismes mektigste innstilte seg selv til ledelsen - og ble valgt

Fire av fem medlemmer i valgkomiteen ba om å få sentrale verv i organisasjonen og fikk ja fra landsmøtesalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Foran helgens landsmøtet i SOS Rasisme har valgkomiteens medlemmer tatt i mot innspill fra organisasjonens medlemmer via en egen nettside. Organisasjonen har tidligere avslått å opplyse til Dagbladet hvem som sitter i komiteen og navnene er ikke oppgitt på nettsidene.

Da landsmøtedelegatene i helga fikk delt ut listen over de nominerte var navnene på komiteens medlemmer og de innstilte oppsiktsvekkende like.

Fire av fem foreslo seg selv Kjell Gunnar Larsen (54), som er valgkomiteens leder, er forøvrig daglig leder og styrer økonomien i SOS Rasisme. Han er også sjef i organisasjonens største lokallag i Haugesund og har de to siste årene fungert som landsstyremedlem. I helga anbefalte han delegatene å stemme på seg selv til en ny runde i organisasjonens ledelse.

Store deler av Larsens økonomiske arbeid i SOS Rasisme er også sentralt i staten og Oslo kommunes granskninger, som kan ruinere organisasjonen.

Innstillingen kan lastes ned her (datert til april, på grunn av avlyst landsmøte den gang).

Ny nestleder De to andre som har jobbet i lengre tid med å finne nye innsatsvillige medlemmer, er leder av Trondheim SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo (27) og leder i Hordaland SOS Rasisme Sara Marie Bjørkly (17). Begge foreslo seg selv til sentrale verv, som henholdsvis nestleder i organisasjonen og medlem av landsstyret.

Fuglemsmo er også leder av Revolusjonær kommunistisk ungdom, som er tett tilknyttet gruppen Tjen Folket. Dagbladet har tidligere avslørt hvordan medlemmer av Tjen Folket innehar flertall av de best betalte og viktigste posisjonene i SOS Rasisme.

Valgkomitemedlem Oda Kyrkerud (19) ble valgt til vara i arbeidsutvalget. Trond Thorbjørnsen (33) ble gjenvalgt som leder.

Enstemmig Dagbladet får opplyst at valgkomiteens innstilling var enstemmig og ble fulgt av de rundt 65 delegatene i salen.

Ola Melbye Pettersen (27), som har vært både presseansvarlig og nestleder i organisasjonen, gikk over i til posisjonen som 2. vara i arbeidsutvalget.

Kastet ut Dagbladets reportere på landsmøtet i helga ble kastet på dør etter at landsmøtesalen var satt lørdag morgen. Begrunnelsen var blant annet Dagbladets kritiske journalistikk og dekningen av de mange granskningene av organisasjonen.

- Dette er på grunn av tidligere oppførsel og dekning, og fordi dere tok bilder av personer som ankom skolen i går, sa presseansvarlig Ola Melbye Pettersen.

Dagbladet tok fredag bilder av daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen som ankom landsmøtet. Også nestleder Ola Melbye Pettersen ble fotografert utenfor Fjellhamar skole. Begge har sentrale verv og posisjoner i organisasjonen.

SOS Rasisme hevder også at utestengelsen av Dagbladet skyldtes hensynet til unge og ferske delegater.

SKRINT OPPMØTE: Rundt 65 delegater var på plass lørdag morgen. Snart etter ble Dagbladet kastet ut av landsmøtet og har ikke kunnet dekke det fra landsmøtesalen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
SKRINT OPPMØTE: Rundt 65 delegater var på plass lørdag morgen. Snart etter ble Dagbladet kastet ut av landsmøtet og har ikke kunnet dekke det fra landsmøtesalen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

- Det er viktig for oss at landsmøtet gjennomføres på en slik måte at folk ikke er redde for at ting de sier blir forvrengt, sa Melbye Pettersen lørdag.

700 000 minus I en kopi av det revisorgodkjente regnskapet og årsberetningen som Dagbladet har fått tilgang til, opplyser SOS Rasisme at driftsinntektene ble redusert med 41 prosent i 2009 og driftresultatet ble minus 700 000 for fjoråret.

Det er inntektsført 439 000 kroner i kontingent fra de 40 000 medlemmene SOS Rasisme oppgir å ha. Det gir en snittkontingent på 11 kroner, mot 6,50 for år 2008.

Egenkapitalen ved utgangen av 2009 var ifølge regnskapet på hele sju millioner kroner.

Lønnskostnadene sank fra 1,85 millioner i 2008 til 616 tusen i 2009.

Hele årsberetningen ligger her.

- Makabert Selv oppsummerer SOS Rasisme internt situasjonen slik i «beretning 2008 - 2010», som er gitt delegatene på landsmøtet: «(...) sunn og bærekraftig økonomi, i alle fall frem til utgangen av 2008. 2009 viste seg derimot å bli et makabert år».

For første gang må mange år gikk organisasjonen med underskudd. Som Dagbladet skrev lørdag trues Europas største antirasistiske organisasjon med økonomisk ruin, om ikke regnskapsbøkene snarest åpnes for en offentlig granskning.

Striden med staten om innsyn i regnskapene kan koste SOS Rasisme over 11,9 millioner kroner i tapte inntekter for 2010 og krav om tilbakebetaling av penger.

I tillegg har Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) stevnet SOS Rasisme for å få tilbake 9,7 millioner kroner. De har allerede avslått en søknad på 3,2 millioner kroner.

Mistenker nazister I beretningen spekulerer SOS Rasisme i om granskningene skjer på bakgrunn av høyreekstreme og nazisters bakvaskelse av organisasjonen.

«Hvorfor alt dette skjer nå spør sikkert noen seg, ligger feilen hos SOS Rasisme? (...) Vi noterer oss samtidig at dette skjer i kjølvannet av at vi har vært tydelige i media i en rekke saker, og også mottatt en rekke trusler. Spesielt har noen uttrykt raseri over vårt (ord mangler, red anm.) ambulansesaken i Sofienbergparken og kampanjen mot nazistene i valget 2009. Flere nazister har gjennomført en omfattende svertekampanje mot oss ved å sende skittpakker til media og departementer.»

Ingen kommentar Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, vil ikke kommentere helgens landsmøte eller årsberetningen overfor Dagbladet.

- Jeg snakker ikke med dere, sier Thorbjørnsen før han legger på røret.

Dagbladet ble i helga kastet ut fra SOS Rasismes landsmøte og presseansvarlig Ola Melbye Pettersen har ikke utgitt noen sakspapirer for landsmøtet, til tross for gjentatte henvendelser og beskjed om at så vil skje.

NYTT STYRE I SOS RASISME: Slik ser det nye arbeidsutvalget og landsstyret i SOS Rasisme ut. Dokumentet kan lastes ned her.
NYTT STYRE I SOS RASISME: Slik ser det nye arbeidsutvalget og landsstyret i SOS Rasisme ut. Dokumentet kan lastes ned her. Vis mer

Dagbladet kjenner derfor ikke ordlyden i den vedtatte årsberetningen og det kan ha kommet endringer under helgens landsmøtet.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med andre i organisasjonens ledelse i kveld, til tross for gjentatte henvendelser.

Les alle Dagbladets saker om SOS Rasisme

NY NESTLEDER: Kenneth Fuglemsmo (27) fra Trondheim er ny nestleder i organisasjonen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
NY NESTLEDER: Kenneth Fuglemsmo (27) fra Trondheim er ny nestleder i organisasjonen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer