«Sosial dumping av verste sort»

Statsråd Hanne Bjurstrøm reagerer sterkt på Dagbladets avsløringer om at svenske jenter jobber for 25 kroner timen i norske hjem.

OSLO  20110103.
REAGERER: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm reagerer sterkt på lønns- og arbeidsforholdene til svenske praktikanter. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
OSLO 20110103. REAGERER: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm reagerer sterkt på lønns- og arbeidsforholdene til svenske praktikanter. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): — Hvis de svenske jentene er au pairer, er det ulovlig og et veldig alvorlig misbruk av au pair-ordningen. Det paradoksale — og som slår alle i øynene — er at hvis dette ikke er au pairer, er de et arbeidsforhold. Da er det totalt uakseptable arbeids- og lønnsforhold.

— Dette er sosial dumping av verste sort, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til Dagbladet.

Bjurstrøm mener det er åpenbart at jentene blir utnyttet og bekymrer seg for holdningene det uttrykker når noen arbeidsgivere lar ungdommer jobbe for luselønn.

— Representerer disse arbeidsog lønnsforholdene noe nytt?

— Vi har ikke hatt det slik i nyere tid i Norge. Jeg er redd for at man ser en økning av dette problemet, der det vokser fram en underklasse. Jeg vil bruke et ord som frastøtende når jeg hører om disse forholdene.

25 kroner pr. time Dagbladet har vært i kontakt med en rekke svenske jenter som har jobbet som praktikanter hos norske familier. Jentene er blitt betalt  4500 kroner i måneden, noe som gir en timelønn på 25 kroner ved full arbeidsuke. I tillegg kommer kost og losji.

Enkelte jenter har fått mindre betalt enn dette, svært mange har jobbet kvelder og helger og mer enn 40 timer i uka — uten overtidsbetaling eller avspasering.

I Dagbladet i går fortalte ei jente som var praktikant hos et musikerpar at hun i snitt jobbet over 60 timer i uka. I lengre perioder hadde hun eneansvaret for en baby og en ettåring.

For det fikk hun 3000 kroner i måneden, noe som gir en timelønn på 11 kroner.

Jentene forteller også at det var vanskelig å avbryte arbeidsforholdet, siden de følte en forpliktelse og kjærlighet overfor barna i familien. De var bekymret hva som ville skje videre hvis de sluttet.

Susanne Larsson driver firmaet Praktikantformidlingen, som formidler svenske jenter til norske familier. Hun avviser kritikken fra Bjurstrøm om sosial dumping og utnytting.

— Takknemlige — Sverige har den høyeste ungdomsledigheten i Europa, mens Norge har mangel på arbeidskraft. Noen ungdommer velger å dra til Norge for å arbeide i en familie, i stedet for alle de andre jobbene som tilbys på arbeidsmarkedet, skriver Susanne Larsson i en e-post til Dagbladet.

Larsson skriver at alt er frivillig og at jentene som oftest besøker familiene før arbeidsforholdet innledes.

— Hvordan tror dere ungdommer opplever arbeidsledigheten i Sverige? Det er tøft hver dag å skape seg en meningsfull tilværelse. De som ønsker denne type arbeid er takknemlige for å få ansvar og føle at det er behov for dem.

Larsson forsvarer også lønns-og arbeidsforholdene.

— Det å få 5000 kroner pluss kost og losji, regulert arbeidstid, overtidsbetaling, samt feriepenger, gjør at hver dag føles meningsfull.  Sett i lys av betydelige bruttoytelser og sosial tilpasning, er det ingen dekning for politiske karakteristikker om sosial dumping.

Dessuten legger hun til:

— I enkelte tilfeller kan det også ende som med svenske Elin Nordegren Woods. Hun begynte som praktikant hos Jesper Parnevik og eier i dag 700 millioner, og sikter seg inn på høyere studier i Florida.

Ser på regelverket Justisdepartementet holder på med en gjennomgang av au pair-ordningen for å hindre at den utnyttes. Bjurstrøm varsler nå at  Arbeidsdepartementet også vil se på andre regler og forskrifter for å hindre sosial dumping av svenske jenter i norske hjem.

Libe Rieber-Mohn er tidligere statssekretær i Arbeidsdepartementet og er Arbeiderpartiets byrådslederkandidat. Hun reagerer på samme måte som Bjurstrøm.

— Det som er enda verre enn at de jobber for 25 kroner timen, er at de narres til å tro at de skal være au pairer, hvis de i virkeligheten er grovt underbetalte hushjelper, sier Rieber-Mohn.