Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sosial minister?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et rundskriv til landets sosialkontorer gir sosialministeren og kommunalministeren klar beskjed om at alle andre muligheter skal være utprøvd før strømkunder får hjelp til å betale sine strømregninger. Det innebærer at de som er nederst på den sosiale rangstigen, de som strever mest med å betale strømregninga som ble tredoblet i vinter, pent må ta opp lån eller selge eiendeler før de kan regne med sosialhjelp. Ganske brutalt, spør du oss. Grensen går visstnok ved konfirmasjonspengene. Barnas oppsparte midler skal vernes, presiserte sosialministeren i NRKDagsnytt i går morges.

Men for å sikre seg mot at strømkunder med betalingsproblemer ikke blir for kreative i sin bokføring, presiseres det i rundskrivet: «Dersom foreldre har overført større beløp til barns konto eller jevnlig spart barnetrygd, kan det imidlertid etter en konkret og individuell vurdering være rimelig å kreve at disse midlene benyttes.» Altså: det som måtte befinne seg på en barnetrygdkonto med tanke på framtidige boliginvesteringer i et tøft boligmarked, oppsparte bidrag fra skilte foreldre, forskudd på arv etc., kan etter nærmere vurderinger fra sosialkontorets side bli brukt til å øke overskuddet i kraftselskaper.

Det er fristende å minne om pressekonferansen som fant sted samme dag som statsbudsjettet ble lagt fram i fjor. Statsminister Kjell Magne Bondevik og sosialminister Ingjerd Schou la fram regjeringens tiltaksplan mot fattigdom. Beløpet som skulle følge tiltakene, lød på 350 millioner kroner. Mange undret seg da om dette beløpet virkelig innebar en satsing i kampen mot fattigdom. Etter at strømkrisa inntraff, har DnB Markets beregnet at de økte strømprisene trekker inn mellom 10 og 12 milliarder kroner i kjøpekraft. De fleste milliardene går til offentlig eide kraftverk. Rask hoderegning tilsier at midlene som var målrettet til vanskeligstilte, for lengst er spist opp av økte strømutgifter. Dette er ikke engang å gi med den ene hånda og ta med den andre. Det er total politisk ansvarsfraskrivelse. Nå bør snart politisk nød lære naken sosialminister å spinne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling