Sosialarbeider kjøpte luksusbiler for pengene til barnehjemsbarn

Tyskeren er tiltalt for 578 forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Den 56 år gamle sosialarbeideren fra Göttingen hadde utviklet et helt privat system for håndtering av pengene. Uten at sosialkontoret fikk vite noe, opprettet han sparekonti i barnas egne navn. Siden han selv sto oppført som verge for klientene kunne han fritt disponere over pengene som strømmet inn.  

Når klientene hans fikk overført støtte til ulike innkjøp, mottok arv eller forsikringsoppgjør, så sørget sosialarbeideren for å kanalisere pengene dit hvor han selv hadde fri adgang. Senere hevet han alt fra små beløp til større bidrag - uten at noen i løpet av minst 12 år fikk med seg hva som foregikk.

Dyre biler Mens barna måtte vokse opp i pleiehjem og på institusjoner uten at de en gang mottok lommepenger fra formynderen, levde han selv i sus og dus. Mannen var den stolte eier av ei Porsche, en Mercedes - og en rådyr Maserati, da politiet omsider slo til.

Han hadde også kjøpt egen ferieleilighet ved den tyske nordsjøkysten.

Mistanken ble fattet for to år siden, da en tidligere klient av sosialarbeideren gikk i banken for å åpne konto. Der gjorde medarbeiderne store øyne, for vedkommende hadde ikke bare egen konto - men den var stapp full av penger. Sosialarbeideren var riktig nok den eneste som hadde rett ti til å disponere beløpet.

Høyt betrodd - Han var så høyt respektert at vi aldri i verden ville ha trodd vedkommende, hvis noen hadde beskyldt tiltalte for grums med penger, medga et politivitne da han i går forklarte seg for landsretten i Göttingen. Først de håndfaste bevisene fra banken gjorde at det ble satt i gang etterforskning.

Det var ikke småtterier som dukket opp da etterforskerne ransaket mannens hjem. Blant annet ble det funnet åtte sparebøker som sto i tidligere klienters navn.  

56-åringen står denne uka tiltalt for underslag, bedrageri og dokumentfalsk. Politiet har funnet bevis for at han gjennom årene har beriket seg med minst tre millioner kroner, men etterforskerne ser ikke bort fra at det kan ha vært mer. Selv om mannen nå er tiltalt for 578 lovovertredelser, kommer han til å slippe relativt billig.

Mange forhold er strafferettslig foreldet. Han har også inngått en avtale med påtalemyndighetene om at aktor ikke krever mer enn fire års fengsel - mot at han selv legger alle kort på bordet. Myndighetene er nærmest tvunget til å inngå en slik avtale, fordi det ellers vil bli en nesten umulig oppgave å rekonstruere hvilke tidligere klienter som nå har krav på erstatning - og hvor mange penger de skal få. Dommen faller i morgen.