DANNER NY REGJERING: Lederen for sosialdemokratene på Island, Ingibjörg solrun Gisladottir, har fått i oppdrag å sanne ny regjering på Island. Foto: REUTERS/SCANPIX
DANNER NY REGJERING: Lederen for sosialdemokratene på Island, Ingibjörg solrun Gisladottir, har fått i oppdrag å sanne ny regjering på Island. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Sosialdemokratene danner ny regjering på Island

Etter oppdrag fra presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for det sosialdemokratiske partiet på Island, utenriksminister Ingibjörg Solrun Gisladottir, har fått i oppdrag av president Ragnar Grimsson å danne ny regjering. Den sittende regjeringen valgte i går å gå av etter massive demonstrasjoner på Island i flere dager.

Grimsson ber også om at sosialdemokratene tar partiet Den venstregrønne bevegelsen med i en mindretallsregjering, melder NTB.

Årsaken er finanskrisa som har rammet Island voldsomt.

Islands statsminister Geir Haarde meddelte mandag at han gikk av. Han meddelte samtidig at han har ondartet kreft i spiserøret, og må nå gjennomgå omfattende behandling.

- Jeg beklager virkelig at vi ikke kunne fortsette med denne koalisjonen. Jeg mener det ville vært den beste løsningen, sa Haarde til pressefolk foran nasjonalforsamlingen Alltinget mandag.

Han begrunnet sin avgang med presset som har oppstått etter at Island ble hardt rammet av finanskrisen.

Gisladottir har sagt at hun ikke er aktuell som statsministerkandidat, men vil be om permisjon noen måneder. Det er ventet at hun vil spørre tidligere sosialminister Johanna Sigurdardottir om å bli statsminister.

Dagbladet.no kommer med mer