Sosialdemokratene danner ny regjering på Island

Etter oppdrag fra presidenten.

DANNER NY REGJERING: Lederen for sosialdemokratene på Island, Ingibjörg solrun Gisladottir, har fått i oppdrag å sanne ny regjering på Island. Foto: REUTERS/SCANPIX
DANNER NY REGJERING: Lederen for sosialdemokratene på Island, Ingibjörg solrun Gisladottir, har fått i oppdrag å sanne ny regjering på Island. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lederen for det sosialdemokratiske partiet på Island, utenriksminister Ingibjörg Solrun Gisladottir, har fått i oppdrag av president Ragnar Grimsson å danne ny regjering. Den sittende regjeringen valgte i går å gå av etter massive demonstrasjoner på Island i flere dager.

Grimsson ber også om at sosialdemokratene tar partiet Den venstregrønne bevegelsen med i en mindretallsregjering, melder NTB.

Årsaken er finanskrisa som har rammet Island voldsomt.

Islands statsminister Geir Haarde meddelte mandag at han gikk av. Han meddelte samtidig at han har ondartet kreft i spiserøret, og må nå gjennomgå omfattende behandling.- Jeg beklager virkelig at vi ikke kunne fortsette med denne koalisjonen. Jeg mener det ville vært den beste løsningen, sa Haarde til pressefolk foran nasjonalforsamlingen Alltinget mandag.

Han begrunnet sin avgang med presset som har oppstått etter at Island ble hardt rammet av finanskrisen.Gisladottir har sagt at hun ikke er aktuell som statsministerkandidat, men vil be om permisjon noen måneder. Det er ventet at hun vil spørre tidligere sosialminister Johanna Sigurdardottir om å bli statsminister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer