Sosialdemokratene erklærer valgseier på Island

Mener Island bør inn i EU for å takle den økonomiske krisen.

SEIER: Statsminister Johanna Sigurdardottir feirer valgseieren. Nå kan det gå mot EU-medlemskap for den økonomisk skakkjørte øystaten. Foto: EPA/HALLDOR KOLBEINS/SCANPIX
SEIER: Statsminister Johanna Sigurdardottir feirer valgseieren. Nå kan det gå mot EU-medlemskap for den økonomisk skakkjørte øystaten. Foto: EPA/HALLDOR KOLBEINS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sosialdemokratene erklærer seier i valget på Island. Partiet mener Island bør inn i EU for å takle den økonomiske krisen.

- Jeg tror dette vil bli vår store seier, sa partileder og statsminister Jóhanna Sigurdardóttir til jublende tilhengere mens stemmene var i ferd med å bli talt opp natt til søndag.

De venstreorienterte regjeringspartiene Sosialdemokratene og De venstregrønne ligger an til å få henholdsvis 31 og 22 prosent av stemmene, ifølge prognoser fra valgkommisjonen etter at 76 prosent av stemmene var talt opp. Dermed ligger de også an til å få flertall av plassene i nasjonalforsamlingen Alltinget.

At Sosialdemokratene beholder rollen som største parti på venstresiden, kan få avgjørende betydning for Islands forhold til EU.

- Hvis vi søker om medlemskap umiddelbart, vil vi kunne innføre euroen i løpet av fire år, sa Sigurdardóttir mens stemmegivningen fortsatt pågikk.

Uenige

De to regjeringspartnerne tar sikte på å fortsette samarbeidet også etter valget. EU-spørsmålet kan bli en utfordring internt i regjeringen, siden De venstregrønne mener Island fortsatt bør stå utenfor unionen og klare seg med EØS-avtalen, slik Norge gjør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer