Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sosialen ble varslet

EGERSUND (Dagbladet): - Du må ikke høre på alle slags rykter. Det skal en sosialkurator ha svart da den mishandlede jentas tidligere fostermor meldte fra om mulige overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere fostermoren hørte ikke mer fra sosialkontoret. Tolv dager seinere ringte en kvinne fra en bensinstasjon i byen. Hun sa hun var blitt bedt om å kontakte henne av jenta, som sto forslått og fæl ved siden av henne.

Jentas tidligere fostermor nølte ikke med å ta henne med til politiet.

- Hun så elendig ut.
I løpet av de nesten to ukene som gikk uten at noen grep inn, opplevde 21-åringen de groveste overgrepene.

Den tidligere fostermoren reagerte sterkt på sosialkuratorens manglende interesse for det hun hadde fortalt.
- Jeg ble forarget, sa hun i Dalane herredsrett i går.

Kvinnen er psykiatrisk hjelpepleier. Hun var fostermor for den nå 21 år gamle jenta noen måneder i 1990, til jenta sjøl valgte å reise tilbake til barnehjemmet hvor hun trivdes veldig godt.

- Vi hadde ikke mye kontakt etter at hun flyttet til Egersund, men det hendte hun overnattet hos meg fordi hun ikke hadde noe sted å bo, sier kvinnen.

Ba om hjelp

Gjentatte ganger fra mai 1996 og utover sommeren og høsten kontaktet den tidligere fostermoren sosialkontoret for å få hjelp til å skaffe 21-åringen en leilighet. «Hun er myndig og må gjøre det sjøl,» var svaret. Når hun fant en leilighet, ville hun få tilskudd fra sosialkontoret.

- Jeg prøvde å forklare dem at hun ikke var i stand til å klare dette sjøl.

Hun mener sosialkuratoren kjente til jentas særdeles vanskelige bakgrunn.
I dag må flere representanter fra sosialetaten i Eigersund kommune møte i Dalane herredsrett for å fortelle om sin befatning med saken.

- Slave

Det var om ettermiddagen 13. november at to av de nå tiltalte ungdommene, ei jente på 22 og en gutt på 24, oppsøkte den tidligere fostermoren for å be henne hjelpe den yngre venninnen.

- De sa med én gang jeg åpnet døra at jeg måtte hjelpe henne. Noen holdt henne som slave, sa de. Jeg fikk høre at hun måtte kle seg naken og at hun var blitt skutt på. Gutten sa han hadde sett sårene, fortalte den tidligere fostermoren i retten.

Hun hadde spurt den nå tiltalte 24-åringen om den mishandlede jenta også ble tvunget til å ligge med noen. Det bekreftet han.

Denne siste opplysningen brakte hun ikke videre da hun tidlig neste morgen ringte sosialkuratoren og fortalte hva hun hadde fått vite. Hun ba sosialkontoret sjekke forholdene i huset der jenta bodde.

Bråk kjent

- Sosialkuratoren sa at de tidligere hadde fått beskjed om bråk og mopeder rundt huset, men at jeg ikke måtte høre på alle slags rykter. Han sa han skulle snakke med henne neste fredag når hun kom for å hente penger.
Hun mente da hun hadde gjort det hun kunne, og sa i retten at hun ikke tenkte på å koble inn politiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!