Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sosialisme kamuflert som miljøvern

CO2-avgifter setter sinnene i kok i Australia.

UNDER PRESS: Statsminister Julia Gillard lanserte under en pressekonferanse i Canberra. Australia vil tvinge sine 500 verste forurenisnings-bedrifter til å betale 23 australske dollar for hvert tonn med CO2 de slipper ut. Foto: AP Photo/Xinhua, Cao Yang
UNDER PRESS: Statsminister Julia Gillard lanserte under en pressekonferanse i Canberra. Australia vil tvinge sine 500 verste forurenisnings-bedrifter til å betale 23 australske dollar for hvert tonn med CO2 de slipper ut. Foto: AP Photo/Xinhua, Cao Yang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Julia Gillard får sterk kritikk og mye motstand etter at regjeringen i går la frem en klimamelding om CO2-avgift.

Til å begynne med blir det de 500 bedriftene som har størst utslipp som vil måtte betale. Prisen er 23 australske dollar, omtrent 134 norske kroner, for hvert tonn med CO2.

Bedriftene må begynne å betale allerede neste år, og målet er at utslippene innen 2020 skal reduseres med fem prosent i forhold til 2000-nivåene.

Omstridt Forslaget hylles av miljøvernere, men fordømmes og kalles økonomisk galskap av de konservative. Engasjerte australiere har strømmet ut i gatene for å si sin mening. Mange frykter at den nye politikken blant annet kan føre til høyere strømpriser, og er sinte fordi Gillard har valgt å gå tilbake tilbake på valgløftet om å ikke innføre CO2-avgifter.

Gillard har imidlertid tenkt på familiene og lover familier med lav eller middels inntekt skattelette. Nå skal hun reise landet rundt i 14 dager for å overbevise den skeptiske befolkningen, skriver BBC News.

Skulle hun ikke klare å få folket med på sitt lag, kan hun risikere å miste makten ved neste valg.

- Great Barrier Reef i fare - Vi vet at oppvarming utfordrer klimaet vårt og får havnivåene til å stige, noe som betyr at det vil bli flere dager med ekstrem hete, risiko for flere skogbranner og tørker og at store ikoner som Great Barrier Reef er i fare, sa Gillard.

MOT JULIA: Statsminister Julia Gillard får sterk kritikk etter at regjeringen i går la frem en klimamelding om CO2-avgift. Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD
MOT JULIA: Statsminister Julia Gillard får sterk kritikk etter at regjeringen i går la frem en klimamelding om CO2-avgift. Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD Vis mer

- Hva er poenget med dette? Det er en skatteøkning forkledd som miljøpolitikk. Det sosialisme som utgir seg for å være miljøvern, sier den konservative lederen og Gillards motstander, Tony Abbot.

Han er redd de nye avgiftene kun vil gjøre livet vanskeligere for vanlige familier og tvinge yusenvis av mennesker ut av jobb. Andre mener planen vil rasere den australske velferden, og tviler på regjeringens lovnader om at de aller fleste australiere ikke vil merke forskjell.

Men ikke alle er imot Gillard om dagen. Regjeringen hennes holdes i live av viktige støttespillere. En av disse er Tony Windsor, som mener CO2-avgiftene bør applauderes og ikke skjelles ut.

- Det handler ikke om at jeg blir gjenvalgt, eller om hvem som skal være statsminister. Dette handler om historiene til mennesker som ikke en gang er født enda. Hvis jeg blir sparket ut av politikken på grunn av dette, ja da går jeg selv med et smil om munnen, sier han ifølge BBC News.

Dyr plan Også historikeren og medlem av partiet De grønne, Jonathan King, er positiv til Gillard og hennes miljøplan. Han tror fremtidlige generasjoner vil se på planen som en milepæl.

- De vil se tilbake og tenke: takk gud for at noen allerede i 2011 klarte å se lidelsene vi ville ha blitt påført hvis forurensningen hadde fått fortsette. Dette er et vendepunkt i australsk historie, sier han.

IMOT: Opposisjonsleder Tony Abbott mener statsminister Julia Gillards miljøplan kun er "skatteøkning forkledd som miljøpolitikk". Foto: AFP PHOTO / Torsten BLACKWOOD
IMOT: Opposisjonsleder Tony Abbott mener statsminister Julia Gillards miljøplan kun er "skatteøkning forkledd som miljøpolitikk". Foto: AFP PHOTO / Torsten BLACKWOOD Vis mer

Den omfattende planen vil koste australske myndigheter over 4,4 milliarder australske dollar.

Australia har de høyeste CO2-utslippene per innbygger blant de rikeste landene i verden. Selv med Gillards løfter om skattelette for husholdninger og milliard-kompenasjoner for bedrifter karakteriseres den nye reformen som den mest omfattende økonomiske reformen i Australia i dette århunderet.

SINTE: På dette bildet fra 1. juli holder en kvinne opp plakater og demonstrerer mot Gillard og Co2-avgiftene. Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD
SINTE: På dette bildet fra 1. juli holder en kvinne opp plakater og demonstrerer mot Gillard og Co2-avgiftene. Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD Vis mer