Sosialist-seier

PRAHA (Dagbladet): For første gang etter kommunismens fall får Tsjekkia en venstredominert regjering. Etter sosialdemokratenes valgseier vil president Vaclav Havel be sosialdemokratenes leder Milos Zeman (53) om å danne ny regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er med største ulyst presidenten gir oppdraget til Zeman, som regnes som en politiker uten evne og vilje til å forsone og samarbeide. Før valget truet Havel med at han ikke automatisk ville be lederen for det største partiet om å danne regjering, men holde andre muligheter åpne.

Men med nesten 33 prosent oppslutning for sosialdemokratene (CSSD) - som er en framgang på over fem prosent fra 1996-valget - har Havel intet valg.

Det er langt fra sikkert at Zeman vil lykkes i å få stablet på beina en koalisjon med flertall i parlamentet. Han vil måtte betale en høy pris for å få til en regjeringskoalisjon med kristelig-demokratene (KDU-CSL), som får vel ni prosent.

Zeman presses også av kommunistene, som gjorde et overraskende godt valg og blir landets tredje største parti med 11 prosent.

- Vi samarbeider med dem som sikrer at vi kan gjennomføre vår politikk, understreket kristelig-demokratenes leder, Josef Lux, triumferende.
Han blir også kurtisert av tidligere statsminister Vaclav Klaus. Etter den overraskende oppslutningen på over 27 prosent, håper Klaus på å gjenvinne makta han mistet som følge av en korrupsjonsskandale og splittelse i det konservative borgerpartiet (ODS) for et halvt år siden.

Borgerlig flertall

Valget viste at landets klasse av nyrike og et flertall av storbyenes innbyggere fortsatt støtter den liberalistiske Klaus, mens utbryterne som dannet Frihetsunionen (US) fikk bare åtte prosent. Klaus førte en valgkamp med å skremme med at kommunismen kan bli gjeninnført i Tsjekkia.

Trass i venstrevinden under valget vil de borgerlige partiene, ifølge de foreløpige opptellingene i går kveld, fortsatt ha 101 av de 200 representantene i det tsjekkiske parlamentet.

Valget har neppe bidratt til å skape grunnlag for en ny, handlekraftig regjering i Tsjekkia.
I alle år etter den såkalte «Fløyelsrevolusjonen» har tsjekkerne som det eneste landet i det post-kommunistiske Øst-Europa vært regjert av høyre-dominerte koalisjoner.

Nedgangstid

Økonomen Milos Zeman har en lang og tung vei foran seg, både med å sette regjeringen sammen og med å ta fatt på å løse landets dype økonomiske og politiske krise.

Landet som håper på EU-medlemskap, opplevde i første kvartal i går en nedgang på én prosent i brutto nasjonalprodukt. Massearbeidsløshet og inflasjon truer nå tsjekkerne. I årevis unnlot eks-statsminister Klaus å gjøre noe for å rasjonalisere og modernisere de store statlige industrikolossene, mens finansspekulanter fikk boltre seg fritt.