Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sosialistene er valgets vinner

Kristendemokratene fikk flest stemmer, men sosialistene gjorde tidenes valg i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De foreløpige rapportene viser at Kristendemokratene (CDA) får flest seter i nasjonalforsamlingen, med 41 av i alt 150. De taper med det tre seter, men er likevel det partiet som stikker av med flest stemmer etter gårsdagens valg.

Nåværende statsminister og kristendemokrat Jan Peter Balkenende erklærte derfor i natt at hans parti vant valget.

- Vi er det største partiet igjen. Fire års kamp er blitt belønnet, og det gjør meg stolt, sa Balkenende ifølge NTB til jublende tilhengere.

Sosialistene

Likevel er det Sosialistpartiet som i dag kan juble høyest. Fra ni til 26 seter har de gjort tidenes valg, og ender opp som landets tredje største parti.

- Nederland har valgt å bli mer humant, mer sosialt, og vi har tatt et skritt videre i den lange kompen mot et samfunn som verdsetter folket, og likhet og solidaritet, sier sosialistpartiets leder Jan Marijnissen.

Partiets økte oppslutning markerer en endring i landets politiske kurs, etter år med tydelig høyrevind og en offentlig debatt preget av misnøye og motstand mot innvandring.

Marijnissen gikk til valg med ønske om en mer liberal innvandringspolitikk, økte lønninger til de lavtlønte, og utbygging av skole- og helsevesen.

FEIRER: Sosialistpartiets leder Jan Marijnissen feirer en tredobling av antall seter i nasjonalforsamlingen. Foto: Scanpix
FEIRER: Sosialistpartiets leder Jan Marijnissen feirer en tredobling av antall seter i nasjonalforsamlingen. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke flertall

Om sosialistenes økte oppslutning får utslag i regjeringens sammensetning er likevel usikkert.

Det er også denne gang duket for koalisjonsforhandliger, i og med at ingen av de 24 partiene som stilte til valg vil få rent flertall.

Sosialistenes mest sannsynlige samarbeidspartnere er Arbeiderpartiet (PvdA) og Grønne venstre, men disse tre ser ikke ut til å få de setene som trengs for å sikre et stabilt regjeringsgrunnlag.

Koalisjon

CDA vil på sin side også få problemer med å finne samarbeidspartnere. Deres nåværende koalisjonspartner, det høyreliberale WD, ser ut til å bli valgets store taper. De vil sannsynligvis få kun 9 seter, og CDA må se til andre parti for støtte.

Arbeiderpartiet, med Wouter Bos i spissen, vil ifølge nyhetsbyrået APs midlertidige rapporter få 32 seter. De blir nasjonalforsamlingens nest største parti, og en mulig samarbeidspartner for Balkenende.

Observatører har på forhånd spådd at valget kunne føre til at CDA og PvdA går sammen i en storkoalisjon, en løsning nederlenderne kjenner godt fra etterkrigstiden.

image: Sosialistene er valgets vinner

Balkenendes politikk

Statsminister Balkenende har fått æren for et solid økonomisk oppsving, som ifølge ham selv skyldes harde, men nødvendige reformer i den offentlige velferden.

Balkenende har også ledet landet gjennom to politiske drap med etterfølgende samfunnsdebatt om Islam og integreringspolitikk, og i det siste et mulig forbud mot bruk av burka.

Den sittende nasjonalforsamlingen ga tidligere uttrykk for at de ville støtte regjeringens ønske om forbud mot det heldekkende plagget brukt av noen muslimske kvinner. Forslagets videre skjebne avhenger av utfallet av gårsdagens valg.

Hele Norges coronakart