Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sosialistene har døren på gløtt for Strauss-Kahn

Spekulasjonene om et mulig DSK-comeback florerer.

SLUPPET FRI: En smilende Strauss-Kahn forlater husarrest i New York med kona Anne Sinclair ved sin side. Foto: AP Photo/David Karp/SCANPIX
SLUPPET FRI: En smilende Strauss-Kahn forlater husarrest i New York med kona Anne Sinclair ved sin side. Foto: AP Photo/David Karp/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er det noe vi har lært av denne historien, så er det at det ikke er lurt å slå noe fast før alle fakta ligger på bordet, sier Harlem Desir.

Han overtok partiledervervet forrige uke etter at Martine Aubry gikk av for å konsentrere seg om å forsøke bli sosialistenes presidentkandidat.

Om han vil at den tidligere IMF-sjefen skal bli partiets presidentkandidat til valget neste år, er den nye partilederen imidlertid mer vag om.

- Jeg ønsker at Dominique skal bli renvasket, få gjenopprettet sin ære og komme tilbake til Paris for å stå sammen med oss, sier han i et intervju med den franske TV-stasjonen RTL.

Vil forskyve fristen Fristen for å melde sitt kandidatur til sosialistpartiets nominasjonsvalg er 13. juli. Mange i partiet har tatt til orde for at fristen må forskyves slik at Strauss-Kahn kan komme til Frankrike og formelt registrere seg som kandidat.

Strauss-Kahn får enn så lenge ikke reise ut av USA, selv om han er sluppet ut av husarrest. Når han får reise til hjemlandet, er det ingen som vet ennå.

Harlem Desir sier at fristen i utgangspunktet står fast. Men han utelukker ikke at den kan utsettes dersom Strauss-Kahn selv ber om det.

To andre av partiets mulige presidentkandidater, Ségolène Royal og François Holland, sier de ikke vil motsette seg en forskyving av fristen.

Gjenoppstå Jérôme Fourquet, direktør i analysebyrået Ifop, mener Strauss-Kahn har mulighet til å gjenoppstå i fransk politikk etter å ha vært politisk død.

- Dersom han blir løslatt og renvasket, kan han få mye sympati. Han vil da fremstå som en som er blitt dypt urettferdig behandlet, sier Fourquet til avisen Le Figaro.

- Vi må huske at dette er en mann som før det som skjedde i New York, hadde en svært høy stjerne blant mange, sier han.

Ønsket av mange I en meningsmåling som avisen Le Parisien offentliggjorde i helgen, svarte 60 prosent av de spurte som sympatiserer med venstresiden, at de ønsker at Strauss-Kahn skal komme tilbake til fransk politikk. 51 prosent vil at han blir partiets presidentkandidat.

- Det er opp til Strauss-Kahn selv å svare på om han ønsker å delta i det offentlige liv igjen, påpeker Desir.

Men i en meningsmåling gjort for avisen Le Point mandag, svarer 51 prosent av de spurte, uavhengig av politisk ståsted, at de ikke tror Strauss-Kahn har en framtid i fransk politikk. Kun 42 prosent tror han vil komme tilbake.

Tviler på stuepiken Før Strauss-Kahn ble pågrepet i midten av mai, var han regnet som den sterkeste utfordreren til president Nicolas Sarkozy. At Strauss-Kahn skulle bli sosialistenes presidentkandidat, ble sett på som nærmest en selvfølge av mange både i og utenfor partiet.

Men en natt på Hotel Sofitel i New York snudde opp ned på den antakelsen. Sosialistene mistet sin stjernekandidat, og en seier over Sarkozy i valget neste år virket plutselig å være langt unna.

Men saken mot den overgrepstiltalte franskmannen tok en ny vending fredag, etter at påtalemyndigheten opplyste at de har begynt å tvile på troverdigheten til kvinnen som anmeldte ham for overgrep.

Selv om Strauss-Kahn er ute av husarrest, fortsetter imidlertid saken mot ham. 18. juli må han møte til nytt rettsmøte. Hva som da skjer, er det mange som er spent på. (©NTB)