Sosialkontoret nekter Inger Lise (36) penger til mat. Årsak: Hun kjøpte gravstøtte til datteren Emma Marie (13)

ÅRNES (Dagbladet): Inger Lise Hansen (36) brukte penger fra bostøtten for å kjøpe gravstøtte til sin eneste datter, Emma Marie (13), som døde i januar. «Feil prioritering,» mener sosialkontoret, og nekter å gi alenemoren penger til mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg trodde jeg hadde kommet meg over kneika, men nå føler jeg meg bare ydmyket. Det er jo ikke mye penger jeg spør om. Bare noen hundrelapper til litt mat, sier hun til Dagbladet.

Datteren Emma Marie døde på Rikshospitalet 25. januar i år. Hun ble bare 13 år gammel og slet med sykdom gjennom hele sitt korte liv.

- Emma Marie ble født med en aggressiv form for blodkreft. Fem år gammel var kreften helbredet. Men det viste seg at den sterke cellegiftkuren hadde påført henne hjertesvikt, forteller mamma, Inger Lise Hansen.

Seks år gammel fikk hun transplantert inn nytt hjerte. Det viste seg at det fulgte et dødbringende virus med det nye hjertet. Det tok de siste kreftene fra jenta. Etter å ha gått ut og inn av sykehuset i 13 år, mistet Inger Lise Hansen sitt eneste barn i vinter.

- Jeg ønsket meg en verdig begravelse og en gravstøtte for å minnes den tapre jenta mi. Jeg brukte derfor 8800 kroner av pengene jeg får i bostøtte for å kjøpe gravstøtte. Jeg trengte et sted å gå til, sier 36-åringen.

- Prioritert feil

Pengene til gravstøtten gjorde imidlertid at hun måtte spørre sosialkontoret i Nes kommune om hjelp.

- Jeg fikk avslag. Jeg hadde prioritert feil, sa de. Pengene burde jeg brukt på mat og husleie i stedet. Da måtte jeg spørre dem pent om nødhjelp. Noen hundre kroner, slik at jeg kunne kjøpe meg litt mat, forteller Inger Lise Hansen.

Svaret fra sosialkontoret kom på fredag. Blankt avslag. I begrunnelsen heter det: «Ved søknad om nødhjelp, vurderes bakgrunnen for søknaden, om situasjonen er forutsett eller ikke forutsett. I søkers tilfelle må situasjonen sies å være forutsett da det er en rekke planlagte handlinger som har ført til at hun per i dag ikke har penger til mat (...) utgifter knyttet til bolig og mat må i hovedsak prioriteres foran andre utgifter. Søker har allikevel valgt å prioritere i den rekkefølgen hun har gjort, og må derfor ta konsekvensen av det.»

- Ingen kommentar

- Jeg begynte å grine da jeg fikk høre dette. En nabo ble så rasende at hun ringte til sosialkontoret for å spørre hva de holdt på med. Da spurte saksbehandleren hva jeg hadde av mat i kjøleskapet.

Nes kommune vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet. Til avisa Glåmdalen sier imidlertid sosialleder Helge Tommelstad at folk må se på hvordan de bruker pengene sine.

- Søkeren kan klage på vårt vedtak med en frist på tre uker, sier Tommelstad til Glåmdalen.

- Dette er bare trist. Jeg vet ikke om jeg har krefter til å slåss mot sosialkontoret nå. Men jeg må jo spise. Det var bare så riktig for meg å kjøpe en gravstøtte til Emma Marie. Det var jo alltid bare oss to, sier hun stille.

VED DATTERENS GRAV: I januar i år døde Emma Marie, bare 13 år gammel. Alenemamma Inger Lise Hansen (36) måtte bruke penger fra bostøtten for å kjøpe gravstøtte til sin eneste datter. Nå straffes hun hardt av sosialkontoret.