Sosialministeren må svare for seg i Lagtinget

I morgen kveld brygger det opp til debatt i Lagtinget. Arbeiderpartiet og Frp legger opp til kraftig kritikk av sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa fordi de mener hun feilinformerte Stortinget da Odelstinget behandlet en trygdesak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken dreier seg ikke om uenighet om selve trygdevedtaket, men Ap og Frp mener at sosialministeren holdt tilbake opplysninger for Stortingets sosialkomite.

Da sosialkomiteen behandlet forslaget om en bedre ordning for uføretrygdede, selvstendig næringsdrivende 25. november ba en samlet komite om at ordningen måtte få tilbakevirkende kraft fra 1992. Svaret fra sosialministeren var at dette var teknisk sett helt umulig, men at ordningen kunne gjelde fra 1995.

Da Odelstinget behandlet saken, ble det likevel overraskende foreslått at ordningen skulle gjelde fra 1992, og like overraskende svarte Meltveit Kleppa at dette var i orden.

Statsrådens utspill kom som «julekvelden på kjerringa» på komiteens medlemmer fordi hun ikke hadde orientert komiteen om dette på forhånd. Meltveit Kleppa måtte innrømme at hun burde ha orientert sosialkomiteen om at dens opprinnelige forslag likevel var mulig.

I morgen kveld vil kritikken bli gjentatt i Lagtinget som skal foreta det endelige vedtaket. Det er ytterst sjelden det er debatt i Lagtinget i det hele tatt.

(NTB)