Personlighetsforstyrrelse:

Sosiopat (27) avslører: - Slik forfører jeg folk

Kanika (27) ønsker å øke bevisstheten rundt sosiopatisk personlighetsforstyrrelse.

SOSIOPAT: Kanika Batra forteller på TikTok hvordan hun spiller på andres følelser. Foto: Instagram
SOSIOPAT: Kanika Batra forteller på TikTok hvordan hun spiller på andres følelser. Foto: Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

27 år gamle Kanika Batra er en australsk operasanger og modell, men på TikTok er hun kjent for noe ganske annet. Der lærer hun andre om personlighetsforstyrrelsen sin.

Batra lider nemlig av narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse, også kalt sosiopatisk personlighetsforstyrrelse.

Det er det man på folkemunne kaller «sosiopat».

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse kjennetegnes av stort behov for oppmerksomhet og beundring, overdreven oppfatning av egen betydning, arroganse, utnyttelse av andre og lite empati, ifølge Store norske leksikon (SNL).

Lommelegen skriver at en person med en dyssosial personlighetsforstyrrelse har typisk problemer med å forholde seg til andre menneskers rettigheter, følelser og grenser.

Får deg hekta

I en rekke videoer Batra har delt med sine 419 000 følgere, avslører hun detaljer om hvordan det er å leve med personlighetsforstyrrelsen.

I en av videoene påstår kvinnen at hun går ute blant folk og oppfører seg som om hun eier alt rundt seg.

- Slik forfører jeg folk, sier hun og fortsetter:

- Jeg bruker en teknikk kalt «Love bombing». Jeg vil få deg til å føle deg som den eneste personen i verden som har følt deg slik som du gjør.

Ifølge Wikipedia er «Love bombing», som på norsk kalles for kjærlighetsbombing, å bli overøst med gaver og løfter for framtida med manipulatoren, slik at offeret føler at dette er et tegn på «kjærlighet ved første blikk».

Psykopati

Psykolog Pål Grøndahl forteller til Dagbladet at det er mange misforståelser rundt begrepene sosiopati og psykopati.

- Jeg bruker psykopati som regel. Sosiopati er etter min oppfatning en annen type, det jeg kaller sekundær psykopati - at miljøet har vært så jævlig at barnet og så ungdommen ikke får utviklet naturlige empatiske egenskaper, men hvor man ikke nødvendigvis er født uten egenskapene som jeg mener er tilfellet med psykopati, sier han og fortsetter:

PSYKOLOG: Pål Grøndahl er en norsk psykolog, forsker, forfatter og foredragsholder som spesialiserer seg innen rettspsykiatri. Foto: Anette Karlsen / NTB
PSYKOLOG: Pål Grøndahl er en norsk psykolog, forsker, forfatter og foredragsholder som spesialiserer seg innen rettspsykiatri. Foto: Anette Karlsen / NTB Vis mer

- Det er høy narsissisme pluss høy antisosialitet. Mikser man de to sammen får man det man kaller for psykopati.

- Kan de noen gang bli lykkelige?

- De kan bli lykkelige og glade som alle andre mennesker. Men hva de blir lykkelige og glade av, tror jeg skiller dem fra vanlige mennesker, sier han.

Store norske leksikon (SNL) skriver at psykopati er et omstridt begrep for en personlighetstype som er kjennetegnet ved løgnaktighet, manipulering og misbruk av andre mennesker.

Gir falske forhåpninger

Kanika Batra hevder videre at hun med viten og vilje gir andre mennesker falske forhåpninger.

- Jeg kan blant annet fortelle menn at jeg kan få dem inn i modellbransjen. Menn lyver hele tida, så jeg kan lyve om dette, fniser hun i videoen.

Hvis en sosiopat vil at noen andre skal betale for maten på en restaurant, hevder Batra at personen kan late som hen er fattig - eller som om hen har glemt pengene hjemme.

- Det er i tillegg lett å late som man er venn med noen man hater, så lenge personen har verdi.

Psykolog Pål Grøndahl forteller at når vedkommendes partner, venn, eller forretningsforbindelse ikke har en verdi lenger, koster det ikke dem mange kalorier å «kaste dem på sjøen».

Vanskelig å bli frisk

Det er ifølge Grøndahl også vanskelig å bli frisk fra psykopati.

- Hvis personen er formet av miljøet og ikke født inn i verden med et vanskelig temperament, er det kanskje lettere. Det som er vist med behandling er at vi kan få personer med sosiopati til å gjøre færre antisosiale handlinger, sier han og fortsetter:

- Personer med sosiopati kommer sjeldent i behandling fordi de anser ikke seg selv som syke, men det kan være de kommer til behandling for andre ting, som for eksempel panikkangst.

Slet som barn

I en annen video forteller Kanika Batra at hun slet med å relatere seg til andre mennesker som barn.

@notkanikabatra I’m a diagnosed sociopath (ASPD) - how did I become a master manipulator in my career and relationships? #fyp #foryou #personalitydisorder #darktriad #aspd #clusterb #sociopath #dating #viral #career ♬ original sound - Kanika Batra

- Jeg klarte ikke å forstå hvordan noen kunne bli glade eller triste for de minste ting.

Over tid begynte 27-åringen å analysere mennesker for å lære hvordan hun enkelt kunne manipulere dem til sin fordel.

- Jeg var nødt til å speile andre, for ikke å bli utstøtt. Hvis jeg ble tatt på fersken, gråt jeg på kommando, sier hun i videoen.

«16 personalities», som er en av verdens mest utbredte personlighetstester, skriver at «speiling» er når en person etterlikner kroppsspråket, verbale vaner eller holdninger til noen andre, vanligvis ubevisst.

- I bunn og grunn er personlighetsspeiling sosial manipulasjon. Om det er skadelig, nyttig eller etisk riktig kan avhenge av konteksten og motivasjonen bak, skriver de.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Kanika Batra, men hun har ikke besvart våre henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer